Tabără Engleză New York – Ziua 10

Aug 13
Aug 14
Aug 15
Aug 16
Aug 17
Aug 18
Aug 19
Aug 20
Aug 21
Aug 22
Aug 23
Aug 24
Aug 25
Aug 26
Aug 27
Aug 28
Aug 29
Aug 30
Aug 31
Sep 01
Sep 02

Ziua 10 – Go Yankees!

Marți a fost ziua dedicată unei noi experiențe tipic americane – un meci de baseball pe stadionul Yankees! Sigur, până la ora meciului, ne-am organizat în campus așa cum facem în fiecare zi. Dimineața am mers la micul dejun – unii dintre noi, apoi începând cu 9:30 elevii au avut lecții de interes special, iar după-amiază cu toții au mers la cursuri. La prânz ne-am bucurat de Taco Tuesday – zi de tacos în campus!

După ultimele lecții, elevii și-au luat repede cina – pui la cuptor cu condimente și orez, salate proaspete, paste sau pizza și la 5:30 plecam din campus spre meciul de baseball. Elevii s-au arătat foarte entuziasmați de acest meci, chiar dacă nici unul dintre ei nu înțelegea pe deplin regulile. Le-am explicat așa cum am știut mai bine, iar mai apoi ne-am suit în trenul care ne ducea spre stadionul Yankees. Toate trenurile au avut astăzi întârzieri fiind lucrări pe linii, însă am ajuns chiar la începutul meciulul.

Pe măsură ce ne apropiam de stație nerăbdarea fanilor din tren era tot mai puternic simțită, mai ales că în vagonul nostru erau și fani ai echipei adverse – Washington Nationals – puțini și răzleți ce-i drept, dar aici, spre deosebire de meciurile cu care suntem noi obișnuiți, fanii nu doar că vin împreună la stadion, dar și stau împreună în sectoarele tribunelor. Trenurile, metrourile și autobuzele își modifică orarele pentru a deservi fanii în ziua meciului, iar noi am fost martori ai motorului financiar care este sportul în America.

Totul se învârte în jurul fanilor atunci când vine vorba de comercializarea evenimentelor – de la modalități de transport la disponibilitatea obiectelor comercializate la tot pasul. În orice moment, există pe stadion echipamente și obiecte specifice de vânzare în valoare totală de aproximativ 10 milioane de dolari.

De îndată ce ne-am dat jos la stația stadionului, existând desigur o stație unde trenurile opresc doar în ziua meciului, am fost întâmpinați de o mare de suporteri care parcă veneau de peste tot. Stadionul are o capacitate de peste 50,000 de locuri, iar energia fanilor este incredibilă atunci când e ”game day”. Am mers aproximativ câteva sute de metri până la stadion, ne-am orientat și ne-am găsit poarta de intrare, iar apoi a trebuit să ne grăbim pentru a ne găsi locurile pe scaune :).

Noul stadion Yankees este printre cele mai scumpe din lume după costul de construcție – aproximativ 1,8 miliarde de dolari fiind costul final la inaugurarea din 2009. Locația noului stadion este foarte aproape de casa originală a echipei New York Yankees și a încorporat câteva elemente specifice vechiului stadion. Totuși, este mai mare și mai spațios, oferind și mai multe facilități, dar și scaune mai comode și mai distanțate.

New York Yankees au o tradiție veche din 1903, iar numele îl poartă din 1913. De-a lungul timpului au devenit cea mai de succes echipă din baseballul profesionist, câștigând titlul mondial de 27 de ori. Valoarea echipei se apropie de 5 miliarde de dolari, fiind a doua cea mai valoroasă echipă din lume. Printre legendele care au jucat la New York Yankees se numără Babe Ruth, Joe DiMaggio și Lou Gehrig, nume pe care orice New Yorkez le recunoaște imediat, sportul fiind extrem de apreciat de localnicii care-l păstrează aproape de inimile lor.

Nu voi parcurge și cu voi regulile jocului… voi spune doar că este jocul de oină dezvoltat foarte mult :). Da, originile baseballului se află în oină și se pare că a fost adus pe meleagurile americane de emigranți români. Oina, așa cum poate știți, este menționată încă din secolul 14. Sigur, baseballul de acum este cu totul alt joc, însă principiile sunt aceleași. Regulile le-am dedus pe parcursul celor 3 ore petrecute pe stadion. Tot pe parcursul meciului am admirat pasiunea fanilor și modul în care transformă o ieșire la meci într-un întreg eveniment de divertisment pentru toată familia.

Am avut incluse cu biletele și niște pachete de masă cu hot dog tradițional și o băutură răcoritoare, dar tot ne-am delectat cu popcorn, cartofi prăjiți și sucuri în pahare suvenir. Ne-am luat tricouri, dar și mingi de baseball ce ne vor aduce aminte de această experiență frumoasă. Din pacate Yankees nu trece prin cea mai bună perioadă din punct de vedere sportiv, chiar din contră – azi am fost martorii celei de-a 9 înfrângeri, cea mai lungă serie din 1982 încoace. Totuși experiența a fost una foarte apreciată de către elevi.

Astăzi, Maia și Adelina au fost cele care ne-au împărtășit impresiile lor din tabără:

Maia: Azi a fost o zi plină de “first times”. M-am trezit un pic mai târziu, fiind obosita de la activitățile pe care le avusem in zilele precedente. Prima ora pe care am avut-o a fost “American Accent Training”. Abordarea profesoarei mi s-a parut deosebita, reușind sa rămân atenta pe tot parcursul lecției. Fiind un “spin” nou, ales de mine in zilele trecute printr-un chestionar oferit de EF a fost exact ce mi-am dorit. Am sperat ca pot învăța cum sa imit cât mai limpede accentul american, iar aceasta clasa mi-a depășit așteptările. După am mers împreuna cu un prieten la orele de engleza, unde am reușit sa-mi îmbunătățesc vocabularul și sa învăț informații despre alte culturi de la colegii mei de clasa. A fost prima lecție avuta la nivelul actual ( C2.2) cu un profesor nou. Am petrecut împreuna 3 ore unde am ras, am vorbit și am glumit încontinuu. Rapid, am plecat fix după spre meciul de baseball in New York. Atmosfera a fost ceva de neuitat. Tot stadionul a cântat, a dansat și s-a simțit bine împreuna. Am reușit sa îmi iau o bila special semnată de echipa Yankees și un tricou deosebit de la Hard Rock Cafe. O zi incredibila, pe care am terminat-o cu zâmbetul pe buze alături de prietenii mei.

Adelina: Astăzi a fost o zi foarte interesantă am avut cursuri după amiaza, m am apropiat mai mult de colegi din alte părți ale lumii și am vorbit cu ei de culturile și tradițiile din țara mea și din țara lor. După orele de curs am fost la masa de pranz și apoi am avut ocazia de a lua parte la un meci de baseball impresionant, de care am fost foarte bucuroasa și am stat cu sufletul la gura in fiecare moment petrecut in tribuna. După încheierea meciului am luat trenul înapoi spre campus. A fost o zi minunata.

După o nouă călătorie cu trenul și o plimbare la deal spre campus, ne-am retras cu toții în camere puțin după ora 23. Mâine urmează MoMA și desigur, Alladin pe Broadway!

Mai multe imagini din ziua aceasta sunt aici: Album Facebook Tabără New York