Jun 26
Jun 28
Jun 27
Jun 29
Jun 30
Jul 01
Jul 02
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06
Jul 08
Jul 07
Jul 09
Jul 10
Ziua 4: Ziua porților deschise la Universitatea din Oxford
Miercuri elevii au început cursurile la ora 10:20, având timp suficient pentru a se odihni puțin mai mult și pentru mic dejun.
Cursul s-a desfășurat în amfiteatru (Lecture Room), aici participând mai mulți elevi internaționali. Tema prezentată de către profesor a fost “Tipuri de mâncare în Marea Britanie”, menționând printre altele și diferite mâncăruri specifice pentru marile orașe (Edinburgh – Scotia, Londra – Anglia,Cardiff – Wales, etc.)
Ne-am reunit pentru prânz, iar apoi am participat cu toții la o ședință de grup pentru a lămuri câteva aspecte organizatorice legate de diferite activități, cât și pentru a clarifica orice nelămuriri avute de elevi. În ziua de duminică, Diana, Dalia și Ilinca au optat să meargă la Thorpe Park, însoțite de reprezentanți ai școlii, dar și de alți elevi internaționali. Thorpe Park este un parc de distracții, aflat la o oră de Oxford, în care montagne russe-urile reprezintă atracțiile principale pentru iubitorii de adrenalină de pretutindeni. Laura și Andra au ales o excursie organizată de școală la Brighton, unul dintre orașele și stațiunile balneare cele mai renumite din Anglia, care se află la o distanță de 2 ore față de Oxford. În acceași zi, ceilalți elevi vor participa într-o nouă excursie la Londra pentru a vizita și alte atracții turistice pe care metropola le are de oferit.
De asemenea, li s-au prezentat elevilor și alte activități organizate de școală, precum: o după-amiază în care pot participa la diferite jocuri de societate sau Les Miserables – un musical în West End-ul londonez, dar la care elevii nu au fost foarte încântați să participe, reorientându-se în alte direcții în funcție de interesele proprii. Luni, 4 iulie, toți elevii internaționali vor participa la petrecerea de bun venit a școlii – Black&White Party, care are loc într-o locație din Oxford, special aleasă pentru această ocazie specială. Petrecerea va începe la ora 19:00, iar pentru elevii sub 18 ani se va încheia la ora 22:00, pentru că la 23:00 să fie prezenți în campus la controlul în camere.
După încheierea discuțiilor, la ora 13:00, ne-am îndreptat împreună spre una dintre sălile de curs, unde elevilor li s-a pregătit o sesiune de feedback cu Nelli, coordonatoarea programului nostru pe durata celor 2 săptămâni aici. Nelli a avut grijă să le reamintească elevilor regulile esențiale pe baza cărora este construit programul: prezența minimă obligatorie la cursuri de 80% și respectarea regulilor de siguranță ale campusului. Elevii au fost rugați să completeze formulare de feedback, unde au ales un răspuns în funcție de cât de satisfăcuți sunt de anumite aspecte ale taberei, precum procesul de dinainte de sosirea în tabără, cazare și desfășurarea cursurilor. Majoritatea elevilor a fost încântată de experiența de până acum din tabără, astfel încât răspunsurile au fost favorabile. Coordonatoarea le-a reamintit și faptul pentru orice problemă sau nelămurire pot apela cu încredere și la ea și colegii ei din campus, care împreună cu liderii de grup, vor să le ofere elevilor de o experiență de neuitat pe parcursul taberei din Oxford.
La ora 13:45 am plecat spre ziua porților deschise organizată de Universitatea din Oxford. Având în vedere că astăzi vremea nu a fost foarte prietenoasă și a plouat destul de mult, am ales să profităm de acest fapt și să facem o plimbare autobuzul până în centrul orașului, unde urmau să fie principalele prezentări de care elevii erau interesați.
Diana și Cristian au fost interesați de Facultatea de Muzică, respectiv Facultatea de Limba și Literatura Engleză, care se aflau în alte locații, situate la aproximativ 10 minute de mers pe jos de clădirea principală și de aceea, aceștia au fost, la rândul lor conduși de câte un însoțitor de grup la fiecare dintre școli. Toți elevii au avut astfel oportunitatea de a afla cât mai multe informații despre cum funcționează o Universitate cu asemenea prestigiu, din diferite puncte de vedere.
