Aug 14
Aug 15
Aug 16
Aug 17
Aug 18
Aug 19
Aug 20
Aug 21
Aug 22
Aug 23
Aug 24
Aug 25
Aug 26
Aug 27
Aug 28
Aug 29
Aug 30
Aug 31
Sep 01
Sep 02
Sep 03
Ziua 8 – Plimbare în Central Park și High Line
Duminică a fost o nouă zi plină în tabăra internațională din New York! Am avut parte de o plimbare frumoasă prin Central Park, după care am explorat Highline și am continuat turul prin Greenwich Village până în Washington Square Park, fără să ratăm desigur o oprire pentru poze la Friends Apartment Building.
Plecarea a fost stabilită la 11:00, așadar am avut suficient timp pentru a ne odihni, și pentru a lua micul dejun. Sâmbăta și duminica, școala servește micul dejun după un model diferit față de zilele săptămânii. Astfel, de la ora 10 se servește brunch-ul, care combină felurile de mâncare servite la micul dejun cu cele de la prânz. Elevii au putut alege între bagels (covrig dospit, asemănător unui corn), pâine prăjită, o selecție de gemuri, unt și cremă de brânză. La o altă secție de servire – mai multe salate, salam, brânzeturi sau fructe proaspete. Desigur cerealele sunt nelipsite la fel și iaurturile sau sucurile de fructe. Iar ca mâncare gătită – omletă, cubulețe de cartofi copți, cârnați de porc sau chiftele. Secțiunea de deserturi a fost foarte bine aprovizionată cu brioșe, și două feluri de prăjituri.
După brunch am fost luați de către autobuzele școlare puse la dispoziție de către școala EF New York și eram gata să ne începem noua incursiune în oraș. Astăzi avea să fie o zi lungă dar vremea ne-a ajutat, soarele fiind blocat de nori, iar temperatura fiind foarte plăcută.
Autobuzele ne-au lăsat lângă Muzeul American de Științe ale Naturii, aflat foarte aproape de partea de Nord a Parcului Central, în care ne-am aventurat entuziasmați. A fost prima oară când elevii au intrat în acest parc, ce poate fi considerat pe bună dreptate o adevărată oază de liniște și relaxare în mijlocul junglei de beton – iar asta fiindcă pe alocuri Central Park aduce aminte de o pădure liniștită… chiar și potecile fiind de pământ, șerpuite printre trunchiurile copacilor.
Farmecul lui Central Park este dat și de faptul că e un parc foarte intens folosit de către localnici, nu doar un loc unde vin turiștii, lucru pe care am putut să îl observăm și noi astăzi: oameni relaxați alergând sau jucându-se volei ori diferite alte jocuri sau pur și simplu, relaxându-se la un picnic pe iarbă.
Am găsit lacuri unde oamenii închiriau bărci, pasaje unde lumea cânta ori dansa, tot felul de reprezentații stradale și mici standuri de hot-dog, înghețată ori apă și răcoritoare. Am mai găsit poteci înguste umbrite de copaci, bănci de diferite forme și culori ori sculpturi interesante cu personaje istorice ori fantastice, simțindu-ne parcă într-un labirint.
Ne-am oprit la faimosul pod peste unul dintre lacurile parcului, locul preferat pentru poze pe fundal cu mid-town Manhattan. Am continuat până la Turtle Pond și Belvedere Castle, iar mai apoi am traversat Oak Bridge, oprindu-ne la Cherry Hill pentru o pauză scurtă de aprovizionare cu snack-uri și apă.
La ora 14:30 ne-am reîntâlnit cu autobuzele școlare ce ne-au condus până la Pennsylvania Station, de unde am continuat pe jos pentru încă 10 minute până la the High Line.
High Line este un parc extrem de interesant, construit pe o linie de cale ferată industrială, dezafectată. În această parte a Manhattan-ului, se foloseau trenuri la nivelul străzii pentru a transporta marfa către depozite ce mai apoi o distribuiau către magazinele ce serveau diferite zone ale orașului. Problema era însă faptul că odată cu creșterea densității populației, a crescut și numărul accidentelor de tren. Orașul a angajat călăreți care să meargă în fața trenurilor pentru a feri pietonii, lucru ce nu era foarte eficient, așadar o soluție trebuia găsită.
