Tabără Internațională New York – Ziua 7

Aug 08
Aug 09
Aug 10
Aug 11
Aug 12
Aug 13
Aug 14
Aug 15
Aug 16
Aug 17
Aug 18
Aug 19
Aug 20
Aug 21
Aug 22
Aug 23
Aug 24
Aug 25
Aug 26
Aug 27
Aug 28

Ziua 7 – Statuia Libertății, Ellis Island și centrul financiar

Wow, ce zi impresionantă! Obiective faimoase, locuri noi și un itinerariu excelent în această zi de sâmbătă, în care am reușit să vedem tot ceea ce ne-am propus fiind totodată plini de bună-dispoziție și energie!

După micul dejun, care astăzi a început la ora 11 și a fost luat în mare parte la pachet, fiindcă plecarea era programată pentru 11:30, ne-am reunit cu toții pentru a ne urca în autobuzul programat excursiei noastre de azi. Un autobuz mare și galben – clasicul autobuz de școală – ne-a luat pe toți și ne-a dus până în partea cea mai îndepărtată din Manhattan, tocmai la Battery Park. Am întâlnit destul de mult trafic, așa încât drumul a durat ceva mai mult de o oră! Am reușit însă pe drum să admirăm partea de est a orașului, dar și stadionul Yankees – unde avem programat un meci de baseball marți.

1 tabara america new york 140821

2 tabara america new york 140821

Battery Park este parcul în care se află porturile pentru ferry-boat-uri, iar de pe malul apei se poate admira statul New Jersey. Totodată este un parc dedicat războaielor în care au fost implicate Statele Unite ale Americii de-a lungul timpului.

Călătoria cu ferry-boat-ul a durat aproximativ 20 de minute, timp în care am putut admira Statuia Libertății, sau mai exact: The Statue of Liberty Enlightening the World – un cadou în semn de prietenie oferit de către Franța către SUA în 1886, la zece ani după ce s-a început lucrul la această statuie. Tot de pe ferry ne-am bucurat de o priveliște greu de egalat asupra orașului – atât Manhattan cât și Brooklyn fiind foarte frumos vizibile de aici.

3 tabara america new york 140821

4 tabara america new york 140821

5 tabara america new york 140821

Comanda pentru statuie a fost dată la centenarul Declarației de Independență. Statuia este cu adevărat impresionantă. Pentru transportarea ei din Franța, aceasta a trebuit să fie despărțită în 350 de părți individuale ambalate în 214 cutii. Asamblarea finală a durat 4 luni. Știați că în coroana statuii există 7 raze, câte una pentru fiecare continent? Sau că la picioarele statuii stau cătușe rupte, simbol al libertății?

6 tabara america new york 140821

7 tabara america new york 140821

8 tabara america new york 140821

După o scurtă pauză în parcul de pe Liberty Island, timp în care ne-am plimbat de jur împrejurul statuii pentru nenumărate poze, ne-am îmbarcat din nou pe ferryboat și în aproximativ 10 minute eram pe Ellis Island, acolo unde toți elevii au petrecut aproximativ 40 de minute vizitând Muzeul Național al Imigrației. Așadar, Ellis Island era locul unde erau primiți, înregistrați și uneori ținuți în carantină imigranții ce soseau pe zeci de vapoare zilnic în America, în căutarea unei vieți mai bune pentru ei și familiile lor. Nu degeaba se spune că America a fost clădită de imigranți – pe parcursul a 62 de ani, peste 12 milioane de imigranți au trecut pe aici, ofițerii vamali procesând în perioadele de vârf peste 5,000 de cereri zilnic.

9 tabara america new york 140821

10 tabara america new york 140821

În muzeu am putut găsi diverse galerii ce prezentau viața imigranților pe această insulă și procedurile prin care ei treceau pentru a fi admiși în Statele Unite ale Americii. Spre exemplu, un medic avea în zilele aglomerate, aproximativ 6 secunde la dispoziție pentru a permite unui imigrant intrarea sau pentru a-l trimite la un control amănunțit. Persoanelor care nu puteau să lucreze, spre exemplu, le era refuzată intrarea și erau întorși din drum.

11 tabara america new york 140821

Battery Park este locul unde am coborât din ferryboat și la câțiva metri distanță am găsit faimosul simbol al Wall Street-ului, Taurul Furios, imprevizibil și foarte dinamic, exact ca bursa de pe Wall Street. De altfel, statuia a fost plasată în districtul financiar de către artistul ce a gândit-o și creat-o, fără a avea autorizație din partea orașului, în urma prăbușirii bursei din 1987. Astfel, statuia a fost instalată în 1989 și a rămas de atunci un simbol și o atracție a zonei.