În clădirea principală, prima prezentare a avut ca temă aspectele financiare aferente cursurilor și a fost susținută de un profesor, fiind sprijinit în explicații de două studente care au vorbit despre experiența lor în ceea ce privește costurile cu școala, cazarea și cheltuielile suplimentare care apar. Spre exemplu, elevii au aflat că cea mai bună variantă de cazare este în cămin, una dintre studente menționând faptul că în anul 1 a stat în cămin, în anul 2 s-a mutat într-un apartament, iar în anul 3 a revenit înapoi în cămin, deoarece viața este mult mai simplă acolo. De asemenea, a ținut să sublinieze faptul că în campus au loc o sumedenie de extra activități de unde studenții pot câștiga diferite sume de bani care sunt oricând binevenite.
Costurile de trai se situează între 8 700 și 12 800 lire pentru 9 luni în Oxford, iar cea mai mare parte a banilor merge spre cazare, apoi mâncare și alte cheltuieli, precum obiecte personale, diferite activități sociale sau cheltuieli suplimentare pentru studii. Este recomandat că elevii să nu se angajeze pe perioadă semestrelor, deoarece cursurile presupun un program intensiv.
Desigur, Universitatea acordă diferite burse pentru elevii din UK și UE, burse care sunt nereturnabile. Ni s-a părut interesant faptul ca nu trebuie trimise dosare suplimentare pentru înscrierea la aceste burse, elevii fiind automat selectați după completarea aplicației la Universitate. Cea mai ridicată sumă oferită este de 3700 lire sterline. Există și posibilitatea de a lua un împrumut de la Guvern, iar înscrierile se fac începând cu luna ianuarie din anul în care se vor începe cursurile (de ex. înscriere în ianuarie 2017 pentru cursuri care încep în septembrie 2017).
Fiind o comunitate destul de mare de studenți internaționali, universitatea încearcă să îi ajute și prin diverse premii oferite de facultăți pe baza performanțelor academice, constând în sume de bani pentru achiziționarea cărților sau pentru călătorii. Din păcate, nu se știe încă în ce fel vor evolua lucrurile pentru studenții din Uniunea Europeană în 2017 sau 2018, deoarece există o incertitudine din cauza votului de la referendum și a manierei în care lucrurile vor fi sau nu afectate de eventuala ieșirea a Marii Britanii din UE.
Ultima prezentare a fost susținută de studenți ai universității din Oxford, astfel încât elevii au aflat mai multe detalii despre viața în afara școlii și despre numărul imens de oportunități non-academice oferite pe durata studiilor.
Chiar dacă prezentările s-au concentrat pe Universitatea din Oxford în ceea ce privește taxele de școlarizare, costurile de trai, procedura de înscriere și viața de student, informațiile pot fi extrapolate pentru întreaga Mare Britanie. Astfel, elevii și-au putut face o opinie generală despre studiul în această țară.
La ora 16:30 prezentările s-au încheiat, iar elevii au mers într-o cameră alăturată, unde au vizitat standurile diverselor facultăților și au primit răspuns la toate întrebărilor pe care le mai aveau.
După ce am schimbat câteva păreri despre ce s-a discutat, elevii au avut program de voie, urmând să ne reîntâlnim în campus la timp pentru cină.
Toți elevii erau în campus la ora 18:30. În sala de mese, există un televizor care difuzează diferite emisiuni sau evenimente sportive, precum turneul de tenis de la Wimbledon, având în permanență și o subtitrare în limbă engleză, pentru că elevii să poată citi și exersa diferite cuvinte sau expresii. La cină am avut de ales între orez, chilli con carne, pește la cuptor, nachos, ardei umpluți cu legume, morcovi la cuptor și prăjitură cu ciocolată, fructe sau iaurt.
După ce ne-am potolit foamea, ne-am adunat cu toții în lounge unde Radu ne-a antrenat pe toți într-un joc de cuvinte, pe care l-a învățat la unul dintre cursurile de astăzi. Ne-am amuzat copios pe bază răspunsurilor și l-am rugat pe Radu să ne mai împărtășească astfel de jocuri, ceilalți elevi fiind de asemenea invitați să propună diferite jocuri și activități.
Seara s-a încheiat în campus, majoritatea elevilor alegând să se relaxeze în lounge, unde erau prezenți și mulți alți elevi internaționali.
Puteți vedea mai multe poze din a patra zi a taberei din Oxford în album: Facebook Album Tabără Oxford.