Jun 25
Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29
Jun 30
Jul 01
Jul 02
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06
Jul 07
Jul 08
Jul 09
Ziua 12 – Cursuri și test final
Astăzi trezitul a fost mult mai greu decât de obicei – astfel că pentru unii dintre elevi a fost necesară trezire personală – apelurile telefonice nefiind auzite. Dar am lucrat în echipă cu ceilalți elevi din grup care se treziseră, și, din fericire, la ora 10:20 toata lumea era la cursul din amfiteatru.
Sala era din nou plină, iar profesorul Edmond a început cursul prin prezentarea celor trei motive pentru care elevii sunt la acest curs: pentru a exersa ascultarea extinsă (lucru care se întâmplă de exemplu și la filme fără subtitrare), pentru a afla mai multe lucruri despre cultura britanică și pentru a cunoaște oameni noi din diferite grupe de studiu. Timp de cinci minute elevii au trebuit să discute cu o persoană din stânga, dreapta, față sau spate, pe care nu au mai întâlnit-o niciodată până acum.
Cursul de astăzi a fost despre Anglia ciudată – misterioasă, magică, mistică, iar profesorul se întreabă de ce nu se mai practică magia?
Au fost menționate câteva dintre cele mai caudate obictive:
- The Gorgon’s Head, din Bath, o față misterioasă de piatră, din timpurile romane
- Pete Marsh, aflat în British Museum, găsit în Cheshire în vremurile celtice – este partea superioară a unui corp uman. A fost omorât de trei ori, fiind vorba de un sacrificiu uman.
- Curse Tablets, din Bath. Tablete din plumb din vremurile romane înscripționate cu limbaj magic și blesteme.
- Harry Potter Tree, la Palatul Blenheim, apare în filmul Harry Potter și Ordinul Phoenix.
- The Chalice Well, din Glastonbury. Un izvor sacru, ce are importanță și în ziua de azi. Apa e plină de fier – are gust de metal, lasă o culoare roșie pe pietre și este calduță, ducând cu gândul la sânge.
- King Arthur’s Castle, din Tintagel, Cornwall. Un castel pe o piatră de deasupra mării, locul unde s-a născut Regele Arthur. Castelul este din vremuri medievale, fiind construit în secolul 13, dedesubtul său aflându-se peștera lui Merlin.
- Memento Mori – pe care l-am văzut și noi în Cambridge – ceasul sculptural aflat în fața bilbiotecii Taylor a Colegiului Corpus Cristi, numit și mâncătorul timpului.
Pe durata cursului am văzut și câteva filmulețe interesante, care prezentau locurile despre care s-a vorbit.
Cursul s-a încheiat puțin înainte de ora 12, iar elevii au avut timp pentru prânz înainte să meargă la testul final. O nouă zi însorită le-a oferit ocazia să petreacă pauza în grădina școlii.
La 13:20 George, Cezara, Ana, Maria și Amalia erau prezenți în laboratorul de calculatoare pentru testare. După spusele lor, testele au fost destul de grele, dar s-au descurcat bine – iar rezultatele finale le vom primi mâine, după încheierea tuturor cursurilor.
Cursurile au continuat apoi până la ora 17, cursuri la care Maria a fost captivată, ca întotdeauna. Astăzi au discutat despre clauze relative, și profesorul a știut cum să facă acest curs pe placul tuturor. Apoi, ne-a arătat binecunoscute evenimente tradiționale, care se desfășoară în Marea Britanie pe tot parcursul anului. Mariei nu i-a venit să creadă că britanicii au așa competiții amuzante și absurde în același timp, cum ar fi alergatul cu spatele, scrimă cu degetul (un joc de scrimă în care participanții trebuie să își folosească mâinile în loc de florete), sau, cel mai ridicol: alergare după cașcaval (o rolă de cașcaval este rostogolită pe un deal, iar participanții trebuie să alerge după ea – primul care trece linia de sosire, câștigă cașcavalul).
Amalia a fost cu colegii de la curs la Muzeum de Istorie Naturală și la Muzeul Pitt Rivers – astfel toți elevii din grup au vizitat aceste obiective importante din Oxford.
Înainte de cină, Ana își repeta proiectul pe care l-a pregătit pentru cursul de mâine, bucurându-se și de soare.
Deoarece Ana, Amalia și Maria nu optat pentru excursiile organizate de școală sâmbătă (Studiourile Harry Potter din Londra sau Stonehenge și Bath), locurile s-au epuizat, însă fetele nu sunt supărate, mărturisindu-mi că preferă să rămână în Oxford, să socializeze cu prietenii internațioanli pe care și i-au făcut aici. Cezara, George, Sara și Zsombor sunt norocoșii care vor vizita Studiourile Harry Potter – o excursie care a avut foarte mulți doritori printre elevii școlii.
La cină, elevii au putut alege între bruschete, supă cremă de broccoli, orez cu pui picant, friptura de porc sau clătite vegetariene, iar la desert am avut negresă (spre deliciul Cezarei).
Elevii au petrecut seara în campus, relaxându-se în lounge, la volei, spălându-și hainele, sau la activitatea de decorare a brioșelor, care s-a desfășurat în cantina școlii.
La ora 23 toți elevii erau în camere. Sara are două colege de camera, una din Argentina, Valentina (care are 17 ani) și una din Danemarca, Nenea (care are 16 ani). Amândouă stau în campus 5 săptămâni și cele trei se înțeleg foarte bine.
Puteți vedea mai multe poze din ziua 12 a taberei din Oxford aici: Facebook Album Tabără Oxford.