Tabăra Engleză New York iarna – Ziua 7

Dec 25
Dec 26
Dec 27
Dec 28
Dec 29
Dec 30
Dec 31
Jan 01
Jan 02
Jan 03
Jan 04
Jan 05
Jan 06
Jan 07

Ziua 7 – Statuia Libertății, Ellis Island și Anul Nou în Manhattan

Astăzi, în tabără de limba engleză din New York a fost programată excursia la Statuia Libertății! La ora 9:50, Michael, responsabilul de activități, care avea să ne însoțească, ne aștepta în holul clădirii Butler, iar la ora 10:15 am plecat din fața școlii cu autobuzul școlar rezervat pentru noi și un mic grup de elevi internaționali. Am ajuns în aproximativ o oră la Battery Park în partea de sud a Manhattan-ului de unde urma să plecăm în scurt timp spre statuie.

Battery Park este parcul în care se află porturile pentru ferry-boat-uri iar de pe malul apei se poate admira statul New Jersey. Totodată este un parc dedicat războaielor în care au fost implicate Statele Unite ale Americii de-a lungul timpului. Din păcate, astăzi vremea a fost mai capricioasă, iar ceața lăsată deasupra orașului nu ne-a permis să admirăm pe deplin priveliștea spectaculoasă.

2 tabara engleza 311222

Călătoria cu ferry-boat-ul a durat aproximativ 20 de minute. Statuia Libertății – sau mai bine spus: The Statue of Liberty Enlightening the World – a fost un cadou oferit în semn de prietenie oferit din partea Franței către SUA în 1886, la zece ani după ce s-a început lucrul la această statuie. Comanda pentru statuie a fost dată la centenarul Declarației de Independență. Statuia este cu adevărat impresionantă. Pentru transportarea ei din Franța, aceasta a trebuie despărțită în 350 de părți individuale ambalate în 214 cutii. Asamblarea finală a durat 4 luni. Știați că în coroană statuii există 7 raze, câte una pentru fiecare continent? Sau că la picioarele statuii stau cătușe rupte, simbol al libertății? 

6 tabara engleza sua 311222

Am fost cu toții impresionați de măreția statuii, dar și de semnificația acesteia. Și ne-am bucurat că ceața deasă s-a mai ridicat pentru a o putea admira mai bine. Nu am ratat ocazia să vizităm și Muzeul Statuii Libertății, unde ni s-a părut foarte interesantă ideea unui panou interactiv care să evidențieze valorile acestui simbol al Americii. Astfel, participanții alegeau țara de de unde vin, iar apoi puteau face o poză care era ulterior transmisă pe un panou digital, unde toate pozele construiau imaginea Statuii Libertății, reliefând astfel diversitatea, multiculturalitatea, libertatea și multe alte valori ce puteau fi alese de participanți. Desigur că nu am ratat nici noi ocazia de a apărea pe panou alături de oameni veniți din întreaga lume. 🙂 

3 tabara engleza in america 311222

5 tabara in strainatate sua 311222

După un tur al parcului de pe Liberty Island și multe sesiuni de poze ne-am îmbarcat din nou pe ferryboat și în aproximativ 10 minute eram pe Ellis Island, acolo unde doritorii pot să viziteze Muzeul Național al Imigraței. Așadar, Ellis Island era locul unde erau primiți, înregistrați și uneori ținuți în carantină imigranții ce soseau pe zeci de vapoare zilnic în America, în căutarea unei vieți mai bune pentru ei și familiile lor. Nu degeaba se spune că America a fost clădită de imigranți – pe parcursul a 62 de ani, peste 12 milioane de imigranți au trecut pe aici, ofițerii vamali procesând în perioadele de vârf peste 5,000 de cereri zilnic.

8 tabara in strainatate new york 311222

Nu toți elevii s-au arătat interesați de muzeu, unii petrecând ora dedicată acestui loc la cafenea pentru a-și lua prânzul. Totuși, cei interesați au putut găsi diverse galerii ce prezentau viața imigranților pe această insulă și procedurile prin care ei treceau pentru a fi admiși în Statele Unite ale Americii. Spre exemplu, un medic avea, în zilele aglomerate, aproximativ 6 secunde la dispoziție pentru a permite unui imigrant intrarea sau pentru a-l trimite la un control amănunțit. Persoanelor care nu puteau să lucreze, spre exemplu, le era refuzată intrarea și erau întorși din drum.

