
Aug 14

Aug 15

Aug 16

Aug 17

Aug 18

Aug 19

Aug 20

Aug 21

Aug 22

Aug 23

Aug 24

Aug 25

Aug 26

Aug 27

Aug 28

Aug 29

Aug 30

Aug 31

Sep 01

Sep 02

Sep 03
Ziua 7 – Statuia Libertății, Ellis Island și Lower Manhattan
Astăzi, în tabără de limba engleză din New York a fost programată excursia la Statuia Libertății! La ora 9:45, Frank, responsabilul de activități, care avea să ne însoțească astăzi ne aștepta în fața clădirii Spellman, iar la ora 10:15 am plecat din fața școlii cu autobuzele școlare rezervate pentru noi și un mic grup de elevi francezi. Am ajuns în aproximativ o oră la Battery Park în partea de sud a Manhattan-ului de unde urma să plecăm în scurt timp spre statuie.
Battery Park este parcul în care se află porturile pentru ferry-boat-uri iar de pe malul apei se poate admira statul New Jersey. Totodată este un parc dedicat războaielor în care au fost implicate Statele Unite ale Americii de-a lungul timpului.
Călătoria cu ferry-boat-ul a durat aproximativ 20 de minute, timp în care am aflat și câteva informații despre Statuia Libertății – sau mai bine spus: The Statue of Liberty Enlightening the World – un cadou în semn de prietenie oferit de către Franța către SUA în 1886, la zece ani după ce s-a început lucrul la această statuie. Comanda pentru statuie a fost dată la centenarul Declarației de Independență. Statuia este cu adevărat impresionantă. Pentru transportarea ei din Franța, aceasta a trebuie despărțită în 350 de părți individuale ambalate în 214 cutii. Asamblarea finală a durat 4 luni. Știați că în coroană statuii există 7 raze, câte una pentru fiecare continent? Sau că la picioarele statuii stau cătușe rupte, simbol al libertății?
Am fost cu toții impresionați de măreția statuii, dar și de semnificația acesteia. După un tur al parcului de pe Liberty Island și multe sesiuni de poze ne-am îmbarcat din nou pe ferryboat și în aproximativ 10 minute eram pe Ellis Island, acolo unde doritorii pot să viziteze Muzeul Național al Imigraței. Așadar, Ellis Island era locul unde erau primiți, înregistrați și uneori ținuți în carantină imigranții ce soseau pe zeci de vapoare zilnic în America, în căutarea unei vieți mai bune pentru ei și familiile lor. Nu degeaba se spune că America a fost clădită de imigranți – pe parcursul a 62 de ani, peste 12 milioane de imigranți au trecut pe aici, ofițerii vamali procesând în perioadele de vârf peste 5,000 de cereri zilnic.
Nu toți elevii s-au arătat interesați de muzeu, unii petrecând ora dedicată acestui loc, la cafenea pentru a-și lua prânzul. Totuși, cei interesați au putut găsi diverse galerii ce prezentau viața imigranților pe această insulă și procedurile prin care ei treceau pentru a fi admiși în Statele Unite ale Americii. Spre exemplu, un medic avea în zilele aglomerate, aproximativ 6 secunde la dispoziție pentru a permite unui imigrant intrarea sau pentru a-l trimite la un control amănunțit. Persoanelor care nu puteau să lucreze, spre exemplu, le era refuzată intrarea și erau întorși din drum.
Fiind o zi de weekend, aceste zone de interes turistic erau pline de vizitatori, astfel că a trebuit să așteptăm mai mult decât plănuisem inițial ferryboat-ul ce urma să ne aducă înapoi la Battery Park. În jurul orei 17, toată lumea se reunise în fața parcului, unde am putut admira câțiva artiști stradali. Am pornit apoi împreună pe traseul planificat pentru astăzi.
La câțiva metri distanță am găsit faimosul simbol al Wall Street-ului, Taurul furios, imprevizibil și foarte dinamic, exact ca bursa de pe Wall Street. De altfel statuia a fost plasată în districtul financiar de către artistul ce a gândit-o și creat-o, fără a avea autorizație din partea orașului, în urma prăbușirii bursei din 1987. Astfel, statuia a fost instalată în 1989 și a rămas de atunci un simbol și o atracție a zonei.
Ne-am continuat plimbarea prin districtul financiar, prin fața clădirii bursei și a muzeului finanțelor, trecând pe lângă clădirea federală ce a găzduit sediul administrației Statelor Unite până la mutarea acesteia în Washington DC. Ne-am continuat apoi drumul până la memorialul 9/11.
Cele două bazine care compun Memorialul 9/11 ocupă exact spațiile fostelor clădiri folosind amprenta acestora pentru a marca locul unde se aflau. Acum, în apropiere sunt două turnuri noi World Trade Center, iar peste întreaga zona tronează One World Trade Center, cea mai înaltă clădire din emisfera vestică și a șasea cea mai înaltă din lume.
Pe străduțele înguste ale districtului financiar ne-am continuat plimbarea până la clădirea Woolworths și Primăria New York, o clădire micuță în comparație cu restul clădirilor din zonă, amplasată într-un parc foarte animat, cu foarte multe veverițe.
La câțiva pași de Primărie unii dintre noi ne-am urcat pe Brooklyn Bridge pe care am mers o bună bucată de timp pentru a putea să vedem cealaltă parte a râului, dar și pentru a observa mai bine podul acesta foarte reprezentativ pentru oraș. Poze, poze și iar poze, pentru ca mai apoi să ne întoarcem prin aglomerația de pe pod până la baza sa unde ne aștepta o altă parte din grup. Nu toți elevii și-au dorit să urce pe Brooklyn Bridge, așadar cei ce nu au vrut, au putut să aștepte jos, unde s-au mai aprovizionat cu gustări sau răcoritoare.
Înapoi prin Centrul Civic al Manhattan-ului, am găsit Tribunalul și Curtea Supremă, iar toate imaginile din filmele cu avocați din New York ce coboară treptele acestor clădiri ne-au venit în minte. Într-adevăr, clădirile sunt impresionante. Pe frontispiciul Curții Supreme stă o inscripție ce ar trebui cunoscută și respectată în întreaga lume: The true administration of justice is the firmest pillar of good government.
Autobuzul școlar ne-a întâmpinat cu puțin timp înainte de ora 19 la intrarea în Chinatown ce se află la doar două străzi distanță de ultimele obiective vizitate. Am putut admira așadar din autobuz clădirile cu influențe asiatice și am remarcat multitudinea de magazine specifice chinezești. O oră mai târziu ajungeam deja în campus!
A fost o zi plină și foarte călduroasă, astfel că avem nevoie de odihnă pentru traseul de mâine. New York-ul este un oraș frumos și impunător, cu foarte multe obiective pe care dorim să le bifăm, așadar ne oprim aici cu jurnalul de azi pentru a ne reîncărca bateriile. Pe mâine!
Mai multe imagini din ziua 7 de tabără aici: Album Facebook Tabără New York