Tabără în Străinătate Oxford – Ziua 4

Jun 25
Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29
Jun 30
Jul 01
Jul 02
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06
Jul 07
Jul 08
Jul 09

Ziua 4 – Zilele Portilor Deschise – partea I

De dimineață, unii elevi au ales să ia micul dejun, alții au preferat să se odihnească până mai târziu. Dar la ora 11:55 toți elevii s-au adunat în amfiteatru pentru cursul amuzantului profesorului Steven Port, aici participând mai mulți elevi internaționali. Cursurile care au loc în amfiteatru sunt similare cu cele universitare, fiind peste 100 de elevi din diferite grupe de studiu, iar temele abordate sunt dintre cele mai diverse. Bineînțeles, prezența este obligatorie.

Pentru început, elevii au avut un subiect de discuție doi câte doi: trebuie să se gândească la un loc pe care îl îndrăgesc și să îl prezinte cât mai interesant. Apoi, câțiva elevi au fost selectați aleator pentru a descrie celorlalți colegi locul pe care ei îl iubesc cel mai mult din întreaga lume. Unii dintre ei au ales țările natale, alții au ales renumite orașe turistice sau locuri exotice pe care le-au vizitat.

Pentru profesorul nostru, locul preferat este Oxfordul, iar în acest curs am avut parte de un tur cultural al orașului, fiind menționate atracțiile preferate ale prezentatorului.

Tabara internationala Oxford 280617

Ashmolean Museum – primul muzeu universitar din lume

The Eagle and Child – pub frecventat de cunoscuți alumni ai Unversității din Oxford: C. S. Lewis, J. R. R. Tolkien, Charles Williams și Hugo Dyson

Pitt Rivers Museum – muzeu ce afișează colecții arheologice și antropologice ale Universității

Trinity College – fondat în anul 1555 de către Sir Thomas Pope

Tabere internationale oxford 280617

Bodleian Library – a doua cea mai mare bibliotecă din Anglia, după British Library din Londra

University College – printre alumni se numără Bill Clinton și renumitul fizician Stephen Hawking

The Covered Market – locul unde se găsesc cele mai bune prăjiturele din Oxford, la Ben’s Cookies

Exeter College – al patrulea cel mai vechi colegiu, absolvent al acestui colegiu fiind JRR Tolkien, cunoscutul autor al seriei Lord of the Rings

Radcliffe Camera – bibliotecă exclusiv pentru studenții la Universitatea din Oxford

Oxford Castle – fost palat regal, ce are o vechime de aproape 1000 de ani

The Cherewell Boathouse – locul de unde se închiriază bărcuțe pentru punting

Fabrica BMW Mini din Cowley – pentru cei pasionați de automobile

Sheldonian Theatre – sala oficială de ceremonii pentru Universitatea din Oxford

Afternoon Tea – binecunoscuta tradiție britanică, ce trebuie încercată cel puțin o dată pe durata unei vizite în Regat

Prezentarea a fost foarte dinamică și captivantă, astfel că timpul a zburat până la ora 13.

Tabara internationala anglia 280716

Astăzi de la 16:00 la 17:00 a avut loc un club de conversație pe teme istorice cu îndrăgitul profesor Rob Sharpless. Elevii participă la conversație și primesc informații interesante despre lunga și ilustra istorie a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Cum niciun elev nu și-a arătat interesul pentru acest club, le-am propus alte activități în oraș. Din fericire, acest curs are loc în fiecare miercuri, astfel că săptămâna viitoare poate va fi mai mult interes.

Astfel, după prânz am pornit spre centru – astăzi și mâine au loc Zilele Porților Deschise la Universitatea din Oxford, ocazie cu care elevii pot vizita colegiile, pot lua parte la prezentări despre studiul în Marea Britanie și pot discuta cu elevi de la diferite departamente.

Am început turul cu o vizită la renumitul colegiul Queen’s College, unde ne-am plimbat puțin prin grădini, iar apoi elevii au putut discuta cu profesori ai diverselor departamente de la acest colegiu.

Tabere internationale 280617

Tabara engleza anglia 280617

Am pornit apoi spre clădirea principală, unde prima prezentare a avut ca temă aspectele financiare aferente cursurilor – taxele de școlarizare sunt același la toate universitățile din Anglia, iar costurile de trai se situează între 8700 și 12800 lire pentru 9 luni în Oxford – cea mai mare parte a banilor merge spre cazare, apoi mâncare și alte cheltuieli.

Tabara anglia 280716

Până a început a doua prezentare – cea despre procedura de înscriere la Oxford, inclusiv sfaturi despre cum se poate face o procedura de înscriere competitivă, participanții au putut discuta cu profesori și elevi actuali de la diverse colegii (lucru pe care Maria, Sara si Cezara l-au facut).

