Tabără Internațională Oxford – Ziua 7

Jun 24
Jun 25
Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29
Jun 30
Jul 01
Jul 02
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06
Jul 07
Jul 08

Ziua 7 – Excursie la Cambridge!

Astăzi a fost o zi lungă în care ne-am întâlnit încă de la 7:30 în recepție – unii mai adormiți decât alții. La 8 fix autocarul a plecat spre Cambridge, și cei mai mulți dintre cei 40 de elevi au dormit tot drumul.

1 Tabara internationala oxford 300618

Fiindcă am plecat așa devreme, cantina nu se deschisese încă, dar școala ne-a pregătit niște pachețele pentru drum – cu biscuiți, fruct, suc și baton de cereale. Drumul a fost lin, nu ne-a deranjat somnul ?.

După o călătorie ce a durat aproximativ 2 ore, am ajuns în Cambridge, unde am început explorarea cu un scurt tur al centrului orașului, ni s-au prezentat principalele obiective și ne-au fost transmise punctul și ora de întâlnire pentru plimbarea pe râu. Apoi am pornit cu elevii din grupul nostru de tabără pentru a bifa minim trei obiective importante ale orașului până la ora 15:30, atunci când avea loc reîntâlnirea cu ceilalți elevi internaționali și cu reprezentanții școlii.

2 tabere internationale 300618

3 tabara in strainatate 300618

4 tabere internationale 300618

Cambridge este un binecunoscut oraș de pe râul Cam din estul Angliei, care găzduiește prestigioasa Universitate din Cambridge, datând din anul 1209. Printre colegiile renumite, se numără King’s College, Trinity College, St John’s College și Magdalen College. Se spune că Universitatea a fost fondată de savanți care au plecat din Oxford în urma unei dispute cu reprezentanții orașului. Numele orașului a apărut foarte simplu – negustorii au construit un pod peste râul Cam pentru a le scurta un ocol de 7 mile atunci când vroiau să își vândă bunurile celor de pe partea cealaltă a râului. Podul a fost așa de util încât numele locului a rămas: Cam Bridge.

5 tabara engleza oxford 300618

6 tabere in strainatate 300618

7 tabere internationale 300618

Ne-a atras atenția Corpus Clock – un ceas sculptural aflat în fața bilbiotecii Taylor a Colegiului Corpus Cristi, numit și mâncătorul timpului. A fost inaugurat în anul 2008, în urma unei investiții de 1 milion de lire sterline, iar cadranul ceasului pare a fi învârtit de o insectă imensă ce devorează timpul.

14 tabara anglia 300618

Am urcat în turnul Bisericii Great St Mary’s, pentru o deosebită priveliște panoramică asupra orașului. 120 de trepte mai târziu am ajuns în vârf și cu toții am căzut de acord că urcarea a fost mult mai grea decât în turnul din Oxford. De sus am putut admira parte din ceremonia de absolvire de la King’s College. Tineri emoționați, dar foarte elegant îmbrăcați, sărbătoreau alături de părinții lor încununarea anilor de studiu.

8 tabara engleza oxford 300618

9 tabere internationale 300618

10 tabere in strainatate 300618

11 tabara oxford 300618

Am vizitat apoi chiar King’s College cu a sa capelă și curțile frumoase. Aici nu am putut intra în clădirile școlii, însă capela a fost extrem de impresionantă. Am aflat mai târziu că Războiul Rozelor a însemnat că durata construirii capelei a fost de circa 100 de ani. A trebuit ca Henry al VIII-lea sa finalizeze construcția la finalul războiului.

Sunt foarte multe similitudini între cele două orașe: ambele au colegii universitare (multe colegii având chiar același nume), predare se face pe bază de tutoriale și au secole de tradiție. Totuși, Cambridge pare a fi mai compact – străzile din centru mai mici și colegiile mai apropiate.

