Tabără în Străinătate Oxford – Ziua 11

Jun 24
Jun 25
Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29
Jun 30
Jul 01
Jul 02
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06
Jul 07
Jul 08

Ziua 11 – O nouă excursie la Londra

Azi, având în vedere faptul că elevii nu au avut cursuri, ne-am propus să explorăm din nou Londra, fascinanta metropolă fiind foarte aproape de Oxford. Astfel, după micul dejun, la ora 9 ne-am întâlnit cu toții în recepția școlii.

1 tabara in strainatate 040718

Înainte de plecare am avut o discuție cu directoarea școlii și cu departamentul de activități fiindcă liderii sunt obligați, atunci când pleacă singuri cu elevii din orice tabără internațională într-un alt oraș să parcurgă o sesiune de pregătire pentru evaluarea eventualelor riscuri asociate călătoriei.

La 9:20 eram deja în autobuzul X90, confortabil instalați în scaunele comode. Autobuzul e de fapt greșit spus, fiindcă e de fapt vorba de un autocar comod și relativ nou. Biletul dus-întors costă numai 14 lire sterline cu cardul de student EF. Am prins destul de mult trafic pe autostradă și la intrarea în Londra așa că am făcut puțin mai mult de două ore și jumătate – în mod normal distanța se parcurge într-o oră și jumatate.

2 tabara in strainatate 040718

Am coborât la frumoasa stație Victoria din cartierul Belgravia – unul dintre cele mai exclusiviste și frumoase cartiere din Londra, care este totodată și reședința multor ambasade. Ne-am distrat numărând zerourile din prețurile caselor afișate la agențiile imobiliare.

3 tabere internationale 040718

4 tabere in straintate 040718

Am trecut apoi pe lângă faimosul magazin Harrods, pe care l-am admirat din exterior și, curând, am ajuns în South Kensington, la cele trei muzee: Natural History Museum, Science Museum și Victoria and Albert Museum. La cel din urmă nu au fost doritori, așa încât elevii s-au despărțit pentru a vizita cele două muzee alăturate, cel de științe și pe cel de istorie naturală.

5 tabara strainatate 040718

6 tabara strainatate 040718

Muzeul de științe este locul potrivit pentru elevii pasionați de știință, dar și pentru curioșii noștri elevi interesați să vadă, să atingă sau să experimenteze diferite obiecte sau mecanisme construite pe baza unor cercetări științifice amănunțite. Muzeul este construit pe 7 etaje unde se găsesc diferite expoziții interactive și educaționale – expoziția de matematică, cea de fizică, cea aerospațială fiind cele mai apreciate. Tot aici am descoperi și o expoziție de ceasuri – locația devenind astfel și cel mai mare muzeu al ceasurilor din Marea Britanie.

7 tabara strainatate 040718

8 tabara strainatate 040718

9 tabara strainatate 040718

Muzeul de Istorie Naturală este împărțit în 4 zone: albastră, roșie, verde și portocalie. Zona albastră prezintă vizitatorilor diversitatea vieții pe pământ, de la dinozauri la mamifere masive. Aici am putut vedea și câteva animale reprezentate în mărime naturală: balena albastră, elefantul, rinocerul, girafa etc. Zona roșie este o călătorie prin spectaculoasa evoluție a pământului, descoperind aici fenomenele naturale care au contribuit la forma actuală a Planetei. O secțiune care ne-a atras atenția a fost simulatorul cutremurului din Kobe, Japonia din anul 1995. Acesta a avut o magnitudine de 6,9 grade, astfel încât am putut simți pe pielea noastră această intensitate destul de puternică, momentul fiind destul de marcant pentru cei care au încercat simulatorul. Zona verde urmărește evoluția Planetei și prezintă relațiile fascinante dintre diferite forme de viață și mediile lor naturale. În zona portocalie am putut observa oamenii de știință din Centrul Darwin și ne-am putut bucura de Wildlife Garden.

10 tabara strainatate 040718

14 tabere internationale 040718

Printre obiectele expuse am remarcat și diverse elemente interactive, menite să ne capteze și mai mult atenția prin maniera în care erau gândite. Spre exemplu, am putut descoperi cum se formează curenții: cu ajutorul unui dispozitiv a trebuit să rotim o manetă pentru a pune în mișcare fluidul din interior, iar apoi crescând gradual viteza de rotație, am putut vedea apariția acestora.