La ora 15 a început prezentarea, ocazie cu care am aflat că Universitatea din Oxford este locul 1 în lume, conform ultimului clasament din anul 2016 – 2017.

Tabara engleza oxford 280617

Elevii trebuie să își deschidă orizonturile în ceea ce privește cursul pe care aceștia îl aleg la facultate, să fie într-un domeniu care îi interesează și într-un mediu academic potrivit. Și pentru că am ajuns la stilurile de predare, am aflat că Universitatea din Oxford pune accent pe tutoriale, mărimea medie a grupei fiind de 2 elevi și un profesor.

Universitatea din Oxford este compusă din 35 de colegii, având peste 11000 de elevi la programele de licență. Și chiar dacă există multe colegii, elevii care aleg un curs pot avea certitudinea ca aceeași programă este urmată la toate colegiile și același examen este susținut de către toți elevii Universității. Dar există totuși diferențe între colegii: mărime, locație, vechime (unele au peste 800 de ani, altele sunt mai noi), cazarea (unele oferă cazare în campus pentru toți anii de studiu, altele doar pentru primul an de studiu).

La fel ca la multe universități în străinătate, termenul limită de înscriere este cu mult înainte de data de începere a cursurilor.  Termenul limită de înscriere la Oxford este 15 octombrie pentru cursurile ce încep în luna octombrie anul următor. Anul acesta 20.000 de elevi au început procedura de înscriere pentru a urma cursurile la Universitatea din Oxford.

În ceea ce privește procedura de înscriere, în prima etapă elevii trebuie să trimită o scrisoare de motivație personală împreună cu recomandări din partea profesorilor și foaia matricolă. Universitatea caută rezultate academice deosebite, iar elevii trebuie să demonstreze un interes deosebit în subiectul pe care doresc să îl studieze. Elevii trebuie să fi participat la activități extrașcolare care au legătură cu subiectul de studiu dorit, iar acestea nu trebuie doar listate, ci este necesar să se prezinte felul în care aceste activități au influențat decizia de studiu sau cum au ajutat la dezvoltarea personală.

Cursuri in strainatate anglia 280617

Pentru anumite departamente, elevii trebuie să trimită esee și să susțină testări. În ceea ce privește testele, elevii pot încerca testări online pe baza examenelor din anii trecuți. Toți elevii trebuie să participe la un interviu în primele săptămâni din luna decembrie. Interviul este doar o parte a procesului, nu cea mai importantă, ajutând la completarea dosarului fiecărui elev, oferind o imagine de ansamblu. Este o conversație academică, candidații fiind judecați pe baza gândirii critice.  Elevii trebuie să demonstreze că se pot descurca in sistemul de tutorial pe care Universitatea îl practică.

Chiar dacă prezentările s-au concentrat pe Universitatea din Oxford în ceea ce privește taxele de școlarizare, costurile de trai, procedura de înscriere și viața de student, informațiile pot fi extrapolate pentru întreaga Mare Britanie. Astfel, elevii și-au putut face o opinie generală despre studiul în această țară. Elevii au considerat că informațiile pe care le-au primit au fost foarte utile și interesante.

Tabara oxford 280617

Am pornit apoi să mai vizităm două colegii: Hertford College și Brasenose College. La una dintre vizite, am avut parte de un tur al colegiului cu una dintre elevele la departamentul de engleză – au văzut câteva dormitoare ale elevilor, sala de mese, barul, zona comună de relaxare, grădinile și biserica. Elevii au aflat mai multe detalii despre viața de student, atât în campus, cât și în afara școlii. De obicei, pe durata cursurilor la Oxford elevii sunt prinși cu școala 40 de ore / săptămână (atât la cursuri, cât și la studiu individual), dar au și foarte multe posibilități de a se distra.

Tabere oxford 280617

Tabara in strainatate 280617

Tabere anglia 280716

După ce am schimbat câteva păreri despre lucrurile pe care le-am văzut și informațiile pe care le-am primit, elevii au avut program de voie, unii dintre ei oprindu-se la supermarket pentru mici cumpărături, iar baieții grăbindu-se spre campus pentru a ajunge la seara de fotbal, unde participau și alți elevi internaționali. După cină a urmat o seară liniștită în campus, unii elevii relaxându-se în camere, alții pe terenul de volei și restul în loungeul comun.

Tabere engleza in strainatate 280617

Pentru ziua de mâine am stabilit cu elevii să ne întâlnim pentru a mai vizita două colegii cu ocazia Zilelor Porților Deschise, având timp suficient până încep cursurile la ora 13. Pentru săptămâna viitoare toți elevii s-au înscris la piesa de teatru “Romeo și Julieta“, care se va ține în aer liber la Oxford Castle, și totodată toți elevii au confirmat participarea la petrecerea pe care școala o organizează luni seara pentru elevii săi.

Puteți vedea mai multe poze din ziua 4 a taberei din Oxford aici: Facebook Album Tabără Oxford.