12 tabara anglia 300618

13 tabara oxford anglia 300618

14 tabara engleza elevi anglia 300618

15 tabere anglia elevi 300618

Am încercat să vizităm și colegiul Trinity pentru a vedea mărul sub care stătea Newton, însă din păcate acesta era închis.

Înainte să ne îndreptăm spre plimbarea cu barca, am făcut o vizită la Muzeul Fitzwilliam ce se află în centrul orașului și unde intrarea este gratuită. Aici, elevii au ales cât timp doresc să petreacă înăuntru și cât de multe exponate doresc să vizioneze. Muzeul, considerat a fi unul dintre cele mai bune muzee mici ale Europei face parte din Universitatea Cambridge și a fost inaugurat în 1816. Momentan în colecția muzeului sunt în jur de 500,000 de piese unele fiind donate către muzeu, altele cumpărate de către muzeu și desigur unele fiind împrumutate către muzeu de către colegiile din Cambridge ori de către colecționari privați. Este un muzeu general, ce prezintă atât opere de artă cât și artefacte ori manuscrise.

16 tabere in strainatate 300618

17 tabara internationala 300618

La 15:30 toți elevii erau la punctul de întâlnire și în scurt timp ne-am urcat în bărci unde cel care a condus puntul a fost și ghidul nostru oferindu-ne pe parcursul a 45 de minute tot felul de informații interesante despre oraș. Spre exemplu, ne-a spus că Urzeala Tronurilor este inspirat din Războiul Rozelor, care la rândul său a fost foarte relevant pentru Cambridge, diferitele case luptându-se pentru controlul colegiilor, Cambridge fiind văzut ca un centrul cultural extrem de important.

Rivalitate dintre Cambridge și Oxford este binecunoscută, datând de mai bine de 800 de ani, dintr-o perioadă în care aceste două Universități erau singurele din Anglia. De altfel, Universitatea de aici a fost fondată de studenți ce au plecat din Oxford.

18 tabara in strainatate 300618

Clare College a fost fondat de Lady Clare, o foarte tânără și foarte bogată nobilă. Până la 19 ani fusese căsătorită de trei ori, și tot de trei ori văduvită. În 1414 a inaugurat colegiul așa că e de înțeles de ce doi soți au murit de bolile epocii medievale, iar al treilea în război.

La competițiile de punting, Cambridge a câștigat doar cu 2 titluri mai multe decât Oxford, însă s-a distanțat la numărul de premii Nobel, cu 95 față de numai 60 ale celor din Oxford. Colegiul Trinity este încă printre cele mai bogate instituții din Anglia, deținând numeroase pământuri și afaceri printre care Arena O2 din Londra și 50% din Tesco. În trecut însă, se spunea că poți merge pe jos din Cambridge în Oxford traversând doar terenuri aparținând Trinity College.

19 tabere internationale 300618

În ambele orașe este un Pod al Suspinelor, ambele orașe au câte un muzeu ce aparține de Universitate, precum și câte o editură bine cunoscută. În ambele orașe există câte o grădină botanică, câte o bibliotecă și mai multe companii de teatru însă Oxford este mai mare cu aproximativ 30%. Cu toate că în trecut Universitatea din Cambridge era cunoscută ca excelând la științe exacte, iar Oxford la filologie și științe sociale, acum diferențele dintre departamentele celor două universități sunt foarte mici, procesul de învățare fiind foarte riguros la ambele.

20 tabere in anglia 300618

I-am întrebat pe elevi care oraș le place mai mult: Oxford sau Cambridge. Cei mai mulți dintre ei preferă Oxfordul! Înseamnă că săptămâna viitoare trebuie să vizităm și mai multe locuri din oraș!

21 tabere internationale 300618

La ora 19:30 am sosit înapoi în campus, iar seara a fost foarte liniștită pentru toți elevii, excursia de azi dovedindu-se suficientă pentru energia lor, mai ales că mâine vizităm Londra!

Mai multe imagini din excursia la Cambridge aici: Album Facebook Tabără Oxford

Link YouTube pentru această zi din tabără: YouTube Tabără Oxford 2018 – ziua 7