Tabără în Străinătate Oxford – Ziua 5

Jun 25
Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29
Jun 30
Jul 01
Jul 02
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06
Jul 07
Jul 08
Jul 09

Ziua 5 – Zilele Porților Deschise – partea a-II-a

Și astăzi întâlnirea a fost una matinală – la 09:30 toată lumea era la recepție pentru a doua zi de plimbare la colegii. Elevii s-au îmbrăcat bine, deoarece temperaturile din Oxford nu depășeau 15 grade, însă prognoza pentru zilele următoare este îmbucurătoare.

Tabara in strainatate pentru elevi 290617

Am pornit spre colegiile Magdalen, Trinity si Balliol, iar la cererea publicului, ne-am oprit și la New College. Pe durata Zilelor Porților Deschise elevii interesați de studiu în străinătate pot vizita gratuit colegiile și pot primi informații la fața locului despre departamente, atât de la profesori, cât și de la elevi actuali.

Colegiile pe care le-am vizitat astăzi sunt mai mari decât cele de ieri, în ceea ce privește dimensiunea campusului, din punct de vedere al numărului de studenți, acestea fiind similare.

Tabara internationala in strainatate 290617

În 20 de minute ajunsesem deja la Magdalen, unde elevii au putut să primească informații despre diferite departamente, iar apoi ne-am alăturat unui tur al colegiului, cu unul dintre studenții din anul 2. Magdalen College a fost fondat în anul 1458 și este unul dintre cele mai proeminente colegii ale Universității. Aici studiează aproximativ 500 de studenți. Acesta este preferatul elevilor dintre toate pe care le-am vizitat în aceste zile.

Tabara engleza oxford 290617

Tabere engleza oxford 290617

Am continuat apoi spre Trinity College, care a fost fondat în anul 1555 de către Sir Thomas Pope. La Trinity sunt 300 de studenți la cursurile de licență și 100 la cursurile de masterat.

Tabere oxford 290617

Balliol College se află chiar lângă Trinity și se pare că rivalitatea dintre cele două colegii este aprigă. Balliol a fost fondat în anul 1263. Balliol are 370 de studenți la cursurile de licență și 350 la cursurile de masterat.

Tabere anglia 290617

Tabere in strainatate 290617

Am pornit apoi spre New College, cunoscut atât pentru rezultatele academice, cât și din seria Harry Potter. New College este unul dintre cele mai vechi și cele mai cunoscute colegii din Oxford, fiind fondat în anul 1379 de către William of Wykeham.

Tabara in strainatate 290617

The Hogwart’s Cloisters: în Harry Potter și Pocalul de Foc, mulți dintre studenți s-au întors împotriva lui Harry – unii chiar poartă simbolurile “Harry Stinks”. Mănăstirile de la New College au fost folosite pentru un segment memorabil al filmului în care Moody îl transformă pe Malfoy într-un dihor. Interiorul mănăstirilor este văzut în film, împreună cu mai multe scene de afară, de lângă stejarul gigant.

Tabara oxford 290617

În toate colegiile era agitație mare, acestea fiiind pline de elevi și părinți interesați de studiul la Universitatea din Oxford. De regulă, am vizitat câteva dormitoare, sala de mese, capela, zonele de relaxare pentru elevi, barul și grădinile.

Tabara engleza anglia 290617

Un alt lucru aparte la colegii este faptul că, în cele mai multe cazuri, bibliotecile sunt deschise 24 de ore pe zi. Totodată, astăzi am aflat că studenții de la colegiile din Oxford pot allege să stea în cămin sau să își aleagă o cazare privată – dar de cele mai multe ori cazarea în campus este preferată de către studenții din anul 1 și 2 de la programele de licență (undergradutes). Am văzut diferite tipuri de camere, unele single, altele duble, unele cu baie pe hol, iar altele cu baie proprie – camerele sunt repartizate de regulă aleator, dar studenții din primul an au de obicei camerele cele mai puțin bune.

Tabere engleza anglia 290617

Tabara cu insotitor anglia 290617

Fiecare colegiu se mândrește cu studenții pe care i-a avut. Astfel, alumni renumiți la colegiile pe care le-am vizitat astăzi sunt: Richard Dawkins, C.S. Lewis, Oscar Wilde, Anthony Powell, Regele Edward VII al Angliei, Adam Smith, John Turner, Boris Johnson, laureați ai premiului Nobel în chimie, fizică, medicină, economie, literatură.

Tabara anglia 290617

Cu puțin timp înainte de ora 1 eram în campus, elevii putând să savureze prânzul în cantina principală, în cafeneaua cu salate sau în zona de hamburger.

De la 1:20 am avut o evaluare completă pentru prima săptămână, elevii fiind întrebați despre cursuri, cazare, mese și ce se poate îmbunătăți. Cea care a condus această ședință este Nelli, persoana responsabilă de grupul nostru, care ne-a așteptat cu bomboane și acadele, spre încântarea copiilor. Elevii s-au declarat încântați de experiența lor, lucru care sperăm să se mențină sau chiar să se îmbunătățească săptămâna viitoare.

Tabere in strainatate pentru elevi 290617

Cursurile au continuat până la ora 17, iar apoi elevii s-au îndreptat încet încet spre cantină pentru cină.

Ana ne-a spus câteva cuvinte despre cursul ei, unde momentan discută despre artefacte. Astăzi au vizitat două muzee din Oxford care conțin exponate interesante pentru curs, Pitt Rivers Museum și Ashmolean Museum – pe acestea le vom vizita și noi săptămâna viitoare. Mâine, pe baza celor observate astăzi la muzeu, elevii vor trebui să pregătească anumite proiecte în grupe de studiu. Ana este foarte încântată de profesorul de la curs, Steven, care este grozav, foarte cool și energetic, observându-se cu ușurință că este dedicat meseriei sale, punând pasiune în predare.

Tabara in strainatate anglia 290617

Cina a constat în cartofi copți, ciuperci pe grătar, friptură de pui, omletă cu legume și cașcaval, sandviș cu prosciutto și parmesan, iar la desert brioșă de ciocolată, iaurt sau fructe.

Seara a fost una destul de răcoroasă, astfel că cei mai mulți elevi au ales să rămână în campus, pentru a mai socializa cu ceilalți prieteni internaționali pe care și i-au făcut. Un mare beneficiu este faptul că cei mai mulți dintre elevii prezenți acum în acest campus au 16 și 17 ani, ceea ce favorizează interacțiunea, existând la această vârstă multe subiecte commune de discuție. George a participat alături de școală la o seară de film la un cinematograf din centrul orașului.

Puteți vedea mai multe poze din ziua 5 a taberei din Oxford aici: Facebook Album Tabără Oxford.