Tabăra Internațională Oxford – Ziua 5

Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29
Jun 30
Jul 02
Jul 01
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06
Jul 07
Jul 08
Jul 09

Ziua 5 – Cursuri interesante și vizită la colegii

Astăzi a fost din nou zi de cursuri pentru elevii din tabăra în Oxford. Cu toții ne-am trezit pentru micul dejun, unde am putut alege dintr-o varietate de cereale, granola, lapte sau iaurt natural/cu fructe, omletă, falafel, pâine, unt, gem de căpșuni, ceai și cafea.

Deoarece astăzi a fost ultima Zi a Porților Deschise la Colegiile din Oxford, ne-am decis să profităm de ocazie și am mai vizitat câteva colegii. Elevilor li s-a părut interesant să descopere arhitectura deosebită a colegiilor, elementele constitutive nelipsite din niciunul dintre acestea – capela, biblioteca, barul studenților; dar și experiența vieții la colegiu din perspectiva actualilor studenți.

30062022-2

Astfel că, împreună cu Tudor, Bogdan, Valentin, Bianca și Leona am pornit într-o plimbare agreabilă spre centrul orașului, unde ne-am propus ca prima oprire să fie New College, cunoscut atât pentru rezultatele academice, cât și din seria Harry Potter. De data aceasta am ales să mergem spre centru prin parcul Headington Hill. A fost o plimbare foarte plăcută și în aproximativ 25 de minute ajungeam în fața colegiului pe care doream să-l vizităm. Din păcate, nu ne-a fost permisă intrarea, așa că a trebuit să ne îndreptăm către următorul colegiu vizat – Brasenose College.

30062022-3

30062022-4

Brasenose College este un colegiu compact, nu foarte mare, dar cu o comunitate foarte prietenoasă. recunoscut ca fiind gazda unuia dintre cele mai vechi cluburi de canotaj din lume. Ne-am bucurat să avem parte de un tur al colegiului cu unul dintre elevii la departamentul de chimie, care ne-a povestit multe lucruri interesante – am vizitat și câteva dormitoare ale elevilor, sala de mese, barul, zona comună de relaxare, grădinile și biserica. Elevii au aflat mai multe detalii despre viața de student, atât în campus, cât și în afara școlii. De obicei, pe durata cursurilor la Oxford elevii sunt prinși cu școala 40 de ore/săptămână (atât la cursuri, cât și la studiu individual), dar au și foarte multe posibilități de a se distra.

30062022-6

30062022-7

Mai apoi am fost invitați la o prezentare despre înscriere și admitere, unde am aflat că în ceea ce privește procedura de înscriere, în prima etapă elevii trebuie să trimită o scrisoare de motivație personală împreună cu recomandări din partea profesorilor și foaia matricolă. Universitatea caută rezultate academice deosebite, iar elevii trebuie să demonstreze un interes deosebit în subiectul pe care doresc să îl studieze. Elevii trebuie să fi participat la activități extrașcolare care au legătură cu subiectul de studiu dorit, iar acestea nu trebuie doar listate, ci este necesar să se prezinte felul în care aceste activități au influențat decizia de studiu sau cum au ajutat la dezvoltarea personală. De asemenea, pentru anumite departamente există și un test de aptitudini, urmat de o invitație la un interviu, care anul acesta se va desfășura online, după care cei mai norocoși, dar și cei mai pregătiți dintre aplicanți vor primi o ofertă din partea colegiului.

30062022-15

 

Valentin și-a exprimat interesul pentru Departamentul de Chimie, precum și Bianca și Bogdan, astfel încât ne-am hotărât să căutam locația și să încercăm să vizităm laboratoarele. După ce am rătăcit puțin pe străduțe, am reușit să găsim Chemistry Teaching Laboratories, unde ne-am simțit cu adevărat norocoși să aflăm că putem avea parte și aici de un tur făcut de o studentă în anul 4. Aceasta ne-a condus prin diverse laboratoare și săli pentru experimente, povestindu-ne că nu există experiment pe care un student să dorească să îl facă și să nu poată fi făcut acolo. Valentin era de-a dreptul fascinat și mi-a dat cu siguranță câteva lecții bune de chimie, însă trebuie să recunosc că aceasta nu a fost niciodată materia mea preferată.:) Am fost de asemenea conduși în departamentul de cercetare, unde studenții de anul 4 își petrec ultimul semestru lucrând pentru a demonstra lucruri cu totul și cu totul noi. 

30062022-8

L-am rugat pe Valentin să ne spună câteva cuvinte despre cum i se par cursurile și cum i s-a părut ziua de astăzi:

Astăzi am avut o zi foarte faină. Am norocul să îl am profesor pe domnul Dan Silva, care se axează nu numai pe scris și citit, dar îl interesează foarte mult cum vorbim și cum gândim; astfel că orele dânsului sunt foarte interactive și ne ajută foarte mult să ne dezvoltăm pronunția. Mă bucur că de ziua porților deschise am avut posibilitatea să vizităm departamentul de chimie din Oxford, unde am putut vedea echipament și instalații de ultimă generație de a căror existență știam numai din punct de vedere teoretic.

30062022-9

Pentru că turul a durat aproape o oră, a trebuit să ne grăbim înapoi în campus pentru că elevii începeau cursurile la ora 14:05. Și pentru ca experiența în Oxford să fie britanică în întregime, a început și ploaia, care ne-a încetinit puțin ritmul. Am ajuns totuși la timp pentru prânz în campus, unde am putut alege între aripioare picante de pui, chifteluțe de legume, salată de paste cu legume, salată cu roșii, spanac și castraveți, salată cu pui sau somon, sandvișuri cu pui, șuncă, mozarella și roșii.

Ceilalți elevi terminaseră și ei cursurile, așa că am decis să mergem împreună spre centrul orașului pentru o ultimă vizită la unul dintre colegii. În timp ce Alexandru a plecat în această vizită cu alți elevi internaționali, am pornit și noi spre stația de autobuz, pentru că ploaia nu părea să se oprească foarte curând. Acest lucru nu a ajutat traficul din zonă, astfel încât un traseu pe care trebuia să îl parcurgem în 10-15 minute, l-am parcurs în jumătate de oră.

Am ajuns la Trinity College aproape de ora închiderii, însă ni s-a permis să facem o vizită pe cont propriu, ceea ce ne-a bucurat foarte mult. Înființat în 1555 și fiind unul dintre cele mai central situate colegii, Trinity College dispune atât de facilități moderne, cât și de cele istorice, care se păstrează încă de la înființare.

30062022-11

După ce am terminat turul, elevii au avut program de voie, cei mai mulți dintre ei dorind să găsească o cafenea pentru a se adăposti de ploaia torențială.

La cină m-am întâlnit cu ceilalți elevi din campus, în timp ce restul au decis să mănânce în oraș. Meniul din cantina școlii în această seară a inclus: pulpe de pui la cuptor, plăcintă vegetariană, vită la cuptor în stil jamaican, salată de cartofi, dovlecei la cuptor, salata cu spanac, roșii, porumb, măsline, chifteluțe vegetale, vafe cu ciocolată și pepene.

30062022-12

30062022-13

A urmat o seară liniștită în campus, unii elevii relaxându-se în camere, alții în campusul principal și restul în lounge-ul din reședință. Pentru ziua de mâine, le-am propus elevilor să vizităm Muzeul Ashmolean în cursul dimineții, urmând ca după amiază să participăm la o activitate organizată de școală în zona Cowley Road! Nu ratați jurnalul de mâine!

30062022-14

Mai multe imagini din ziua 5 de tabără aici: Album Facebook Tabăra Oxford