Tabăra Internațională Oxford – Ziua 11

Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29
Jun 30
Jul 02
Jul 01
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06
Jul 07
Jul 08
Jul 09

Ziua 11 – Excursie în Cambridge și Karaoke

Astăzi a fost o zi mult așteptată, în care ne-am întâlnit la ora 8:15 în recepția campusului principal – unii mai adormiți decât alții. Aici ne-am întâlnit cu Max, liderul EF care avea să ne ghideze în excursia noastră. Acesta ne-a dat fiecăruia programul zilei de astăzi, plus câteva informații interesante despre orașul pe care urma să îl vizităm. La ora 8:30 ne ocupasem fiecare un loc în taxiurile rezervate de școală pentru călătoria noastră în Cambridge – 2 minibusuri a câte 8 elevi și o mașină cu 4 elevi. Ni s-a alăturat și Isabelle, o elevă din Germania, care își dorea să ajungă în Cambridge, iar noi ne-am bucurat să o primim în grupul nostru.
06062022-2

06062022-3

Unii dintre elevi au reușit să se trezească pentru a mânca micul dejun, alții au avut cu ei biscuiți și fructe, preferând să doarmă puțin mai mult desigur. ? Mulți dintre noi au mai adormit și pe durata călătoriei, în timp ce alții au mai socializat și au discutat pe diverse teme. 

După aproximativ 2 ore, am ajuns în Cambridge, unde am început explorarea cu un tur al orașului, pe parcursul căruia ni s-au prezentat principalele obiective.

06062022-6

Cambridge este un binecunoscut oraș de pe râul Cam din estul Angliei, care găzduiește prestigioasa Universitate din Cambridge, datând din anul 1209. Printre colegiile renumite, se numără King’s College, Trinity College, St John’s College și Magdalen College. Se spune că Universitatea a fost fondată de savanți care au plecat din Oxford în urma unei dispute cu reprezentanții orașului. Numele orașului a apărut foarte simplu – negustorii au construit un pod peste râul Cam pentru a le scurta un ocol de 7 mile atunci când vroiau să își vândă bunurile celor de pe partea cealaltă a râului. Podul a fost așa de util încât numele locului a rămas: Cam Bridge.

Ne-a atras atenția Corpus Clock – un ceas sculptural aflat în fața bilbiotecii Taylor a Colegiului Corpus Cristi, numit și mâncătorul timpului. A fost inaugurat în anul 2008, în urma unei investiții de 1 milion de lire sterline, iar cadranul ceasului pare a fi învârtit de o insectă imensă ce devorează timpul.

06062022-5

Turul ne-a purtat pe la diverse colegii din Cambridge, precum Darwin College, Queens College, Pembroke College, Corpus Christi College, King’s College, dar și alte obiective precum Mathematical Bridge.

06062022-1

De la ora 11:30 la ora 13:00 elevii au avut timp liber pentru prânz. Le-am propus să explorăm Cambridge Market Square, unde puteam alege între diverse opțiuni de mâncare stradală, însă mulți dintre elevi au preferat să găsească un restaurant. Așadar, am stabilit punctul de întâlnire și ora pentru sesiunea de punting organizată de școală și am pornit fiecare spre un loc de servit prânzul. 

Tudor, Bogdan și Petru m-au însoțit în Cambridge Market Square, unde am analizat puțin opțiunile, înainte de a ne decide. Ceilalți au explorat puțin orașul și unele dintre restaurante, fiecare servind masa de prânz dorită. 

Și pentru că Max ne-a recomandat Chelsea Buns – un desert tipic din Cambridge dintr-o cofetărie foarte populară – FitzBillies, elevii au primit fiecare câte unul ca o compensație pentru prânzul plătit de luni. Majoritatea elevilor au fost încântați de desert.

06062022-7

La 13:30 toți elevii erau la punctul de întâlnire și în scurt timp ne-am urcat în bărci unde cel care a condus puntul a fost și ghidul nostru oferindu-ne pe parcursul a 45 de minute tot felul de informații interesante despre oraș. Spre exemplu, ne-a spus că Urzeala Tronurilor este inspirat din Războiul Rozelor, care la rândul său a fost foarte relevant pentru Cambridge, diferitele case luptându-se pentru controlul colegiilor, Cambridge fiind văzut ca un centru cultural extrem de important.