15 tabere internationale 040718

Amândouă muzeele oferă acces gratuit, doritorii putând totuși să facă o donație voluntară. Pentru a reuși să ajungem în toate locurile propuse, a urmat o călătorie cu faimosul metrou din Londra. Ne-am luat bilete și în 20 de minute traversasem deja centrul Londrei pentru a ajunge la Monument, în vechiul oraș istoric al Londrei. Stația poartă numele grandiosului monument de aici, o coloană în stil doric, proaspăt recondiționată, ce comemorează marele incendiu din Londra ce a avut loc în 1666.

16 tabere internationale 040718

17 tabere internationale 040718

18 tabere internationale 040718

Am pornit pe jos spre London Bridge, de unde am putut admira frumosul și celebrul Tower Bridge – a nu se confunda, cel de pe toate vederile este Tower Bridge. London Bridge e doar un pod ca multe altele ?. Cu aceasă ocazie, elevii au putut vedea și nava HMS Belfast ancorată pe Tamisa, un muzeu plutitor ce poate fi reactivat la nevoie ca navă de război operațională, dar și clădirea primăriei.

19 tabere internationale 040718

Ne-am continuat plimbarea prin ”The City”, centrul financiar istoric al Londrei amplasat în granițele vechiului oraș. Am trecut pe lângă clădiri impunătoare și deosebite, și am admirat cât de armonios se dezvoltă orașul și cât de frumos se îmbină clădirile vechi cu cele noi. În scurt timp am ajuns la Banca Angliei, unde elevii au putut afla câteva detalii despre istoria clădirii și a locului în care ne aflăm.

20 tabere internationale 040718

21 tabere internationale 040718

Următorarea oprire: Millenium Bridge și St. Paul’s Cathedral – ne-am distrat pe seama podului Millenium și a tuturor întâmplărilor legate de acesta, am admirat teatrul lui Shakespeare și Tate Modern, muzeul de artă modernă din Londra – toate fiind pe partea de sud a râului.

22 tabere internationale 040718

Am înconjurat și am admirat catedrala unde din nou, elevii au putut să afle câteva informații despre istoria clădirii, strâns legată de dezvoltarea orașului. După o pauză în care elevii și-au luat sursa de energie de la cafenelele din curtea catedralei, am luat din nou metroul pentru a ne întoarce la Marble Arch, pe colțul lui Hyde Park. Aici, elevii au avut aproximativ 45 de minute pentru câteva cumpărături rapide pe Oxford Street – faimoasa stradă de cumpărături din Londra, sau pentru o plimbare și un picnic în parc.

22 tabere internationale 040718

Oxford oferă foarte multe dintre magazinele pe care elevii le pot găsi în Londra, mai ales dintre cele de pe Oxford Street, deseori la prețuri mai mici, așa că nu ne-am supărat pe timpul scurt petrecut în acest sens. Elevii ce au vizitat parcul au observat ce a însemnat pentru spațiile verzi din oraș lipsa ploii din ultima perioadă, întreg gazonul din parc fiind uscat. Fiindcă de obicei vremea nu este așa de caldă pentru perioade lungi de timp, parcurile, mai ales cele mari, nu au sisteme de irigații, iar un val de căldură poate distruge vegetația. Am găsit totuși o veveriță obișnuită cu turiștii care nu s-a sfiit să mănânce nuci direct din mână.

23 tabere internationale 040718

La 17:40 am plecat din Londra tot cu autobuzul X90, de această dată de la Marble Arch, pentru a ne asigura că avem suficient timp să ajungem înapoi la cină! Seara s-a încheiat în campus alături de ceilalți elevi internaționali, nici unul dintre elevii din grupul nostru nedorind să se înscrie la atelierul de prinzătoare de vise organizat de școală pentru elevi.

Pe mâine!

Mai multe imagini din ziua 11 a taberei internaționale aici: Tabără în Străinătate Oxford – Album

Link YouTube pentru această zi din tabără: YouTube Tabără Oxford 2018 – ziua 11