Dec 25
Dec 26
Dec 27
Dec 28
Dec 29
Dec 30
Dec 31
Jan 01
Jan 02
Jan 03
Jan 04
Jan 05
Jan 06
Jan 07
Ziua 8 – St. Patrick’s Cathedral, MoMA și cina în Bryant Park
Un început de an foarte frumos astăzi în tabăra din New York: am vizitat unul dintre cele mai apreciate și faimoase muzee din lume, MoMA – Museum of Modern Art din Manhattan, am văzut Catedrala St. Patrick’s, am vizitat librăria Barnes & Nobles și am mâncat cina în Bryant Park!
Ne-am început din nou ziua cu un brunch hrănitor, după ce ne-am odihnit până mai târziu după noaptea mai lungă decât de obicei. La ora 12:15 ne-am reunit cu toții pentru a pleca spre Manhattan, iar drumul până la gară l-am făcut pe repede înainte pentru a prinde trenul și a avea timp să luam bilete.
Orașul ne aștepta cu brațele deschise, forfota și atmosfera tipic new-yorkeză făcându-și simțită prezența încă de la primul pas pe care l-am făcut în afara Gării Centrale. Ne-am bucurat din plin de plimbarea spre MoMA, admirând zgârie norii, decorațiunile de iarnă și diversitatea populației. Prima oprire: St. Patrick’s Cathedral – cea mai mare catedrală romano-catolică în stil gotic din SUA. Acest edificiu important se află situat chiar în inima metropolei New York, pe 5th Avenue, reprezentând un simbol al vitalității credincioșilor și tradiției romano-catolice din Lumea Nouă.
Interiorul catedralei din marmură albă este cu adevărat impresionant. Construit sub formă de navă, acesta este foarte spațios, având o capacitate de 2200 de locuri. Vitraliile ferestrelor sunt de asemenea spectaculoase, fiind realizate de artiști recunoscuți din Franța. Le-am admirat și noi pentru puțin timp și ne-am lăsat cuprinși de energia pozitivă din interiorul clădirii, declarându-ne recunoscători pentru faptul că am putut vizita un asemenea loc.
Am continuat traseul spre MoMA până la librăria Barnes & Nobles – aparținând Barnes & Nobles, Inc. – cel mai mare librar din Statele Unite. Aici unii dintre elevi au dorit foarte mult să petreacă ceva timp pentru a se pune la curent cu noutățile. Fiecare dintre ei a ieșit mulțumit cu cel puțin două volume adăugate colecției sale de cărți.
La ora 15:30 intram pe porțile muzeului și urma să avem aproape o oră și jumătate pentru a vizita cele 5 niveluri deschise publicului. Muzeul de artă modernă este cel mai mare muzeu de acest gen din SUA și este gazda operelor de artă modernă și contemporană din întreaga lume. Desigur, aici se regăsesc și opere ale artiștilor americani, însă tot aici sunt și artiști din Asia sau din Europa cu fotografii, desene sau sculpturi. Tot aici am întâlnit și lucrări ale lui Brâncuși alături de Andy Warhol sau alți artiști importanți ai epocii moderne. Picasso, Dali, Van Gogh și Monet erau și ei prezenți cu foarte multe lucrări așa încât elevii au putut să vadă diversele picturi originale expuse.
Ca fapt divers, știați că în 1927 Brâncuși a câștigat un proces cu SUA, prin care Curtea a fost obligată să rescrie definiția de atunci a artei, totul fiindcă nu au văzut ”Pasăre în Zbor” ca pe o lucrare de artă, urmând astfel să ceară taxe vamale pe ea atunci când a fost trimisă la New York pentru a fi expusă?
După câteva sfaturi despre modul în care să-și organizeze vizita mai bine și după stabilirea punctului de întâlnire la expirarea timpului alocat vizitei, am intrat în muzeu pentru a începe să descoperim diversele opere de artă de aici. Unii dintre elevi au rămas cu mine, însă pe parcurs aveam să ne despărțim pentru a petrece mai mult sau mai puțin timp în diversele camere, în funcție de interesele fiecăruia.
La ora 17:00 ne-am reîntâlnit în fața muzeului și după o scurtă vizită la magazinul de design de peste drum, fiindcă tuturor ne era foame și ne-am gândit să sărbătorim trecerea în 2023 cu o cină în Manhattan , le-am propus elevilor rămași la muzeu să mergem la Five Guys – un fast-food american foarte popular și apreciat, cu burgeri gustoși și cartofi foarte lăudați. Ceilalți elevi au luat cina la un restaurant pe care îl aveau pe lista lor de preferințe de foarte mult timp, urmând să ne reunim la Bryant Park.
Și iată-ne reuniți la Bryant Park puțin înainte de ora 19, unde am găsit o măsuță la care să ne mâncăm în tihnă cina. Denis a încercat niște vafe cu frișcă și sos de ciocolată, iar când toată lumea a fost gata, unii dintre noi am mai făcut un tur al parcului, iar mai apoi am pornit spre gară.
Am pornit la pas într-o plimbare scurtă de 10 min – spun scurtă pentru că media pașilor parcurși împreună cu elevii în ultimele zile se ridică la aproximativ 20 000 – și am ajuns la fix pentru trenul de 19:44 – cel expres care ne-a adus în Tarrytown în numai 40 de minute. Am încheiat o nouă zi foarte lungă și foarte frumoasă în tabăra din New York – majoritatea elevilor retrăgându-se repede în camere pentru a-și continua somnul început în tren.
Și pentru că Denis a dorit să își spele hainele, l-am ajutat cu încărcarea cardului de student cu bani ce pot fi folosiți pentru mașinile de spălat, aflate într-o cameră spațioasă din subsolul clădirii. Procesul este mult mai simplificat acum – pentru a încărca acest card de student fiind necesară scanarea unui cod qr, plata cu cardul a sumei pe care elevii se gândesc că o vor folosi pentru spălat și mai apoi mult spor:)
Mâine este o nouă zi cu un traseu interesant, așadar nu ratați jurnalul!
Pe mâine!
Mai multe imagini din ziua a opta de tabără găsiți aici: Album Facebook Tabără New York iarnă.