12 tabara america new york 140821

13 tabara america new york 140821

Ne-am continuat plimbarea prin districtul financiar, prin fața clădirii bursei și a muzeului finanțelor, trecând pe lângă clădirea federală ce a găzduit sediul administrației Statelor Unite până la mutarea acesteia în Washington DC. Am luat cina apoi într-un parc din această parte a orașului, elevii având o oră și jumătate la dispoziție pentru a-și alege ceea ce vor să mănânce. Ce-i drept unii dintre ei și-au petrecut timpul plimbându-se mai mult prin magazine :). A urmat apoi Memorialul 9/11, care din păcate era închis temporar – am putut însă observa fântânile de la distanță.

14 tabara america new york 140821

15 tabara america new york 140821

Am discutat puțin cu elevii și le-am explicat despre semnificația acestui loc în cultura orașului și de fapt, în cultura americană. Cele două bazine care compun Memorialul 9/11 ocupă exact spațiile fostelor clădiri folosind amprenta acestora pentru a marca locul unde se aflau. De jur împrejurul fântânilor sunt trecute numele celor aproape 3,000 de femei, bărbați și copii, victime ale atacurilor din 11 septembrie, de acum 20 de ani. Acum, în apropiere sunt două turnuri noi World Trade Center, iar peste întreaga zona tronează One World Trade Center, cea mai înaltă clădire din emisfera vestică și a șasea cea mai înaltă din lume. Tot aici este și un centru comercial, Westfield, cu foarte multe magazine și o intrare impresionantă.

25 tabara america new york 140821

Pe străduțele înguste ale districtului financiar ne-am continuat plimbarea până la clădirea Woolworths și Primăria New York, o clădire micuță în comparație cu restul clădirilor din zonă, amplasată într-un parc foarte drăguț, plin de sculpturi moderne. Răzvan ne-a povestit despre stația de metrou ascunsă sub primărie, inaccesibilă publicului, iar mai apoi am aflat că primăria este încă funcțională, pentru biroul primarului și câteva departamente administrative – fiind construită în 1802. Vremea era excelentă, temperatura mai răcoroasă puțin, iar elevii se mișcă foarte bine prin oraș așa încât am avut atât timp, cât și dorința de a urca pe Brooklyn Bridge pentru o priveliște superbă asupra acestei părți de oraș.

17 tabara america new york 140821

18 tabara america new york 140821

19 tabara america new york 140821

 

Am continuat plimbarea o stradă mai încolo, în centrul civic. Am găsit aici Tribunalul și Curtea Supremă, iar toate imaginile din filmele cu avocați din New York ce coboară treptele acestor clădiri ne-au venit în minte. Într-adevăr, clădirile sunt impresionante. Pe frontispiciul Curții Supreme stă o inscripție ce ar trebui cunoscută și respectată în întreaga lume: The true administration of justice is the firmest pillar of good government. Câțiva dintre elevi ce urmează deja dreptul, sau doresc să facă o carieră în acest domeniu, nu au ratat ocazia de a se poza în fața acestor clădiri emblematice.

20 tabara america new york 140821

La câțiva pași depărtare am intrat în Chinatown, unul dintre multele cartiere chinezești ale Manhattanului, însă de departe cel mai cunoscut. Aici străzile sunt înguste și foarte aglomerate, pline de localnici și turiști, magazine de suveniruri și restaurante sau cantine care de care mai variate! Impresiile elevilor au fost împărțite în legătură cu Chinatown, așa cum era de așteptat, însă este un loc reprezentativ pentru New York și am considerat important să vadă și partea aceasta a orașului.

21 tabara america new york 140821

Lângă Chinatown se află Little Italy, o altă zonă etnică bine cunoscută pentru casele frumoase și îngrijite, dar și pentru restaurantele, cafenelele și cofetăriile excelente. Little Italy a ajuns un cartier de numai câteva străzi după ce o foarte mare parte dintre localnici s-au mutat în celelalte zone ale orașului, aici predominând în cea mai mare parte spațiile comerciale. Contrastul între cele două cartiere este foarte mare, însă se vedea de departe faptul că Little Italy era mai boem și mai romantic. Aici am făcut o ultimă oprire pentru a ne bucura de zonă, iar cei mai mulți dintre elevi s-au instalat la un restaurant, pentru o cină a-la-carte ori desert de înghețată.
23 tabara america new york 140821

Din păcate nu ne-am mai organizat chiar așa bine cu plecarea la timp din Little Italy, și după o plimbare cu metroul am reușit să luăm doar trenul de la 10:20, ce nu mai era expres. Am făcut așadar o oră până în Tarrytown și după o oprire la 7/11 și plimbarea până în campus – ne-am retras în camere la miezul nopții. O zi foarte lungă – dar foarte frumoasă! Mâine va fi însă o zi plină de distracție, la Six Flags.

24 tabara america new york 140821

Mai multe imagini din ziua 7 de tabără aici: Album Facebook Tabără New York