Tabără Engleză New York – Ziua 6

Aug 13
Aug 14
Aug 15
Aug 16
Aug 17
Aug 18
Aug 19
Aug 20
Aug 21
Aug 22
Aug 23
Aug 24
Aug 25
Aug 26
Aug 27
Aug 28
Aug 29
Aug 30
Aug 31
Sep 01
Sep 02

Ziua 6 – Little Island, Highline & Madison Sq Garden

Iată-ne la finalul primei săptămâni de cursuri și putem spune că suntem întru totul acomodați cu campusul și ritmul său. Ne-am făcut prieteni, am întâlnit oameni interesanți, am luat puțin contactul cu orașul agitat iar azi a fost momentul să ajungem într-unul din primele locuri ale localnicilor: Little Island și Highline!

Elevii sunt, așa cum știți împărțiți pe două fluxuri diferite de studiu, ceea ce înseamnă că jumătate dintre ei sunt la cursuri cât timp cealaltă se bucura de facilitatile din campus. Sala de sport, spațiile verzi sau, așa cum Ana ne-a cerut astăzi – o bibliotecă pentru lectură. Desigur, unii dintre noi își folosesc timpul liber pentru a se odihni – fiindcă seara o petrec alături de prietenii lor, în spațiile comune din campus.

La prânz, școala a organizat o sesiune de Pinata – o figurină din carton decorată cu tot felul de fâșii de hârtie colorată și umplută cu bomboane, pe care elevii au trebuit să o lovească legați la ochi pentru a o sparge și desigur, pentru a se bucura de bomboane. Vorba lui Marian – am dat lovitura la Pinata! Și-a făcut proviziile pentru restul șederii.

Am pornit din campus la ora 18 pregatiti pentru o nouă excursie și o nouă incursiune în minunata metropolă care ne este casă pentru următoarele săptămâni. De dimineață vremea nu părea că va fi de partea noastră însă până când toți elevii au terminat cursurile – soarele era sus pe cer! Drumul ne-a dus din nou până la Grand Central Station însă de aici am schimbat către metroul New Yorkez.

Inaugurată în octombrie 1904, rețeaua de metrou de aici este una dintre cele mai vechi, cele mai tranzitate și cu cele mai multe stații din lume, având în total 472 de stații! În 2022, a transportat peste 1 miliard de călători iar pe 29 octombrie 2015, s-a stabilit recordul pentru cei mai mulți călători cu metroul din New York într-o singură zi – 6,2 milioane!

Am coborât în Chelsea – o zonă foarte drăguță dar și foarte scumpă a orașului, așezată pe malul râului Hudson și cu o priveliște superbă spre apus. Cartierul Chelsea din Manhattan este o bijuterie urbană ce emană o energie eclectică și vibrantă. Străzile sale emblematice sunt înnodate într-o mozaică de galerii de artă moderne, buticuri exclusiviste și cafenele cochete.

Clădirile tipice din caramidă roșie, cu acoperișurile lor distincte, adaugă o notă de farmec istoric în peisajul urban contemporan. High Line, un parc ridicat construit pe fostele linii de cale ferată suspendate, reprezintă inima verde a cartierului, oferind o oază urbană pentru plimbări relaxante și contemplare. De la aglomeratul și vibrația Pieței Chelsea până la eleganța rafinată a cartierului West Chelsea, această zonă captivantă atrage atât locuitori, cât și vizitatori, cu promisiunea sa de cultură diversă și stil de viață inovator.

La scurt timp după aceea am pășit pe High Line, atracție acestei seri. High Line din Manhattan reprezintă o reușită inovatoare a transformării urbane și a revitalizării spațiilor abandonate. Această minunată promenadă suspendată, care se întinde pe o fostă cale ferată înălțată, aduce în prezent un suflu proaspăt în inima orașului.

