Tabără în Străinătate Oxford – Ziua 2

Jun 24
Jun 25
Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29
Jun 30
Jul 01
Jul 02
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06
Jul 07
Jul 08

Ziua 2 – Descoperim școala și orașul!

O zi excelentă, vreme frumoasă, cer senin, prieteni noi, un oraș superb și o echipă mare de oameni aici pentru noi. A fost o zi plină și foarte frumoasă în tabăra din Oxford!

1 tabara internationala engleza 250618

M-am bucurat să văd că toți elevii, fără excepție, s-au trezit în această dimineață pentru micul dejun care se servește în cantina școlii începând cu ora 7:30. Sigur, unii au avut nevoie de ajutorul colegilor de cameră, dar toți au avut timp să ia masa înainte să înceapă programul zilei.

La ora 8:30, cei 128 de elevi sosiți ieri erau în recepția școlii. Grupul de elevi din tabăra Qdays a avut parte de această înregistrare încă de ieri după amiază, așa că ne-am bucurat de puțin timp liber și de faptul că mesele de ping-pong nu erau ocupate. Cei mai matinali dintre noi au reușit să surprindă veverițele din campus ce se plimbă dimineața nestingherite prin curtea școlii.

2 tabara limba engleza oxford 250618

3 tabara limba engleza oxford 250618

La 9:30 am intrat în grija lui Freddie și Jess, doi dintre profesorii școlii care au condus sesiunea de interviuri menite să evalueze cunoștințele elevilor. În total, patru profesori au ținut interviurile, iar pentru elevi acestea au părut a fi niște discuții informale și relaxate. Pentru a intervieva așa mulți elevi a fost nevoie de timp, astfel încât elevii au primit niște teste de cunoștințe despre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la care au trebuit să lucreze împreună cu colegii lor internaționali. Bineînțeles că, la finalul sesiunii, profesorii le-au indicat răspunsurile corecte pentru a-i ajuta să își completeze cunoștințele.

4 tabere in strainatate oxford 250618

5 tabere de limba engleza 250618

Tot Jess și Freddie ne-au prezentat regulile departamentului academic, cum se împart și stabilesc nivelurile de cunoștințe, cât durează și când se desfășoară cursurile și desigur, modul în care elevii pot anunța școala în situația în care consideră lecțiile prea ușoare sau prea grele.

6 tabere internationale oxford 250618

7 tabere in anglia 250618

8 tabara in anglia 250618

După o scurtă pauză, Ruth Chambers, directoarea școlii a intrat în scenă și ne-a povestit despre diversele departamente ce lucrează la bunăstarea elevilor. Sunt peste 70 de naționalități prezente în școală și aproape de 1,000 de elevi aici. O parte dintre aceștia locuiesc la familii gazdă, însă cei mai mulți sunt cazați în campus. Aproximativ 70 de angajați lucrează aici, mulți dintre ei locuind chiar în campus. Ne-au fost expuse regulile generale ale școlii și particularități ale vieții din Marea Britanie. Desigur, multe dintre informații se regăsesc și în mapele primite ieri de elevi – însă nu strică să fie parcurse de mai multe ori.

9 tabere engleza elevi 250618

 

Regulile școlii:

  • elevii trebuie să fie respectuoși cu ceilalți elevi și angajați ai școlii
  • elevii trebuie să respecte regulile sociale și legile din Marea Britanie
  • în campus nu se consumă alcool, nici de către elevii majori
  • elevii trebuie să vorbească în limba engleză în permanență
  • în cazul alarmei de incendiu, elevii trebuie să părăsească imediat clădirea

Pullens Lane, aleea semi-privată pe care este amplasată școala, este o zonă rezidențială cu case extrem de scumpe, o zonă sigură în care locuiește și mama actriței Emma Watson – cunoscută de către elevi mai ales din seria Harry Potter.

Oricând, angajații școlii sunt aici pentru elevi, iar directoarea școlii i-a încurajat pe elevi sa vorbească deschis cu angajații, așa încât aceștia să își poată îndeplini îndatoririle.

Rocio, directorul pentru servicii studențești e responsabilă de bunăstarea elevilor și de coordonarea celorlalte departamente. A vorbit despre reguli, penalități, legea din Anglia și felul în care elevii își pot îmbunătăți experiența. Totodată, i-a învățat pe elevi despre importanța formularelor de feedback.

10 tabere internationale 250618

Feedback din partea elevilor este cerut constant de către școală și elevii sunt încurajați să vorbească despre orice problemă pe care au întâmpinat-o. În cazul în care elevii au un șoc cultural sau le este dor de casă, pot să discute cu angajații școlii. Emily de la biroul de activități ne-a vorbit despre opțiunile de petrecere a timpului liber după încheierea cursurilor, și despre excursii în împrejurimi, pe care elevii le pot face împreună cu școala. Pentru a încuraja și mai mult elevii să participe la activități, în cantină sunt prezentate o parte dintre activitățile care au loc atât în timpul săptămânii, cât și în weekend. Excursia la Londra, excursia la Cambridge – care sunt incluse în programul nostru de tabără vor avea loc sâmbătă și duminică, și deja toți elevii s-au înscris la o piesă de teatru în aer liber miercuri seara!

