Jun 24
Jun 25
Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29
Jun 30
Jul 01
Jul 02
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06
Jul 07
Jul 08
Ziua 6 – Cursuri, muzee și istorie locală
Astăzi a fost o zi plină de cursuri de care elevii au fost din nou încântați! Toată lumea a început de la 8:45, așa încât cu cei mai mulți dintre ei m-am întâlnit încă de la micul dejun.
Unii dintre elevi au avut mici proiecte pe care au trebuit să le prezinte astăzi, iar alții au continuat lecțiile în ritmul normal, urmând programa școlii. Izabella e foarte încântată de cursurile ei! Astăzi au avut, printre altele, o proiecție de film pe baza căruia au trebuit să discute. Reka și Sara mi-au povestit despre cursurile lor – până acum au făcut și exerciții de listening și de vorbire, și exerciții de gramatică, dar și de scriere. Au colegi din toate colțurile lumii: Mexic, Columbia, Japonia, Suedia, Elveția, Germania și multe alte țări. Colegii Sarei sunt ceva mai mari, unii dintre ei având în jur de 20 de ani.
Școala lucrează cu elevi de peste 16 ani. Sigur că elevii minori sunt cazați în clădiri diferite față de elevii majori, însă ei se pot întâlni la cursuri, grupele exclusiv de adulți fiind formate din elevi de peste 24 de ani. Varietatea culturală de care v-am vorbit mai devreme se regăsește și în grupele de studiu ale celorlalți elevi. De altfel, diversitatea culturală este foarte accentuată aici, fiind mai mult de 70 de naționalități prezente în campus.
Și fiindcă tot veni vorba despre școală, cred că e momentul să discutăm puțin mai multe despre campus și despre facilitățile de aici.
Primele persoane pe care le întâlnim la intrare sunt angajații mereu zâmbitori de la recepție, iar aici în tura de seara li se alătură paznicii campusului. De la ora 22 nu mai pot intra în campus elevi care nu locuiesc aici și toți elevii care stau la familii gazdă sunt rugați să se îndrepte spre casă. De duminică până joi elevii minori trebuie să fie în campus până la ora 23, iar vineri și sâmbătă până la ora 24. La intrare după ora 22, toți elevii trebuie să își prezinte cardul de student și să menționeze camera unde locuiesc, pentru a fi verificați.
De la recepție, ne putem îndrepta spre amfiteatru, spre sălile de curs, spre cantină sau spre birouri: cel de activități, cel academic și cel al directoarei. Amfiteatrul este sala unde se țin cursurile comune cu câte o sută de elevi, unde a avut loc înregistrarea elevilor în prima zi de școală și unde au loc o parte dintre activități (cum ar fi salsa sau karaoke).
Sălile de curs sunt pentru aproximativ 15 elevi, unele dintre ele având mese și scaune, altele canapele – pentru a facilita socializarea, iar altele sunt de calculatoare – locul unde elevii pot exersa în platforma MyEF, la care au primit acces atunci când s-a făcut înscrierea. La toate birourile este o cultură a ușilor deschise – elevii pot discuta oricând cu angajații despre problemele lor (adăugarea de ore suplimentare, mutarea grupei de studiu, verificarea prezenței, aspecte legate de cameră, dor de casă, etc.).
Cantina este locul de unde elevii își iau micul dejun și cina. Pe durata prânzului, pot opta pentru mâncarea din cantină sau de la unul dintre cele două locuri din curtea școlii: căsuța de hamburger (care este foarte populară între elevi) sau standul cu hot dog și street food.
Sunt zece clădiri de dormitoare, două curți interioare cu bănci, mese, umbrele şi şezlonguri (foarte utile în multele zile însorite pe care le-am avut în această tabără). Unele clădiri de dormitoare au primit de curând mobilier nou, în special în camerele triple. Școala are un mix de camere duble și triple, cu doar 2 camere single și 2 camere cvadruple.
Pe lângă clădirile din campus, școala oferă posibilitatea de cazare în clădirile din apropiere – la aproximativ 5 minute de mers pe jos, iar aceste variante sunt de obicei oferite elevilor care se înscriu foarte târziu la cursuri. Școala din Oxford fiind singura școală EF din Anglia care are campus propriu și de sine stătător, este cea mai căutată de elevi pe perioada verii, când majoritatea cursanților sunt elevi de liceu, de 16 și 17 ani. De altfel, vârsta minimă pentru participare la școala EF Oxford este de 16 ani împliniți la data începerii cursurilor.
