Aug 13
Aug 14
Aug 15
Aug 16
Aug 17
Aug 18
Aug 19
Aug 20
Aug 21
Aug 22
Aug 23
Aug 24
Aug 25
Aug 26
Aug 27
Aug 28
Aug 29
Aug 30
Aug 31
Sep 01
Sep 02
Ziua 2 – Bun venit în Mahattan!
Astăzi a fost o zi plină pentru elevii din tabăra internațională Qdays de la New York! De dimineață am început cu un mic dejun copios, iar apoi am avut parte de introducerea din partea școlii și testările abilităților conversaționale. Ziua a continuat după masa de prânz cu o primă ieșire în Manhattan!
Până la ora 9 cu toții mâncasem micul dejun și eram pregătiți pentru sesiunea de orientare și introducere organizată de către școală. La micul dejun meniul a fost foarte variat – de la fructe proaspete la muesli și cereale, iaurturi, cremă de brânză, omletă, cârnați, cubulețe de cartofi, sucuri și desigur patiserii.
La ora 10 a început sesiunea de orientare și informații în amfiteatrul clădirii Rita. Alături de elevii grupului din Italia – singurul alt grup sosit odată cu noi, coordonatorul departamentul specific ce organizează activitățile grupurilor – Sheyenne, alături de colega ei Amy, ne-au trecut în revistă regulile, precum și așteptările școlii.
Am aflat orele până la care elevii pot să fie afară din clădirile în care locuiesc, dar și faptul că acum în școală se află înregistrați mai mult de 1,000 de elevi printre care 13 grupuri și mulți alți elevi ce au venit individual. Ni s-a vorbit despre diversele departamente din școală, dar și despre cum să respectăm comunitatea locală și proprietățile din jur. Totodată, am parcurs modul în care școala răspunde la diversele nevoi ale elevilor, dar și persoanele ori departamentele cu care trebuie să luăm legătura atunci când avem nevoie de anumite informații.
A urmat apoi sesiunea programată cu angajații biroului academic, de această dată online, unde elevilor li s-a explicat modul în care își pot vedea orarele de studiu, felul în care sunt organizate grupele de studiu, dar și procedurile prin care pot solicita schimbarea grupei de studiu. Imediat după aceea, profesorii școlii au discutat rând pe rând cu elevii. Au fost discuții informale prin care aceștia au evaluat abilitățile de comunicare ale cursanților pentru a se asigura că elevii sunt plasați în grupe de studiu corespunzătoare nivelului lor de cunoștințe.
După toate sesiunile de informare și testare și după ce și-au luat masa de prânz – supe și sandviciuri cu salată de pui ori tofu, salate proaspete, paste, prăjituri și nelipsita înghețată, elevii din tabără au plecat într-o primă excursie prin Manhattan, alături de Amy, care a fost ghidul nostru astăzi. Am călătorit cu trenul spre Manhattan așa încât plimbarea până la gară a fost totodată ocazia ideală de a admira frumosul orășel Tarrytown, gazda noastră pentru aceste trei săptămâni.
Frecvența cu care Tarrytown este legat de Grand Central Station e destul de mare, așa încât am așteptat doar câteva minute până la îmbarcare. Am nimerit un tren rapid care în puțin peste 40 de minute trăgea în terminalul Grand Central Station. Aici, elevii au admirat frumusețea acestui monument istoric și reprezentativ pentru New York, ce a fost inaugurat în 1871.
După câteva poze și după ce am aflat o serie de curiozități, am ieșit în fața gării, iar gâturile noastre au început să se întoarcă în toate părțile, și mai ales în sus :). Camerele de fotografiat parcă nu reușeau nicicum să cuprindă zgârie norii cu totul, iar particularitățile clădirilor din jurul nostru ne-au fascinat. Fiind încă devreme, ne-am decis să facem un ocol prin Times Square!
În mijlocul zilei, fațadele clădirilor înalte și reclamele strălucitoare au capturat privirile noastre, iar agitația pietonilor și zgomotul orașului ne-au învăluit într-o atmosferă vibrantă. Era o lume în care luminile zburdau pe ecranele uriașe, iar energia orașului, personajele pestrițe și freamătul orașului pulsau prin fiecare colț de stradă. Times Square părea a fi un univers paralel, unde tehnologia și viața urbană se îmbină într-un spectacol uimitor.
