Jun 26
Jun 28
Jun 27
Jun 29
Jun 30
Jul 01
Jul 02
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06
Jul 08
Jul 07
Jul 09
Jul 10
Ziua 5: Grădina Botanică, Colegiul Magdalen, cursuri și punting
După micul dejun, entuziasmați că vremea se anunța prietenoasă, și fiindcă elevii au început cursurile zilei de azi la ora 14:05, ne-am întâlnit în fața campusului pentru a porni să vizităm Grădina Botanică din Oxford și Colegiul Magdalen-unul dintre cele mai eminente colegii din oraș, fiind fondat în anul 1458.
Cei mai mulți dintre elevi au participat la aceste activități, dar unii dintre ei au ales să doarmă mai mult și să se pregătească pentru cursuri.
Înainte de plecare am trecut împreună pe la biroul de activități pentru a ne înscrie la petrecerea de bun venit organizată de reprezentanții programului, astfel încât am plecat spre Grădina Botanică în jurul orei 10:00. Am ales să mergem pe jos, deoarece grădina se află la o distanță de 10 minute fața de campus. Pe drum, elevii s-au antrenat reciproc în rezolvarea unor probleme de gândire laterală, în limba română și în limba engleză.
Grădina Botanică din Oxford este cea mai veche grădină botanică din Marea Britanie și una dintre cele mai vechi grădini științifice din lume. Fondată în 1621 ca o grădină de plante medicinale, în prezent această conține peste 8.000 de specii diferite de plante, fiind una dintre cele mai diverse și compacte colecții de plante din lume care includ peste 90% din familiile de plante superioare.
Am vizitat cele cinci sere: cea aridă, cea cu palmieri, cea cu plante carnivore, cea cu crini și cea alpină.
Elevii au avut la dispoziție o oră pentru a se plimba pe aleile grădinii și prin serele special amenajate, ocazie cu care au făcut multe poze și au admirat diferite specii de plante.
La 11:30 am traversat strada, unde se află situat Colegiul Magdalen (pronunțat Maudlen). Cum Zilele Porților Deschise au continuat și astăzi la Universitatea din Oxford, am ajuns la Colegiu chiar la fix pentru un tur al campusului, oferit de unul dintre studenți. Pe durata turului, am putut admira parcul, grădinile cu căprioare, capela, clădirile cu săli de clasă și cele cu dormitoare, cât și clădirea în care locuiește Președintele Colegiului, împreună cu familia sa. Ghidul nostru ne-a prezentat chiar și 2 dormitoare în care studenții ar putea fi cazați: unul simplu – o cameră cu pat, dulap, birou și un altul dintre cele preferate de studenți, format din 2 camere – dormitor și cameră de studiu.
Ni s-a povestit și despre evenimentul care are loc în Marele Turn din campus, eveniment care atrage un număr mare de turiști anual. Pe data de 1 mai, la ora 6 dimineața, corul Colegiului Magdalen cântă Hymnus Eucharisticus din acest turn. În această zi se sărbătorește venirea primăverii cu muzică și voie bună, printr-un eveniment denumit “Mat Morning” care aduce împreună toate comunitățile din Oxford, și nu numai.
Printre elevii care au studiat aici se numără: Regele Edward al VIII lea, Oscar Wilde, C.S. Lewis, John Turner (fost prim ministru al Canadei), Nicholas Kristof (câștigător al premiului Pulitzer), Edward Gibbon etc. De asemenea, nouă câștigători ai Premiului Nobel au fost elevi, cercetători sau profesori aici. Istoria antică și modernă, drept, matematică, artă, psihologia experimentală, biologia, limbile europene și muzica sunt doar câteva dintre materiile care se pot studia la acest colegiu, care are aproximativ 400 de elevi ce urmează cursurile de licență.
Unii dintre elevi au fost foarte impresionați de cele vizitate și chiar își doresc să studieze aici, iar alții au părut dezamăgiți de dimensiunea camerelor din cămin și de vechimea clădirilor (cea mai recentă clădire de dormitoare are peste 300 de ani).
Sesiunea de poze a elevilor a fost grăbită de o ploaie neașteptată, care ne-a făcut să ne îndreptăm rapid spre campus. Am ales să luăm autobuzul și la ora 13:00 eram cu toții la cantină, gata să mâncăm prânzul. Ne-am întâlnit între timp și cu restul elevilor care se pregăteau deja de începerea cursurilor, astfel că la ora 14:00 toată lumea era în clase.
La ora 17:00 cursurile s-au încheiat și împreună cu elevii am avut timp suficient pentru a mânca cina, ca să căpătăm forțe proaspete pentru sesiunea de punting pe care ne-am propus-o pentru această seară. Puntingul este o activitate specifică doar pentru Oxford și Cambridge. Chiar dacă în timp ce mâncam ploaia care a început ne-a dat bătăi de cap în a ne decide dacă să mergem la punting sau nu, am hotărât să pornim spre oraș în jurul orei 18:00. Unii dintre elevi au optat, totuși, să rămână în campus, preferând să se relaxeze în lounge, să meargă la jogging sau să se odihnească în camere. Ceilalți au fost însă norocoși pentru că ploaia s-a oprit și plimbarea a fost relaxantă, oferindu-ne timp destul pentru a discuta despre desfășurarea cursurilor și diverse alte lucruri interesante. Am aflat de la Andra că își dorea de mult să întâlnească o persoană din Japonia și este foarte încântată de faptul că are o colegă de clasă din această țară. Colegele Andrei de cameră sunt din Italia și Thule, iar Octavian ne-a povestit că are în grupă colegi din Spania, Brazilia, Suedia și China.
Ajunși la punting, a trebuit să ne împărțim în grupe de câte 5, acesta fiind numărul limită de persoane admis pe un punt (o barcă lungă și îngustă, cu fundul plat și capetele pătrate, deplasată de o persoană care stă în picioare pe unul dintre capete și împinge pe fundul pe fundul apei cu un băț lung de metal). Astfel încât, Dalia, Diana, Ilinca și Mihai au fost pe un punt coordonat de Radu; Andra, Laura și Ștefan l-au avut pe Octavian, în timp ce Cristi, Alex și liderii de grup l-au avut cu ei pe Alex, cel mai îndemânatic coordonator dintre toți. Începutul a fost puțin mai greu până ne-am dumirit cu toții cum trebuie manevrat punt-ul și ne-am amuzat copios gândindu-ne ca nu o să reușim să ne plimbăm foarte mult. Însă băieții noștrii s-au descurcat foarte bine și am avut parte de o plimbare foarte plăcută și relaxantă. Am admirat împrejurimile aparținând Colegiului Magdalen, unde se pregătea o piesă de teatru în aer liber, împrejurimile Christchurch College, am văzut veverițe și diferite specii de păsări și ne-am bucurat, pur și simplu, de experiență trăită.
Am revenit relaxați și cu zâmbetul pe buze la locul de pornire exact când ploaia a decis din nou să ne învioreze. Elevii au avut program de voie în continuare, unii dintre ei grăbindu-se să se întoarcă în campus pentru vizionarea meciului Polonia-Portogalia, în timp ce alții au ales să mai meargă la o scurtă plimbare prin oraș. După terminarea meciului, toți elevii erau în campus, odihnindu-se în camerele lor sau socializând în lounge cu alți elevi internaționali.
Puteți vedea mai multe poze din a cincea zi a taberei din Oxford în album: Facebook Album Tabără Oxford.