Jun 24
Jun 25
Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29
Jun 30
Jul 01
Jul 02
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06
Jul 07
Jul 08
Ziua 4 – Vizită la Colegiile din Oxford
În aceasta dimineață am pornit din nou devreme la drum – am avut de vizitat faimoasele colegii din Oxford cu ocazia Zilelor Porților Deschise – eveniment pe care nu aveam cum să-l ratăm – și pe bună dreptate, a fost foarte interesant!
Universitatea din Oxford este formată din 35 de colegii, având peste 11000 de elevi la programele de licență. Și chiar dacă există multe colegii, elevii care aleg un curs pot avea certitudinea ca aceeași programă este urmată la toate colegiile și același examen este susținut de către toți elevii Universității. Dar există totuși diferențe între colegii: mărime, locație, vechime (unele au peste 800 de ani, altele sunt mai noi), cazarea (unele oferă cazare în campus pentru toți anii de studiu, altele doar pentru primul an de studiu). În general, la colegiile vizitate astăzi am fost într-un tur condus de unul dintre elevi, și am putut vedea curțile colegiilor, bibliotecile, sălile de dormitoare, sălile de mese, barurile – fiindcă cele mai multe colegii au propriile pub-uri, și capelele – fiindcă religia era foarte importantă în timpul înființării colegiilor din Oxford, astfel încât fiecare are câte o capelă destul de încăpătoare și foarte frumos decorată.
Am început cu Magdalen College, care se pronunță Molden și care ocupă cel mai mult spațiu fizic dintre colegiile din Oxford. Magdalen College a fost fondat în anul 1458 și este unul dintre cele mai proeminente colegii ale Universității. Aici studiează aproximativ 500 de studenți atât la programele de licență, cât și la studiile post-universitare. Magdalen College are inclusiv un parc cu căprioare, iar competiția cu celelalte colegii a devenit evidentă din modul în care studentul ce a ținut turul făcea comparațiile cu celelalte școli.
Am pornit apoi spre New College, cunoscut atât pentru rezultatele academice, cât și din seria Harry Potter. New College este unul dintre cele mai vechi și cele mai cunoscute colegii din Oxford, fiind fondat în anul 1379 de către William of Wykeham. Am întrebat ghidul de ce se numește New College, iar răspunsul a fost simplu – când a fost înființat, era nou! The Hogwart’s Cloisters: în Harry Potter și Pocalul de Foc, mulți dintre studenți s-au întors împotriva lui Harry – unii chiar poartă simbolurile “Harry Stinks”. Mănăstirile de la New College au fost folosite pentru un segment memorabil al filmului în care Moody îl transformă pe Malfoy într-un dihor. Interiorul mănăstirilor este văzut în film, împreună cu mai multe scene de afară, de lângă stejarul gigant.
Pe drumul înapoi spre campus am mai găsit un colegiu unde am fost invitați la un tur. St. Edmund Hall – despre care se spune ca este cel mai vechi dintre toate colegiile tuturor universităților – fiind fondat în jurul anului 1236. Acesta este un colegiu mai mic decât celelalte două vizitate, însă cu adevărat fermecător. Școala este alintată de către studenți Teddy Hall și se mândrește cu un bucătar cu stea Michelin care gătește în bucătăria campusului.
Un alt lucru aparte la colegii este faptul că, în cele mai multe cazuri, bibliotecile sunt deschise 24 de ore pe zi. Totodată, astăzi am aflat că studenții de la colegiile din Oxford pot alege să stea în cămin sau să își aleagă o cazare privată – dar de cele mai multe ori cazarea în campus este preferată de către studenții din anul 1 și 2 de la programele de licență (undergraduates). Am văzut diferite tipuri de camere, unele single, altele duble, unele cu baie pe hol, iar altele cu baie proprie – camerele sunt repartizate de regulă aleator, dar studenții din primul an au de obicei camerele cele mai puțin bune. Prețul unei nopți de cazare costa în jur de 24 de lire sterline, iar mesele se achită la începutul anului pentru tot anul. Totuși, elevii plătesc doar pentru 25 de săptămâni, atât cât ține anul școlar la Oxford, ce e împărțit în trei trimestre: Michaelmas (toamna), Hilary (primăvara) și Trinity (vara).
După masa de prânz, o parte dintre elevi a participat la seminarul academic. Seminarul academic este o lecție dublă, ținută de unul dintre profesori, care se axează pe diverse teme din societatea și cultura britanică. De regulă seminariile nu au teme lingvistice, iar cel de azi s-a axat pe istoria desenelor animate.
La 13:30, după o scurtă sesiune de feedback, în care elevii au transmis către școală opinia lor despre cursuri, cazare și modul în care au primit până acum informații, am pornit din nou către centrul orașului pentru a participa la sesiunea de informare cu privire la taxele de școlarizare, metodele de finanțare valabile pentru studenții din Marea Britanie și Uniunea Europeană, dar și despre asistența oferită de către școală pe plan profesional – asistență în identificarea oportunităților de carieră se oferă gratuit pe toată durata vieții absolventului!
Nu toți elevii au participat la această prezentare, așa cum nu toți elevii au continuat apoi la următoarele trei colegii: Trinity, Balliol și Brasenose, toate în apropiere de Radcliffe Camera. Toate trei colegiile au fost foarte interesante. Moise ne-a declarat că școlile sunt ”overwhelmingly beautiful” și că nu s-ar vedea acolo student, doar pentru că ar fi fascinat de clădiri și istoria locului, neputând să se concentreze la studiu. Totuși a găsit un colegiu care predă Machine Learning în programa de informatică, așa că.. succes! Ela a fost foarte interesată de procedura de înscriere, mai ales că cele mai multe colegii au departamente speciale de limbi moderne.
Fiecare colegiu se mândrește cu studenții pe care i-a avut. Astfel, alumni renumiți la colegiile pe care le-am vizitat astăzi sunt: Richard Dawkins, C.S. Lewis, Oscar Wilde, Anthony Powell, Regele Edward VII al Angliei, Adam Smith, John Turner, Boris Johnson și 27 de prim-miniștri ai Marii Britanii, precum și nenumărați laureați ai premiului Nobel în chimie, fizică, medicină, economie, literatură.
La fel ca la multe universități în străinătate, termenul limită de înscriere este cu mult înainte de data de începere a cursurilor. Termenul limită de înscriere la Oxford este 15 octombrie pentru cursurile ce încep în luna octombrie anul următor. Cum înscrierea se face prin UCAS și cum rivalitatea e așa mare între Oxfrod și Cambridge, elevii interesți au voie să selecteze doar unul dintre cele două orașe atunci când aleg cele 5 facultăți la care vor să se înscrie prin UCAS.
A fost o zi foarte lungă, așa încât cei mai mulți dintre elevii din tabără au ales să își petreacă restul serii în campus pentru a se odihni sau pentru a-și face temele! Mâine e o zi plină de cursuri, iar seara mergem la piesa de teatru!
Mai multe imagini din ziua 4 de tabără aici: Album Facebook Tabără Oxford 2018
Link YouTube pentru această zi din tabără: YouTube Tabără Oxford 2018 – ziua 4