06062022-18

06062022-17

Rivalitate dintre Cambridge și Oxford este binecunoscută, datând de mai bine de 800 de ani, dintr-o perioadă în care aceste două Universități erau singurele din Anglia. De altfel, Universitatea de aici a fost fondată de studenți ce au plecat din Oxford.

Clare College a fost fondat de Lady Clare, o foarte tânără și foarte bogată nobilă. Până la 19 ani fusese căsătorită de trei ori, și tot de trei ori văduvită. În 1414 a inaugurat colegiul așa că e de înțeles de ce doi soți au murit de bolile epocii medievale, iar al treilea în război.

La competițiile de punting, Cambridge a câștigat doar cu 2 titluri mai multe decât Oxford, însă s-a distanțat la numărul de premii Nobel, cu 95 față de numai 60 ale celor din Oxford. Colegiul Trinity este încă printre cele mai bogate instituții din Anglia, deținând numeroase pământuri și afaceri printre care Arena O2 din Londra și 50% din Tesco. În trecut însă, se spunea că poți merge pe jos din Cambridge în Oxford traversând doar terenuri aparținând Trinity College.

06062022-10

06062022-13

În ambele orașe este un Pod al Suspinelor, ambele orașe au câte un muzeu ce aparține de Universitate, precum și câte o editură bine cunoscută. În ambele orașe există câte o grădină botanică, câte o bibliotecă și mai multe companii de teatru, însă Oxford este mai mare cu aproximativ 30%. Cu toate că în trecut Universitatea din Cambridge era cunoscută ca excelând la științe exacte, iar Oxford la filologie și științe sociale, acum diferențele dintre departamentele celor două universități sunt foarte mici, procesul de învățare fiind foarte riguros la ambele.

06062022-12

După sesiunea de punting, elevii au avut o oră jumătate de timp liber pentru explorarea orașului și cumpărături. Doar Petru a dorit să mi se alăture pentru o vizită la King’s College, iar ceilalți elevi au ales să se plimbe pe străduțele animate ale orașului.

06062022-8

La King’s College nu am putut intra în clădirile școlii, însă capela a fost extrem de impresionantă. Am aflat mai târziu că Războiul Rozelor a însemnat că durata construirii capelei a fost de circa 100 de ani. A trebuit ca Henry al VIII-lea sa finalizeze construcția la finalul războiului.

06062022-15

Sunt foarte multe similitudini între cele două orașe: ambele au colegii universitare (multe colegii având chiar același nume), predarea se face pe bază de tutoriale și au secole de tradiție. Totuși, Cambridge pare a fi mai compact – străzile din centru mai mici și colegiile mai apropiate.

I-am întrebat pe elevi care oraș le place mai mult: Oxford sau Cambridge. Cei mai mulți dintre ei preferă Oxfordul! Înseamnă că aceste ultime două zile de tabără vom încerca să mai vizităm câteva locuri din oraș!

La ora 18:00 am sosit înapoi în campus, la timp pentru a servi cina! În seara aceasta elevii au putut alege între niște sandvișuri speciale cu șuncă sau curcan, cașcaval pane, cartofi wedges, broccoli, salată cu roșii, castraveți și alune, smoothie cu fructe de pădure, și budincă de orez.

De la ora 19:30 la 21:30, elevii au putut participa la sesiunea de karaoke organizată de școală într-un loc special amenajat pentru astfel de sesiuni – The Mad House. La această activitate a ales să participe Tudor, căruia i s-a alătura și Denisa, ceilalți preferând să mai iasă în oraș sau să se relaxeze în campus. Alături de Tudor și Denisa au mai fost încă 13 elevi internaționali care au cântat foarte multe melodii. Pe rând sau împreună, elevii și-au făcut curaj să cânte astfel încât atmosfera creată era una foarte relaxată și relaxantă.

06062022-16

Mâine urmează să terminăm testele de absolvire și să participăm la piesa de teatru în aer liber, așadar nu ratați jurnalul…

Mai multe imagini din ziua 11 a taberei internaționale din Oxford aici: Album Facebook Tabăra Oxford