Tot zone de socializare sunt lounge-ul (cu masa pentru fussball), unde de obicei seara se adună cei mai mulți elevi, fiind deschis până la ora 2. Tot de aici elevii își pot cumpăra înghețată și cafea. Există şi două mese de ping pong, lângă sala de fitness şi biroul de cazare.
La masa de prânz, printre altele, la cantină elevii au putut alege o mâncare de curcan cu ciuperci și sos alb, cu garnitură de linguini și salată. Excelent! După masa de prânz elevii au fost invitați la Muzeul Ashmolean, cel mai cunoscut muzeu din Oxford. Izabella, Alexia și Vali au ales să rămână în campus pentru a se odihni și pentru a se reîmprospăta dupa ziua lungă la școală. Alex s-a întâlnit cu un prieten bun ce locuiește în Anglia și care a venit până aici special pentru această întâlnire. Este foarte cald, iar plimbările prin centru nu sunt preferatele elevilor, mai ales când soarele e puternic. Însă muzeele se închid la 16:30 sau 17 așa încât am pornit la drum la ora 14, cu autobuzul de această dată.
Ashmolean Museum (cu numele complet Ashmolean Museum of Art and Archaeology) de pe strada Beaumont, este primul muzeu universitar din lume şi cel mai vechi muzeu public din Marea Britanie. Muzeul Ashmolean îşi are originile într-un „cabinet de curiozități”, fiind compus dintr-o colecție de obiecte rare din jurul lumii. A fost înființat în anul 1683 şi redeschis în anul 2009 după o reamenajare majoră, iar în luna noiembrie 2011, au fost deschise noi galerii despre Egipt şi regiunea de-a lungul râului Nil din nordul Sudanului şi sudul Egiptului, cunoscută în antichitate drept Nubia.
Muzeul Ashmolean găzduiește o colecție impresionantă de obiecte din multe colțuri ale lumii, aparținând unor diferite perioade istorice. Unele dintre acestea au fost descoperite de arheologi, altele au fost special făcute pentru muzeu sau au fost donate muzeului de către oameni obișnuiți, turiști sau iubitori de artă. Întreaga colecție a muzeului reprezintă o adevărată comoară culturală pentru Oxford.
Fiind parte a Universității din Oxford, cunoașterea și educația sunt principiile cheie pe baza cărora funcționează muzeul, iar grupul nostru de elevi a fost entuziasmat de varietatea exponatelor pe care le-au putut studia: picturi de artă modernă din diferite perioade; obiecte aparținând culturii din Japonia, China, India, Egipt; instrumente muzicale și tapițerii; diferite tipuri de bijuterii, sculpturi și alte obiecte fascinante, pe care elevii au fost curioși să le descopere.
O parte din elevi s-au îndreptat apoi spre magazine și mai târziu în campus în timp ce Moise, Gabi, Ela și Cristina m-au însoțit să viziteze un loc special din Oxford. The Eagle and Child este pub-ul frecventat de mari scriitori și de personalități ale orașului. Aici, C.S. Lewis se întâlnea în fiecare săptămână cu J. R. R. Tolkien, Chales Williams și Hugo Dyson pentru a discuta despre literatură. Tot aici, primul dintre ei a prezentat manuscrisul ce mai târziu a devenit parte din povestea Narnia.
Am pornit la pas înapoi spre campus, cu opriri la magazine de jocuri și de suveniruri. Ne-am bucurat de vremea frumoasă, iar mai apoi de cina gustoasă din campus. Seara, mulți dintre elevi au ieșit la o plimbare prin centru alături de colegi internaționali.
Mâine suntem programați pentru excursia la Cambridge, ceea ce înseamnă că ne trezim (foarte) devreme! Pe curând!
Mai multe imagini din ziua 6 a taberei internationale din Oxford aici: Album Facebook Tabara Oxford
Link YouTube pentru această zi din tabără: YouTube Tabără Oxford 2018 – ziua 6