Masa de prânz a fost luată în curtea campusului și cei mai mulți elevi au ales hamburgerii – care au fost delicioși! Alternativele erau macaroane cu brânză, ardei umpluți cu carne, legume la cuptor sau salată de țelină cu măr, ori barul de salate din cafenea.

11 tabere in strainatate 250618

Da, era cald la prânz așa încât plimbarea prin centru a fost mai obositoare decât cea de ieri, însă am văzut așa de multe locuri interesante! Elevii s-au împărțit în trei grupuri, iar alături de grupul nostru au fost trei angajați ai școlii.

Am trecut pe lângă Magdalen College, colegiul înființat în 1480, pe care ne-am planificat să îl vizităm și pe lângă locul de punting – activitate la care nu am mai ajuns azi, dar cu siguranță vom ajunge în zilele următoare.

12 tabere engleza 250618

Am văzut ușa ce a fost inspirația lui C.S. Lewis pentru dulapul din Narnia, cu leul înțelept sculptat și Sheldonian Theatre, locul unde se ține ceremonia de absolvire pentru studenții Universității din Oxford. Am aflat de la Daniel, ghidul nostru, că toată ceremonia se ține în limba latină. Universitatea face asta pentru ca absolvenții să se conecteze spiritual cu toți absolvenții dinaintea lor și pentru că universitatea nu consideră limba latină ca pe o limbă moartă, ci mai degrabă ca pe o limbă specială și nobilă. După ceremonie, absolvenții trec în Divinity School de alături, o altă clădire veche în stil perpendicular construită între 1427 și 1483 și dedicată studiului. În bolta ușii este sculptată o carte cu înscripția în latină: ”Nu îi uita pe cei ce te-au ajutat în drumul tău”, simbolic pentru absolvenții ce intră pe aici la finalul ceremoniei.

13 tabere engleza marea britanie 250618

14 tabara internationala elevi 250618

Am găsit librării faimoase și locuri speciale din Oxford, colegii interesante și am aflat despre Radcliffe Camera, binecunoscuta clădire, cea pe care am văzut-o și ieri, faptul că aceasta este singura clădire rotundă din centrul orașului, parte a universității. Toate celelalte sunt dreptunghiulare. Cel care a construit-o a amenințat orașul că, dacă nu i se permite să o construiască rotundă, o va construi la Cambridge. Fiind o clădire extrem de frumoasă, cei din Oxford au acceptat pentru a nu da câștig de cauză marelui rival.

După o oră de timp liber în centru, timp petrecut de elevi fie la magazine, admirând clădirile sau prin librării (Moise s-a declarat extrem de încântat de faptul că a reușit să găsească trei volume ale lui Euclid ce nu se mai găsesc în România), am pornit înapoi spre campus, de această dată cu autobuzul, spre bucuria tuturor elevilor ? .

15 tabara in anglia 250618

16 tabara internationala 250618

Ne-am relaxat puțin până la cină – unii au reușit chiar să doarmă, dar apoi eram din nou cu toții în curtea campusului. La cină, cantina a servit un pui cu turmenic foarte bun, paste cu creveți sau o salată vegetariană, cartofi la tavă, salate, smoothie de fructe si o prăjitură cu banană foarte bună.

În această seară mulți elevi s-au înscris la activitatea de olărit – cu toții fiind mult mai talentați decât mine ?. Au participat în jur de 30 de elevi din campus, alții urmărind meciul de fotbal, jucând cărți în curte sau fiind ieșiți în oraș. Asta au ales să facă și Sara cu Reka, ce au vizitat magazinele din Oxford.

17 tabere engleza 250618

Seara s-a încheiat în curte, jocuri, râsete și voie bună, însă toți elevii au fost în camere la ora 23 pentru verificarea de seară efectuată de către angajații școlii!

O zi plină și frumoasă! Mâine elevii încep și cursurile. Din fericire sunt toți pe același flux orar, ceea ce ne va permite programarea activităților mai ușor. Moise și Cristina sunt colegi de grupă, așa cum sunt Roxana, Reka și Alexia, Alex cu Bianca sau Izabella cu Ela, ultimele două fiind încadrate la cel mai înalt nivel de cunoștințe, C2-3!

Pe mâine!

Mai multe imagini din ziua aceasta puteți vedea aici: Album Facebook Tabără Oxford 2018

Link YouTube pentru această zi din tabără: YouTube Tabără Oxford 2018 – ziua 2