Dec 25
Dec 26
Dec 27
Dec 28
Dec 29
Dec 30
Dec 31
Jan 01
Jan 02
Jan 03
Jan 04
Jan 05
Jan 06
Jan 07
Ziua 9 – La pas prin Lower Manhattan
Wow, ce zi plină! Obiective faimoase, locuri noi și un itinerariu excelent, din care am reușit să vedem aproape tot ceea ce ne-am propus, bucurându-ne de vremea bună și o plimbare pe măsura așteptărilor!
Ca și ieri, am hotărât să ne organizăm plecarea la ora 12:00, astfel că după brunch – la care cantina a servit, ca de obicei, o varietate de preparate precum: budincă de ovăz, ouă fierte, cartofi la cuptor, chiftele, iaurt cu fructe sau natural, granola, afine, pepene galben, bagels, cremă de brânză, vafe, o varietate de produse pentru sendvișuri, salată cu ton, brioșe și melci cu vanilie sau dulceață de căpșuni – ne-am îndreptat din nou către gara din Tarrytown. Deja ne gândim cât de mult o să ne lipsească drumul acesta când ne vom întoarce acasă, așa că ne bucurăm de el cât încă mai suntem aici.
La ora 13:30 eram deja în Gara Centrală și ne îndreptam spre stația de metrou de la Times Square, de unde urma să pornim spre primul nostru obiectiv de astăzi: Wall Street. Elevii au fost foarte entuziasmați de această nouă experiență în New York – călătoria cu metroul. Sigur, cei mai mulți dintre noi am mai mers cu metroul, însă după ce am văzut nenumărate scene în filme petrecute în acest metrou, eram cu toții curioși cum este.
Am ajuns rapid în zona Districtului Financiar, iar mai apoi pe Wall Street – inima capitalismului american, unde am admirat clădirile impunătoare, precum și cea mai mare și importantă bursă din lume.
Am continuat plimbare până la faimosul simbol al Wall Street-ului, Taurul Furios, imprevizibil și foarte dinamic, exact ca bursa de pe Wall Street. De altfel, statuia a fost plasată în districtul financiar de către artistul ce a gândit-o și creat-o, fără a avea autorizație din partea orașului, în urma prăbușirii bursei din 1987. Astfel, statuia a fost instalată în 1989 și a rămas de atunci un simbol și o atracție a zonei.
Apoi am pornit mai departe pe străzile din districtul financiar, prin fața clădirii bursei și a muzeului finanțelor, trecând pe lângă clădirea federală ce a găzduit sediul administrației Statelor Unite până la mutarea acesteia în Washington DC. A urmat apoi Memorialul 9/11.
Am discutat puțin cu elevii și le-am explicat despre semnificația acestui loc în cultura orașului și de fapt, în cultura americană. Cele două bazine care compun Memorialul 9/11 ocupă exact spațiile fostelor clădiri folosind amprenta acestora pentru a marca locul unde se aflau. Acum, în apropiere sunt două turnuri noi World Trade Center, iar peste întreaga zona tronează One World Trade Center, cea mai înaltă clădire din emisfera vestică și a șasea cea mai înaltă din lume. Încărcătura memorialului ne-a emoționat și ne-a impresionat în același timp, purtându-ne pentru scurt timp înapoi la momentul acestei tragedii.
Pe străduțele înguste ale districtului financiar ne-am continuat plimbarea până la clădirea Woolworths și Primăria New York, o clădire micuță în comparație cu restul clădirilor din zonă, amplasată într-un parc foarte drăguț, plin de sculpturi moderne. Vremea era bună, iar elevii sunt deschiși spre a explora cât mai mult orașul, așa încât ne-am făcut timp, mai ales că ne și doream cu toții să urcăm pe Brooklyn Bridge pentru o priveliște superbă asupra acestei părți de oraș.
După o sesiune prelungită de poze și după ce am asistat bucuroși la un spectacol de dans stradal, am continuat traseul, trecând pe lângă Tribunal și Curtea Supremă, iar toate imaginile din filmele cu avocați din New York ce coboară treptele acestor clădiri ne-au venit în minte. Într-adevăr, clădirile sunt impresionante. Pe frontispiciul Curții Supreme stă o inscripție ce ar trebui cunoscută și respectată în întreaga lume: The true administration of justice is the firmest pillar of good government.
La câțiva pași depărtare am intrat în Chinatown, unul dintre multele cartiere chinezești ale Manhattanului, însă de departe cel mai cunoscut. Aici străzile sunt înguste și foarte aglomerate, pline de localnici și turiști, magazine alimentare, de suveniruri și restaurante sau cantine care de care mai variate! Impresiile elevilor au fost împărțite în legătură cu Chinatown, așa cum era de așteptat, însă este un loc reprezentativ pentru New York și am considerat important să vadă și partea aceasta a orașului.
Lângă Chinatown se află Little Italy, o altă zonă etnică bine cunoscută pentru casele frumoase și îngrijite, dar și pentru restaurantele, cafenelele și cofetăriile excelente. Little Italy a ajuns un cartier de numai câteva străzi după ce o foarte mare parte dintre localnici s-au mutat în celelalte zone ale orașului, aici predominând în cea mai mare parte spațiile comerciale. Contrastul între cele două cartiere este foarte mare, însă se vedea de departe faptul că Little Italy era mai boem și mai romantic. Ne-a plăcut tuturor foarte mult în această zonă cochetă, așa că ne-am decis să mai poposim puțin și să mâncăm cina într-un restaurant autentic italian. Ne-am comandat paste, bruschete, pizza, lasagna și ne-am declarat cu adevărat impresionați de gustul delicios al preparatelor savurate.
După cină, ne-am decis să încheiem turul de azi, chiar dacă ne-ar fi plăcut să ajungem și la Flatiron Building. Eram cu toții puțin obosiți, iar pentru că elevii reîncep mâine cursurile cu un orar destul de matinal – de la ora 8:15, am considerat că este mai bine să ne întoarcem în campus pentru ca aceștia să aibă timp pentru pregătiri și odihnă.
Am luat din nou faimosul metrou până la Grand Central Station. Deîndată ce am ajuns ne-am urcat rapid în tren până în Tarrytown așa încât puțin înainte de ora 21, eram cu toții în campus și gata să ne încheiem seara!
Nu înainte însă de a-i ruga pe Denis și Maria să ne împărtășească impresiile lor de tabără. Iată ce ne-au spus:
Maria:
Since I found out about this trip, I was quite nervous about what to expect. New city, new culture, new people and away from home for 2 weeks.
The flight was a bit tiring but I got along with my colleagues almost instantly, therefore time flew by quickly.
We arrived late at the campus but that didn’t stop me from being astonished by the wonderful landcape that laid in front of us: a landscape of a city that never sleeps. It was beautiful, terrific.
As for the classes, I loved the vibe that the teacher gave, so different from what I’m used to back at home. Topics were discussed open-mindedly and students were even encouraged to share their opinions, knowing that they’ll be heard and seen.
We visited lots of beautiful places but one that stuck with me was Central Park. Especially in this season, it was just magical, as if taken out of a fairytale.
I look forward to creating new unforgettable memories in this past few days that we have left here!
Denis:
Well the classes are great. They make you work in groups which leads to team work. Even though I only had 2 days of classes so far, I can tell there will be a lot of joy in them. As for New York, it is a great city and I would recommend it to anyone looking for places to visit. The Statue of Liberty and the churches here are amazing.
Pe mâine!
Mai multe imagini din ziua a noua de tabără găsiți aici: Album Facebook Tabără New York iarnă.