Istoria sa este fascinantă: High Line a fost construită în anii 1930 ca o linie ferată de marfă ridicată, pentru a evita accidentele frecvente între trenurile și traficul stradal aglomerat. Cu timpul, traficul feroviar a scăzut, iar linia a fost abandonată în anii ’80. Totuși, în loc să fie demolată, comunitatea și liderii urbani au găsit o modalitate ingenioasă de a readuce la viață acest spațiu uitat, transformându-l într-un parc peisagistic urban, care a fost deschis în 2009.

Astăzi, High Line este un exemplu strălucit de revitalizare urbană, atrăgând localnici și turiști deopotrivă să se bucure de spațiile verzi, sculpturile artistice, grădinile colorate și perspectivele uimitoare asupra orașului. Este un loc de reîntâlnire cu natura în mijlocul betonului urban și un simbol al capacității umane de a transforma și reînnoi peisajul orașului pentru binele comunității.

Chiar lângă High Line se află Little Island. Cunoscută oficial ca “Little Island at Pier 55”, este rezultatul unei inițiative ambițioase pentru a revitaliza zona și a crea un spațiu inovator de artă și recreere. Ideea acestui proiect a luat naștere din dorința de a transforma Pier 54, o platformă veche și deteriorată în Hudson River Park, într-un spațiu viu și atrăgător. Proiectul a fost conceput de Barry Diller, un mogul al industriei media, și soția sa, designerul de modă Diane von Fürstenberg.

Proiectul Little Island a întâmpinat inițial unele controverse și obstacole legate de finanțare și aprobări, dar în cele din urmă, a primit susținerea necesară pentru a deveni realitate. Construcția a început în 2018, iar Little Island a fost inaugurată în mai 2021. Acest spațiu urban unic a fost creat în colaborare cu mai mulți arhitecți, designeri peisagiști și artiști, culminând într-un loc deosebit care combină elemente arhitecturale inovatoare cu spații verzi generoase și posibilități creative.

Little Island servește acum ca un spațiu vital pentru artă în aer liber, evenimente culturale și divertisment, aducând oamenii în contact cu natura și creația artistică într-un mod cu totul nou și captivant. Astfel, această insulă plutitoare reprezintă nu doar o reînviere a zonei, ci și o mărturie a posibilităților infinite de transformare și revitalizare urbană.


 

Din Chelsea spre capătul dinspre centrul orașului am trecut prin spații verzi luxuriante și grădini pitorești amenajate pe vechea cale ferată suspendată. Ne-am bucurat de opere de artă contemporană, instalații creative și puncte de vedere surprinzătoare asupra orașului în evoluție și ne-am minunat de apartamentele luxoase pe care le vedeam de pe drumul nostru.

Capătul High Line este aproape de Madison Square Garden. Madison Square Garden, cunoscut și sub numele de “MSG”, este un simbol iconic al orașului New York și unul dintre cele mai faimoase locuri de desfășurare a evenimentelor în întreaga lume. Fondat în 1879, Madison Square Garden a traversat mai multe locații și remodelări de-a lungul istoriei sale bogate. Clădirea actuală, situată în cartierul Midtown Manhattan, a fost deschisă în 1968 și a găzduit o gamă impresionantă de evenimente, de la concerte ale artiștilor de top până la meciuri de baschet, hochei și evenimente de divertisment.

În prezent, Madison Square Garden este gazda unui mix eclectic de evenimente, inclusiv concerte ale unor artiști de renume mondial, partide de baschet ale echipei New York Knicks, meciuri de hochei ale echipei New York Rangers și alte competiții sportive și concerte live. De asemenea, MSG găzduiește evenimente speciale, spectacole de circ, producții teatrale și multe alte manifestări care atrag atât localnici, cât și vizitatori din întreaga lume. Dintre concertele faimoase putem reaminti cel de retragere al trupei Beatles din 1966 sau concertul de după atacurile din 11 septembrie 2001.

Ne-am întors la gară pe jos, obosiți dar mulțumiți după încă o zi excelentă petrecută în Manhattan, înconjurați de zgârie – nori, forfota orașului și experiențe interesante.

 

Toate imaginile zilei de azi: Album Facebook Tabără New York