Tabăra Engleză New York iarna – Ziua 13

Dec 25
Dec 26
Dec 27
Dec 28
Dec 29
Dec 30
Dec 31
Jan 01
Jan 02
Jan 03
Jan 04
Jan 05
Jan 06
Jan 07

Ziua 13 – Cursuri, absolvire și Empire State Building

Iată că s-a terminat și ultima zi petrecută în New York pentru elevii din tabără! Am ajuns la ultimul obiectiv propus – Empire State Building, iar după cursuri am avut parte și de o ceremonie de absolvire drăguță organizată de școală!

După micul dejun elevii au mers la cursuri – mai ales fiindcă era ultima zi și nu puteau rata ocazia de a-și prezenta proiectele, de a participa la ultimele dezbateri și desigur, de a-și lua la revedere de la colegii și profesorii întâlniți aici. Timpul a zburat foarte repede astăzi: pe lângă participarea la cursuri, unii dintre elevi au folosit pauzele dintre acestea pentru o ultimă plimbare În Tarrytown, în timp ce restul se pregăteau deja de plecare, organizându-și camerele și bagajele.

1 - tabara engleza newyork 06012023

Desigur că am avut timp și pentru masa de prânz, unde cantina a pregătit: orez, carne de porc la cuptor cu sos roșu, sendvișuri cu brânză sau cu șuncă, cartofi dulci la cuptor, o varietate de salate, supă cremă de roșii sau supă miso, iar la desert biscuiți delicioși cu ciocolată.

A urmat momentul mult așteptat: ceremonia de absolvire! O ceremonie restrânsă, doar pentru grupul nostru, dar de care toată lumea era entuziasmată. Și bineînțeles curioasă să afle cât de bine s-a descurcat la testul final.

2 - tabara in strainatate newyork 06012023.jpg

Sheyenne, coordonatoarea de activități pentru grupuri, a ținut un mic discurs în care i-a felicitat pe elevi pentru alegerea făcută: în primul rând pentru că au optat să studieze în perioada sărbătorilor de iarnă, dar și pentru că au avut curajul să iasă din zona lor de confort, să călătorească într-o țară străină, să descopere această destinație spectaculoasă și chiar să se descopere pe ei.  De asemenea, elevii au fost întrebați care este momentul de care cu siguranță își vor aminti pentru totdeauna, iar răspunsul unanim a fost: “everything”, urmat de musicalul Alladin de pe Broadway.

Am urmărit apoi o prezentare video a celor două săptămâni petrecute în tabără, bucurându-ne să revedem locurile pe care le-am vizitat și activitățile pe care le-am făcut împreună.

3 - tabara usa 06012023

4 - tabara newyork 06012023

Apoi, rând pe rând, fiecare elev a urcat pe scenă pentru a-și primi diploma și a face o fotografie cu portofoliul academic. Portofoliul academic include, pentru elevii care au participat la cel puțin 80% din cursuri, un certificat de curs – care atestă urmarea unui curs de 2 săptămâni la școala EF New York, un raport de curs – unde este detaliată prezența, participarea la curs și nivelul de studiu, iar ultima diplomă este cea cu rezultatul de la test. Felicitări tuturor, indiferent de rezultat, ați dat dovadă de perseverență și ați tratat cu seriozitate testul!

5 - tabara internationala newyork 06012023

6 - tabara engleza usa 06012023

Am plecat din campus la ora 17:30, iar la gară ne-am urcat rapid într-un tren expres, pornind astfel în ultima noastră incursiune în Manhattan. La ora 18:50 eram în Grand Central Station, și pentru că ora rezervată pentru vizita noastră ne permitea o mică pauză, am profitat de ocazie pentru a le da elevilor 30 de minute timp pentru a mânca cina în zona cu restaurante din Grand Central Station. Am ales fiecare sendvișuri, hot-dog new-yorkez sau covrigi și după ce am mâncat în tihnă, ne-am alăturat liderilor de activități care ne însoțeau din partea școlii și celorlalți elevi internaționali.

7 - tabara cu insotitor de grup sua 06012023

Peste încă 20 de minute eram deja în umbra imensei clădiri de la colțul străzii 34 – Empire State Building, sau așa cum se autointitulează – the best building in the world! Am  intrat foarte repede în clădire, măsurile de distanțare incluzând reducerea capacității vizitatorilor și necesitatea programării din timp – așa încât am găsit muuuult spațiu să ne desfășurăm pentru poze care mai de care mai frumoase.

Ne-am oprit la macheta cu ESB de la parterul clădirii, iar apoi am înaintat prin filtre de securitate și controale de bilete. Întreg holul de la etajul 1 a fost transformat într-o imensă expoziție interactivă care surprinde atât construcția turnului, cât și străzile și societatea în general, înaintea și în timpul construcției. Clădirea măsoară aproximativ 380 de metri înălțime și are două punți de observație, la etajul 86 și la etajul 102. Noi ne-am oprit la 80, iar apoi am luat un alt lift până la 86.

8 - tabara engleza cu insotitor newyork 06012023

11 - tabara engleza newyork 06012023

Am avut ocazia să urmărim orașul de sus, să îi admirăm luminile și să simțim freamătul străzilor de sub noi – mașini, sirene, oameni peste tot – orașul pare la fel de dinamic și noaptea! Faptul că am urcat aici după ce am vizitat aproape toate obiectivele din Manhattan, a însemnat că am putut cu ușurință să identificăm clădirile și străzile văzute de noi pe durata acestei tabere. Ba am văzut chiar și Flatiron Building, clădire pe care nu am reușit să o mai vizităm așa cum ne propusesem inițial. După ce am retrăit puțin vizitele din aceste două săptămâni era momentul să ne îndreptăm din nou către Grand Central Station, pentru ultima călătorie cu trenul către campusul EF New York.

10 - tabara newyork cu insotitor 06012023

12 - tabara in strainatate usa 06012023

În drum spre gară am făcut o ultimă oprire la un magazin de suveniruri și ne-am bucurat încă dată de atmosfera inedită oferită de centrul orașului, iar mai apoi ne-am luat la revedere de la oraș :), cu promisiunea că ne vom revedea. Trenul ne-a adus înapoi la Tarrytown, iar de la gară o parte dintre elevi au luat un uber, însă cei mai mulți dintre noi am vrut să parcurgem pe jos acest drum. Cred că urcarea de la gară le va lipsi cel mai puțin, însă cu siguranță își vor aminti de ea.:)

Bagajele sunt aproape gata, iar seara este petrecută de elevii din tabără făcând planuri pentru tabere viitoare sau întâlniri în țară. S-au legat prietenii frumoase în această tabără de iarnă, iar în seara aceasta s-a râs parcă mai mult decât de obicei, s-a simțit o energie foarte bună, dar și puțină melancolie în grupul nostru, pentru că mâine ne întoarcem acasă. Nu știm când a zburat timpul, dar a venit momentul să spunem – Pe curând, New York!

Mai multe imagini din ziua a treisprezecea zi de tabără găsiți aici: Album Facebook Tabără New York iarnă.