4 tabara cu insotitor america 311222

La ora 16:00 ne întorceam la locul de întâlnire din Battery Park pentru a ne întâlni cu restul grupului de la școală și a porni înapoi spre campus. În jurul orei 17:00, când acasă deja se trecea în anul 2023, ajungeam și noi în camere. Aici am avut timp berechet pentru a ne odihni puțin, a mânca cina și pentru a ne pregăti de petrecerea de Anul Nou organizată de școală și mai apoi incursiunea în Manhattan pentru a vedea focul de artificii.

Cantina a servit astăzi o supă cremă de cartofi delicioasă, orez, cartofi și conopidă în sos curry, morcovi la abur, pui tandoori, lipie, noodles, salată rece de paste, precum și alte mixuri, iar la desert înghețată de vanilie sau căpșuni.

13 tabara new york cu insotitor de grup 311222

9 tabara internationala new york 311222

În jurul orei 20 majoritatea eram gata de distracție, astfel că ne-am îndreptat către clădirea Rita, în holul căreia era programată petrecerea de Anul Nou. Ajunși acolo, am realizat că petrecerea nu începuse încă, astfel încât am ajutat puțin la organizarea ultimelor detalii, în timp ce elevii s-au instalat confortabil în scaunele amfiteatrului, urmărind pentru puțin timp transmisiunea live din Times Square, proiectată pe un ecran destinat serilor de film. În scurt timp, totul era gata, însă grupul nostru decisese deja că va pleca în Manhattan, așadar le-am urat celorlalți elevi internaționali Happy New Year și am pornit către gară. Denis, Sorin și Daria au preferat să rămână în campus pentru a se odihni, însă noi, ceilalți ne-am înarmat cu multă voie bună și am pornit spre centrul “Orașului care nu doarme niciodată.”

10 tabara cu insotitor new york 311222

Ajunși la gară, ne-am întâlnit cu o parte din grupul indonezian care ne-a însoțit și în vizita la Woodbury Commons Outlet plus mulți alți oameni care aveau același obiectiv: să treacă în Noul An în centrul acestui oraș plin de energie și diversitate, exact la fel cum ne dorim să fie și anul nostru. 🙂 La ora 23:00 eram deja în zona Bryant Park, unde, spre surprinderea noastră, mulțimea nu era atât de mare pe cât ne așteptam, probabil pentru că toată lumea era înghesuită în Times Square. Ne-am bucurat că ploaia s-a oprit, ceața s-a mai risipit și am reușit să vedem din nou orașul noaptea în toată splendoarea lui.

11 tabara de grup new york 311222

Am făcut multe poze, ne-am distrat și am așteptat entuziasmați trecerea în Noul An, când ne-am spus La mulți ani, ne-am îmbrățișat și am fost recunoscători pentru oportunitățile și experiențele trăite. Din păcate, focul de artificii mult așteptat nu a fost ceea ce am crezut noi, acesta desfășurându-se în totalitate pe lateralele panourilor publicitare din Times Square. Din acest motiv, din zona de unde eram noi, acestea nu au fost vizibile. Nu eram singurii care așteptau cu telefoanele pornite, gata de filmare, însă cu siguranță, organizatorii evenimentului, au ales acest lucru din motive întemeiate. Trebuie să recunoaștem că am fost puțin dezamăgiți, însă eu personal m-am bucurat să ii aud pe elevi spunând că se bucură că au trecut în Anul Nou în centrul New York-ului, chiar dacă nu am văzut artificiile mult așteptate. 🙂

12 tabara engleza in straianatate new york 311222

Ne-am reîntors în campus în jurul orei 2, destul de obosiți și gata de odihnă. Mâine avem din nou un itinerariu interesant, așadar nu ne rămâne decât să vă spunem și noi La mulți ani și un An Nou cu bucurii!

Pe mâine! 

Mai multe imagini din ziua a șaptea de tabără găsiți aici: Album Facebook Tabără New York iarnă.