Tabăra Internațională Oxford – Ziua 4

Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29
Jun 30
Jul 02
Jul 01
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06
Jul 07
Jul 08
Jul 09

Ziua 4 – Vizită la colegii și zi onomastică

În aceasta dimineață am pornit destul de devreme la drum – am avut de vizitat faimoasele colegii din Oxford cu ocazia Zilelor Porților Deschise – eveniment pe care nu aveam cum să-l ratăm – și pe bună dreptate, a fost foarte interesant! Desigur nu am ratat micul dejun, care astăzi a avut în ofertă și croissante cu unt și cașcaval.

29062022-2

Universitatea din Oxford este formată din 35 de colegii, având peste 25 000 de studenți, dintre care 12 510 la programele de licență. Și chiar dacă există multe colegii, elevii care aleg un curs pot avea certitudinea ca aceeași programă este urmată la toate colegiile și același examen este susținut de către toți elevii Universității. Dar există totuși diferențe între colegii: mărime, locație, vechime (unele au peste 800 de ani, altele sunt mai noi), cazarea (unele oferă cazare în campus pentru toți anii de studiu, altele doar pentru primul an de studiu). În general, la colegiile vizitate astăzi am fost într-un tur condus de unul dintre elevi, și am putut vedea curțile colegiilor, bibliotecile, sălile de dormitoare, sălile de mese, barurile – fiindcă cele mai multe colegii au propriile pub-uri, și capelele – fiindcă religia era foarte importantă în timpul înființării colegiilor din Oxford, astfel încât fiecare are câte o capelă destul de încăpătoare și foarte frumos decorată.

29062022-3

De această dată am ales să mergem cu autobuzul, deoarece am fi vrut să participăm la o prezentare în cadrul Colegiului Christ Church, care a reprezentat prima noastră oprire. După aproximativ 20 de minute, am ajuns la Christ Church College, însă dat fiind numărul foarte mare de vizitatori nu am mai prins locuri disponibile la prezentarea dorită și a trebuit să ne reorganizăm planul, alegând să facem un tur și apoi să încercăm participarea la o prezentare oferită de un alt colegiu.

29062022-4

Christ Church este unul dintre cele mai mari colegii din Oxford, cu aproximativ 400 de studenți care urmează cursurile de licență și 175 pe cele de masterat.

Pe parcursul studiilor, Colegiul devine casa studenților, acesta fiind locul unde studiază, trăiesc și mănâncă. Diferite părți ale clădirilor care formează Colegiul Christ Church au fost folosite pentru anumite scene din filmul “Harry Potter și Piatra Filozofală”, iar pe unele dintre acestea le-am putut admira și noi.

Încăperile au o arhitectură deosebită, desprinsă parcă din alte lumi, astfel că am înțeles acum de unde și inspirația pentru romanul “Alice în Țara Minunilor”, Lewis Caroll – autorul cărții – fiind unul dintre studenții de la Christ Church.

Am vizitat așadar Sala de Mese, care este și centrul vieții la colegiu, unde studenții și profesorii se adună pentru a mânca cina în fiecare zi, iar cu diferite ocazii este locul care găzduiește diferite evenimente speciale. De asemenea, am putut vedea unde trăiesc studenții, iar apartamentul prezentat pentru două persoane, ne-a întrecut așteptările.

29062022-5

Christ Church College este un obiectiv foarte important pentru toți fanii Harry Potter, ce nu trebuie ratat! Conform misiunii colegiului, chiar dacă anual mii de vizitatori le trec pragul, scopul lor rămâne învățătura și adorarea lui Dumnezeu, iar elevii au fost chiar impresionați de faptul că locul este o școală funcțională și nu un muzeu.

Am ajuns apoi în grădina din interiorul campusului, care are un design autentic, conturat de o fântână arteziană în centrul căreia se găsește statuia zeului roman Mercur. Am continuat turul până în Catedrala Christ Church, mare parte fiind reconstruită între anii 1170 și 1190. Este unică în lume prin faptul că este atât o catedrală episcopală, cât și capela Colegiului Christ Church.

29062022-8

29062022-7

Am continuat apoi cu o scurtă plimbare până la Balliol College, acesta fiind unul dintre cele mai vechi colegii din Oxford, înființat în 1263. Aici am participat la o prezentare despre admitere, unde am aflat lucruri interesante despre ceea ce caută colegiile când aleg un candidat, cum sunt evaluați aceștia și cum ar putea să se pregătească pentru interviuri. Am aflat că profesorii sunt interesați în potențialul elevilor și nu doar de cunoștințele lor – “What and how you think is more important than what you know.” (Ce și cum gândești este mai important decât ce știi.) De asemenea, ni s-a părut interesantă existența a nenumărate cluburi pentru studenți și dintre cele mai bizare, trebuie să menționez – spre exemplu există un club de quidditch – sportul fictiv din seria Harry Potter, care se pare că a devenit real, participanții jucându-l cu o mătură ținută între picioare.