Soluția a fost High Line, o cale ferată elevată, la înălțimea de aproximativ 10 metri, perfectă pentru a se conecta la acoperișurile depozitelor, asigurând astfel alimentarea eficientă a acestora. Linia originală a început să fie dărâmată în 1960 însă doi localnici au înființat o asociație a cărei scop era salvarea și transformarea acestei linii industriale. Au reușit să adune din donații aproximativ 150 de milioane de dolari și astfel s-a născut acest parc extraordinar ce se întinde dinainte de strada 14 și până la strada 34. Am remarcat construcțiile noi cu o arhitectură deosebită, iar între străzile 30 și 34, câțiva zgârie-nori care ne furau privirile! Modul și viteza cu care crește acest oraș pe verticală este impresionant.
Parcul cuprinde totodată multe zone special gândite pentru ca turiștii să poată face fotografii prin care să surprindă orașul, lucru pe care l-am făcut și noi desigur :). Ajunși în zona Chelsea Market, ne-am oprit pentru pauza de masă, într-un loc foarte animat, de unde elevii își puteau cumpăra diverse feluri de mâncare, înghețată, smoothie-uri, gogoși americane, sucuri sau cafea.
Excursia a continuat apoi prin Greenwich Village – unul dintre locurile foarte importante pentru mișcarea culturală și socială a orașului fiind un motor cultural reprezentativ în SUA și în lume. Atipic pentru New York, străzile din Village poartă nume și nu numere, iar majoritatea clădirilor sunt joase, cu fațade de cărămidă și scări exterioare sau trepte la intrare. Locul boem nu înseamnă însă că este și ieftin. Cele patru coduri poștale din acest cartier au fost incluse în cele mai scumpe 10 zone din SUA, iar acum câțiva ani, un metru pătrat construit într-unul dintre blocurile de aici costa aproximativ 22,000 de dolari americani.
Ne-am îndreptat mai apoi spre Washington Square Park – punctul central al zonei Greenwich Village, dar și stația noastră de oprire; însă nu înainte de a face câteva poze și în fața clădirii de apartamente folosită în renumitul serial Friends.
La Washington Square Park am ajuns în jurul orei 17:15. Unii dintre elevi au mers direct la autobuzele școlare ce ne așteptau deja, iar alături de ceilalți am intrat și în acest parc pentru a-l admira chiar și pentru câteva minute. Pe lateralele acestui parc își are sediul, sălile de clasă și dormitoarele, faimoasa New York Univesity – NYU. Parcul este totodată recunoscut a fi un loc preferat de artiști – probabil și datorită amplasării sale în Greenwich Village. Arcul de Triumf din marmură, amplasat în mijlocul parcului, ne-a adus aminte de Franța, aerul parizian învăluindu-ne parcă în aceste împrejurimi animate.
O oră mai târziu ajungeam în campus, la timp pentru a servi cina. În această seară, cantina a avut în meniu: mac and cheese (macaroane cu brânză în stil american), macaroane cu carne, orez cu legume, pui cu sos roșu la cuptor, spanac, salate și răcoritoare, iar la desert înghețată de vanilie ori ciocolată.
Nu am putut să nu observăm forfota din campus, amintindu-ne că astăzi este duminică – ziua când sosesc noi elevi în campus. Ieri au părăsit campusul 400 de elevi, iar astăzi ni s-au alăturat alți 400. Câteva fete din grup ne-au spus că deja s-au împrietenit cu alte eleve internaționale din Chile și Argentina. Cu siguranță, se vor lega noi prietenii în zilele următoare, pentru că toți elevii noștri sunt nerăbdători să își cunoască noii colegi.
După cină, unii elevi au mers la fotbal, alții la sală, iar cei mai mulți dintre noi ne-am retras spre camere, deoarece trebuie să recunoaștem că cei aproximativ 22 000 de pași parcurși astăzi ne-au obosit puțin.:)
Seara s-a încheiat, ca de obicei, cu o scurtă ședință de seară, pentru a verifica prezența, dar și pentru a le reaminti elevilor că weekendul a luat sfârșit, iar mâine dimineață merg la cursuri. Ce avem pregătit pentru după-amiază, aflați în jurnalul de mâine! Pe curând!
Mai multe imagini din ziua 8 de tabără aici: Album Facebook Tabără New York