Jun 25
Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29
Jun 30
Jul 01
Jul 02
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06
Jul 07
Jul 08
Jul 09
Ziua 9 – Christ Church College, Weston Library și petrecere
A doua săptămână a început în forță pentru elevi, aceștia având cursuri de la ora 08:45 până la 11:40. După micul dejun, elevii au urmat orarul de studiu, urmând să ne întâlnim după terminarea cursurilor pentru a vizita împreună alte obiective turistice interesante din Oxford. Încă de dimineață am putut observa școala mult mai plină decât de obicei și asta pentru că în acest weekend au sosit peste 450 de elevi internaționali.
La cursuri, pentru Sara tema principală a lecției a fost familia. Au împărtășit punctul lor de vedere cu privire la familiile internaționale, familiile tradiționale, familiile de același sex și familiile monoparentale. După aceea, au dezbătut ce calități trebuie să aibă membrii unei familii pentru a se înțelege unul cu celălalt.
Maria mi-a mărturisit că, înainte să sosească, nu credea că va împărți camera cu o fată atât de politicoasă, prietenoasă și zâmbitoare în acest campus internațional. “A fost chiar amuzant să am o colegă din Italia, cu care să pot discuta și cu care să împart camera. Totul a decurs foarte bine și aici simt că îmi pot face prieteni oricând, printre acești adolescenți minunați.”
Deoarece ne place să combinăm cursurile de limba engleză cu activitățile culturale și distracția, după cursuri, le-am propus elevilor să vizităm renumitul Christ Church College. Vizita la aceasta nu a fost obligatorie, astfel că unii dintre elevi au ales să rămână în campus să se odihnească, iar cu ceilalți ne-am reunit la ora 13:30 la recepție. Elevii care au sosit mai repede au profitat de timpul liber pentru a intra în vorbă cu unul dintre elevii care a sosit ieri în campus – au aflat că este din Rusia și este foarte entuziasmat de experiența pe care acum o începe.
Am pornit să vizităm Christ Church College și Weston Library, dar urma să revenim la timp pentru cină și pentru a le oferi elevilor timp berechet să se pregătească de petrecerea de diseară organizată de către școală.
A fost o plimbare foarte relaxantă și placută pentru toți, mai ales că soarele ne-a răsfățat câte puțin pe parcursul drumului. După aproximativ 20 de minute, am ajuns la Christ Church College. Acesta este unul dintre cele mai mari mari colegii din Oxford, cu aproximativ 430 de studenți care urmează cursurile de licență și 215 pe cele de masterat. Pe parcursul studiilor, Colegiul devine casa studenților, acesta fiind locul unde studiază, trăiesc și mănâncă. Diferite părți ale clădirilor care formează Colegiul Christ Church au fost folosite pentru anumite scene din filmul “Harry Potter și Piatra Filozofală”, iar pe unele dintre acestea le-am putut admira și noi. Încăperile au o arhitectură deosebită, desprinsă parcă din alte lumi, astfel că am înțeles acum de unde și inspirația pentru romanul “Alice în Țara Minunilor”, Lewis Caroll – autorul cărții – fiind unul dintre studenții de la Christ Church.
Am vizitat așadar Sala de Mese, care este și centrul vieții la colegiu, unde studenții și profesorii se adună pentru a mânca cina în fiecare zi, iar cu diferite ocazii este locul care găzduiește diferite evenimente speciale.
Christ Church College este un obiectiv foarte important pentru toți fanii Harry Potter, ce nu trebuie ratat! Motiv pentru care colegiul era plin de turiști din toate colțurile lumii, cei mai mulți fiind atrași datorită seriei Harry Potter. Conform misiunii colegiului, chiar dacă anual mii de vizitatori le trec pragul, scopul lor rămâne învățătura și adorarea lui Dumnezeu.
Am ajuns apoi în grădina din interiorul campusului, care are un design autentic, conturat de o fântână arteziană în centrul căreia se găsește statuia zeului roman Mercur. Am continuat turul până în Catedrala Christ Church, mare parte fiind reconstruită între anii 1170 și 1190. Este unică în lume prin faptul că este atât o catedrală episcopală, cât și capela Colegiului Christ Church.
De aici am continuat plimbarea spre Weston Library – parte din Bodleian Library, principala bibliotecă de cercetare a Universității din Oxford. Aici unde am putut vedea două expoziții: una dintre ele despre Jane Austen (scriitoare britanică, cunoscută în primul rând pentru șase cărți importante: Rațiune și Simțire, Mândrie și Prejudecată, Parcul Mansfield, Emma, Mânăstirea Northanger, Persuasiune), iar cealaltă despre unele dintre cele mai importante manuscrise și cărți aflate în această bibliotecă (prezentate în perechi, cu cele renumite alături de cele mai puțin cunoscute). Expozițiile erau foarte mici, astfel că în scurt timp părăseam bilioteca.
La ora 17:30 toți elevii erau în campus și mâncau grăbiți cina, pentru a le rămâne timp să se pregătească de petrecere. La cină am avut de ales între burrito vegatarian sau burrito cu carne de vită, nachos, guacamole, salată, supă sangrita și ca desert panna cotta, iaurt sau fructe.
Aranjați și pregătiți de petrecere, la ora 19:20, ne-am reîntâlnit în fața campusului, unii dintre noi am pornit pe jos spre centrul orașului, iar alții au luat autobuzul. Tema petrecerii a fost Semafor: verde pentru elevii care sunt deschiși la socializare, portocaliu pentru cei care nu sunt siguri și roșu pentru cei care nu doresc să fie derajați. Am ajuns în aproximativ 30 de minute și ne-am așezat la coada care se formase în fața clubului, deoarece erau verificate la intrare ID-urile elevilor.
Ajunși înăuntru, elevii s-au bucurat de muzica bună, dansând, cântând și socializând cu ceilalți elevi. Toată lumea s-a simțit bine, profitând din plin de cele două ore și jumătate puse la dispoziție. La ora 22:30 luminile s-au aprins și muzica s-a oprit, acesta fiind semnalul că petrecerea s-a terminat pentru elevii sub 16 ani, care trebuiau să fie în campus la ora 23 pentru controlul camerelor. Elevii de peste 18 ani mai puteau rămâne la petrecere până la ora 01, însă în grupul nostru sunt doar elevi minori astfel că ne-am îndreptat cu toții spre campus.
Puteți vedea mai multe poze din ziua 9 a taberei din Oxford aici: Facebook Album Tabără Oxford.