29062022-6

 

Mai departe ne-am îndreptat către Magdalen College, care se pronunță Molden și care ocupă cel mai mult spațiu fizic dintre colegiile din Oxford. Magdalen College a fost fondat în anul 1458 și este unul dintre cele mai proeminente colegii ale Universității. Aici studiază aproximativ 500 de studenți atât la programele de licență, cât și la studiile post-universitare. Magdalen College are inclusiv un parc cu căprioare, pe care l-am vizitat în turul colegiului, dar nu înainte de a asculta o prezentare despre viața la acest colegiu. 3 studente ne-au vorbit despre cum arată o zi obișnuită din programul lor, ce spații de studiu și biblioteci există, precum și despre cluburile nelipsite din cadrul niciunui colegiu.

29062022-15

Împreună cu elevii din grup am decis că vom lua prânzul în oraș pentru a reuși să mai vedem câteva colegii și după-amiază, astfel încât am avut o oră de pauză în care fiecare a ales să mănânce ce și-a dorit.

29062022-10

Cu cei care au terminat prânzul mai rapid am pornit spre următorul colegiu – Queen’s College, însă pe traseu All Souls College ne-a atras atenția și ne-am decis să-l vizităm și pe acesta. În capela colegiului era un concert de muzică la pian, care ne-a mers la suflet, iar curtea interioară, ascunsă în spatele colegiului, ne-a impresionat atât de tare încât am petrecut jumătate de oră acolo doar pentru a face poze și a ne relaxa. Între timp s-a mai alăturat o parte a elevilor din grup, urmând ca la Queen’s College să ne întâlnim din nou cu toții.

Ultimul nostru obiectiv – Queen’s College este unul dintre cele mai bogate colegii, iar ce ne-a impresionat cel mai mult aici a fost biblioteca cea veche care încă este în folosință.

29062022-12

Un alt lucru aparte la colegii este faptul că, în cele mai multe cazuri, bibliotecile sunt deschise 24 de ore pe zi. Totodată, astăzi am aflat că studenții de la colegiile din Oxford pot alege să stea în cămin sau să își aleagă o cazare privată – dar de cele mai multe ori cazarea în campus este preferată de către studenții din anul 1 și 2 de la programele de licență (undergraduates). Elevii plătesc doar pentru 25 de săptămâni, atât cât ține anul școlar la Oxford, ce e împărțit în trei trimestre: Michaelmas (toamna), Hilary (primăvara) și Trinity (vara).

Fiecare colegiu se mândrește cu studenții pe care i-a avut. Astfel, alumni renumiți la colegiile pe care le-am vizitat astăzi sunt: Richard Dawkins, C.S. Lewis, Oscar Wilde, Anthony Powell, Regele Edward VII al Angliei, Adam Smith, John Turner, Boris Johnson și 27 de prim-miniștri ai Marii Britanii, precum și nenumărați laureați ai premiului Nobel în chimie, fizică, medicină, economie, literatură.

La fel ca la multe universități în străinătate, termenul limită de înscriere este cu mult înainte de data de începere a cursurilor. Termenul limită de înscriere la Oxford este 15 octombrie pentru cursurile ce încep în luna octombrie anul următor. Cum înscrierea se face prin UCAS și cum rivalitatea e așa mare între Oxfrod și Cambridge, elevii interesți au voie să selecteze doar unul dintre cele două orașe atunci când aleg cele 5 facultăți la care vor să se înscrie prin UCAS.

29062022-11

După ultima vizită, elevii au avut timp liber, urmând să ne întâlnim la cină și mai apoi în zona de relaxare. În timp ce unii dintre ei au ales să mai rămână în oraș, ceilalți s-au îndreptat spre campus, deoarece erau înscriși la Clubul de Debate din această după-amiază. Participanții păreau încântați de experiență, povestindu-mi că având o tema principală – Climate Change (Schimbări Climatice) –  au fost împărțiți pe echipe, iar un moderator i-a ghidat pe durata argumentărilor legate de diferite aspecte ale temei principale.

Cina a fost variată cu pui și sos pesto și roșii, pește cu lămâie, omletă, quinoa, ciuperci la cuptor, salată cu spanac, morcovi și ridichi, smoothies și budincă de orez.

După cină, elevii s-au distrat jucând baschet pe terenul din curtea interioară, iar mai târziu ne-am adunat cu toții în zona de relaxare pentru a-l sărbători pe Petru cu ocazia zilei onomastice, care a fost plăcut surprins de această mică surpriză. Ne-am bucurat cu toții să îl sărbătorim pe Petru, inclusiv Jan, un elev internațional din Polonia, care se înțelege foarte bine cu grupul nostru. Le mulțumim părinților lui Petru pentru tortul delicios. 

29062022-13

29062022-14

A fost o zi foarte lungă, așa încât cei mai mulți dintre elevii din tabără au ales să își petreacă restul serii în campus! Mâine este o nouă zi de cursuri și activități, așadar pe mâine!

Mai multe imagini din ziua 4 de tabără aici: Album Facebook Tabăra Oxford