Cu greu i-am convins pe elevi să renunțe la acest loc și să ne continuăm excursia! Am promis totuși că vom reveni pentru alte sesiuni de poze și cu siguranță vom face asta și după lasarea serii, pentru a ne bucura de luminile strălucitoare ale acestui loc reprezentativ.
Rockefeller Plaza este o piață impunătoare construită pentru a sărbători cunoașterea și multiculturalitatea. Întreg spațiul de la piciorul lui Rockefeller Center este un spațiu pietonal amenajat cu magazine și cafenele, dar și cu foarte multe inscripții, ornamente și steaguri. Aici este si un patinoar care vara aceasta este deschis pentru patine cu rotile. Din păcate nu am avut elevi doritori de această experiență, așa că nu am mai zăbovit și ne-am îndreptat spre Top of the Rock.
Prin construcția acestui turn, John D. Rockefeller Jr. a oferit de lucru pentru mai mult de 40,000 de oameni, așadar este recunoscut și apreciat pentru că a ajutat oamenii într-una dintre cele mai negre perioade ale orașului, atunci când faimoasa bursă din New York s-a prăbușit și foarte mulți și-au pierdut absolut tot ceea ce dețineau. Din fericire, astăzi nu a fost o zi foarte aglomerată pentru vizitare, așadar nu am avut de așteptat foarte mult până să intrăm în clădire.
În 43 de secunde, liftul ce atinge viteza de 24 km/h ne-a dus la antepenultimul etaj al punții de observație. O scară rulantă mai târziu, la etajul 68 se află magazinul și una dintre punțile de observație cu pereți de sticlă. Etajul 69 oferă priveliște la 360 de grade, iar de la etajul 70 – ce este retras, vizitatorii pot face poze fără pereți de sticlă. Într-adevăr a meritat vizitat acest obiectiv faimos! Am petrecut aproape o oră pe puntea de observație timp în care elevii din tabără au putut să își facă toate pozele dorite cu orașul de sus! Soarele și căldura erau foarte puternice, așa că am coborât pentru hidratare.
Următoarea oprire: Catedrala Sf. Patrick, peste drum de Rockefeller Center. Cu o fațadă gotică impresionantă și vitralii colorate ce răspândesc o lumină magică în interior, catedrala emană solemnitate și măreție. Trecând pragul, vizitatorii sunt cuprinși de o liniște adâncă, într-un contrast sublim cu forfota urbană din exterior. Fiecare arcadă și coloană păstrează povestea istoriei și a credinței, iar frumusețea arhitecturii sale și energia spirituală o fac un refugiu în mijlocul agitației orașului. Catedrala Sfântul Patrick este o comoară culturală și religioasă ce aduce o notă de reverență în inima vibrantă a New York-ului.
Am continuat plimbarea prin Diamond District, o stradă întreagă unde parcă s-au adunat toți negustorii de pietre prețioase și bijutierii orașului. Mai apoi, am intrat câteva minute la New York Public Library. Cu arhitectura sa grandioasă și statuile de leu de la intrare, este recunoscută în toată lumea ca un loc în care poți găsi o bogată colecție de cărți și resurse, deschisă publicului în căutare de informație și educație. Este un refugiu pentru cititori, cercetători și curioși, oferind un loc liniștit pentru a explora lumea cuvintelor scrise. Am promis că revenim fiindcă sunt multe lucruri interesante de găsit aici.
Două străzi mai încolo, ne-am luat cina. Încă de pe tren mergând spre Manhattan elevii au decis să renunțăm la cina din campus în această seară și să facem un picnic în Bryant Park. Așa încât fiecare și-a ales localul preferat, iar mâncarea am luat-o la pachet și ne-am dus în parc unde avea loc o proiecție de film în aer liber, lucru ce a umplut gazonul parcului până la refuz. Ne-am instalat așadar pe trepte și am povestit, am glumit și ne-am uitat la prima parte a filmului.
Tot elevii au fost cei care au decis și s-au convins unii pe alții să pornim înapoi spre campus. Alegerea a fost inspirată fiindcă am prins din nou un tren rapid și în oraș începea ploaia. Ajunși în Tarrytown am făcut plimbarea de 20 de minute la deal până în campus, ducând totalul de pași spre astăzi undeva în jurul a 23,000.
Epuizați ne-am urat noapte bună, nu înainte de o scurtă ședință unde am verificat orarele elevilor fiindcă mâine își încep lecțiile!
Toate pozele zile de astăzi aici: Album Facebook Tabără New York