Tabără în Străinătate Oxford – Ziua 7

Jun 25
Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29
Jun 30
Jul 01
Jul 02
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06
Jul 07
Jul 08
Jul 09

Ziua 7 – Excursie în Cambridge

Întâlnirea de sâmbătă dimineață a fost matinală, iar la ora 7:15 peste 70 de elevi așteptau la punctul prestabilit autocarele cu care urma să călătorim. Deoarece cantina se deschide în weekend doar la ora 8, toată lumea a primit un pachețel pentru mic dejun, ce includea un croissant, baton cu cereale și ciocolată, o banană și suc de portocale.  Din păcate, reprezentanții școlii ne-au informat că este o problemă, iar plecarea noastră a fost decalată pentru ora 9. Între timp s-a deschis și cantina, astfel că am profitat de ocazie pentru a lua micul dejun aici.

Tabara engleza in strainatate 010717

După o călătorie ce a durat aproximativ 2 ore, am ajuns în Cambridge, unde am început explorarea cu un scurt tur al centrului orașului, ni s-au prezentat principalele obiective și ne-a fost transmise punctul și ora de întâlnire pentru plimbarea pe râu. Apoi elevii au avut program de voie până la ora 16:45, când avea loc reîntâlnirea cu ceilalți elevi internaționali și cu reprezentanții școlii. În timpul acesta, unii dintre ei au preferat să meargă să mănânce, alții au ales să se mai plimbe înainte să se oprească pentru prânz.

Tabara in strainatate pentru elevi 010717

Cambridge este un binecunoscut oraș de pe râul Cam din estul Angliei, care găzduiește prestigioasa Universitate din Cambridge, datând din anul 1209. Printre colegiile renumite, se numără King’s College, Trinity College, St John’s College și Magdalen College. Se spune că Universitatea a fost fondată de savanți care au plecat din Oxford în urma unei dispute cu reprezentanții orașului.

Ne-a atras atenția Corpus Clock – un ceas sculptural aflat în fața bilbiotecii Taylor a Colegiului Corpus Cristi, numit și mâncătorul timpului. A fost inaugurat în anul 2008, în urma unei investiții de 1 milion de lire sterline.

Tabara engleza cambridge 010717

Am urcat în turnul Bisericii Great St Mary’s, pentru o deosebită priveliște panoramică asupra orașului. Deși părerile erau împărțite în ceea ce privește numărul de trepte pe care le-au urcat până în turn în Oxford și Cambridge, numărul este similar în ambele orașe. De sus am putut admira parte din ceremonia de absolvire de la unele colegii.

Tabara engleza anglia 010717

Tabere engleza anglia 010717

Bineînțeles, nu am putut rata o fotografie cu mărul lui Newton, aflat în față la Trinity College. Legenda spune că, într-o zi călduroasă din anul 1666, chiar după cină, Isaac Newton stătea sub acest copac în față la Trinity College, cugetând la gândurile sale, când, deodată a fost lovit în creștetul capului de un măr mare, roșu. A strigat Evrika!, iar mai apoi a formulat Teoria și Legea Gravității.

Tabere in strainatate anglia 010717

Am vizitat și cîteva colegii, pentru a putea compara cu cele pe care le-am văzut în Oxford. Din punctul acesta de vedere, sunt foarte multe similitudini între orașe: ambele au colegii universitare (multe colegii având chiar același nume), predare se face pe bază de tutoriale și au secole de tradiție.

Tabara internationala anglia 010717

Înainte să ne îndreptăm spre plimbarea cu barca, am făcut o vizită la Muzeul Fitzwilliam ce se află în centrul orașului și unde intrarea este gratuită. Aici, elevii au avut 75 de minute timp pentru vizitat. Muzeul, considerat a fi unul dintre cele mai bune muzee mici ale Europei face parte din Universitatea Cambridge și a fost inaugurat în 1816. Momentan în colecția muzeului sunt în jur de 500,000 de piese unele fiind donate către muzeu, altele cumpărate de către muzeu și desigur unele fiind împrumutate către muzeu de către colegiile din Cambridge ori de către colecționari privați. Este un muzeu general, ce prezintă atât opere de artă cât și artefacte ori manuscrise.

Tabara internationala in strainatate 010717

Ne-am îndreptat apoi spre punctul de întâlnire: urma puntingul de la ora 17. La fel ca în Oxford, turiștii și localnicii pot încerca puntingul pe râul Cam, dar noi am avut de această dată un vâslaș. Din fericire vremea a ținut cu noi, razele soarelui încălzindu-ne pe durata întregii plimbări.

Tabara engleza oxford 010717

Pe durata călătoriei cu barca, vâslașul nostru ne-a oferit informații interesante despre oraș. Bineînțeles, ne-a întrebat de unde suntem și unde stăm în Anglia, iar atunci cînd a auzit de Oxford, ne-a spus, glumind, că îi pare rău că am făcut această alegere. Rivalitate dintre cele două orașe universitare este binecunoscută, datând de mai bine de 800 de ani, dintr-o perioadă în care aceste două Universități erau singurele din Anglia.

La competițiile de punting, Cambridge a câștigat doar cu 2 titluri mai multe decât Oxford însă s-a distanțat la numărul de premii Nobel, cu 95 față de numai 60 ale celor din Oxford 🙂

În ambele orașe este un Pod al Suspinelor, ambele orașe au câte un muzeu ce aparține de Universitate precum și câte o editură bine cunoscută. În ambele orașe există câte o grădină botanică, câte o bibliotecă precum și mai multe companii de teatru însă Oxford este mai mare cu aproximativ 30%.

Cu toate că în trecut Universitatea din Cambridge era cunoscută ca excelând la științe exacte iar Oxford la filologie și științe sociale, acum diferențele dintre departamentele celor două universități ori sunt foarte mici, procesul de învățare fiind foarte riguros la ambele.

Tabere anglia pentru elevi 010717

I-am întrebat pe elevi care oraș le place mai mult: Oxford sau Cambridge. Unii elevi sunt de părere că sunt prea asemănătoare pentru a putea alege un favorit, în timp ce pentru alții preferatul este Oxford.

Ne-am întors la ora 20 și din fericire cantina a mai fost ținută deschisă pentru noi preț de 20 de minute suplimentare. La cină am avut supă cremă, orez, friptură de curcan în sos, sandviș cu carne de porc, mix de legume și salată, iar la desert fructe, iaurt sau înghețată. Nu au lipsit apele cu mentă, castravete sau pepene roșu.

Puteți vedea mai multe poze din ziua 7 a taberei din Oxford aici: Facebook Album Tabără Oxford.