Jun 25
Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29
Jun 30
Jul 01
Jul 02
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06
Jul 07
Jul 08
Ziua 4 – Zilele Porților Deschise la Universitatea din Oxford
Ziua a patra în tabără a însemnat un adevărat maraton al colegiilor, azi și mâine fiind Zilele Porților Deschise la Universitatea Oxford, iar noi am profitat de oportunitatea de a vedea cum este viața unui student la Oxford, care sunt criteriile de admitere și cum se desfășoară cursurile.
Ne-am întâlnit devreme la un mic dejun rapid cu pâine, unt și gem, Nutella, suc de mere și portocale, fructe și croissante, după care cei care erau liberi de dimineață și-au schimbat voucherele de prânz pe câte un sandviș măricel și am pornit la drum.
Prima oprire a fost colegiul Christ Church, unde am avut parte de un ghid excelent în persoana unui student de anul doi la Istorie și Limba Spaniolă, care ne-a plimbat prin diverse locuri din colegiu. Am văzut camerele în care locuiesc studenții de anul întâi, vestita sală de mese care a inspirat decorurile din Harry Potter și pe Tweedle-dee și Tweedle-dum din Alice în Țara Minunilor, câteva săli de lectură, sala de artă grafică și ne-am plimbat pe scările pe care au mers mulți oameni de știință, politicieni și scriitori. La final ni s-au oferit suc, ceai negru cu lapte și biscuiți, ceea ce a fost o pauză binemeritată după o oră de mers și explorat.
Evident că nu am stat degeaba și câteva minute de mers mai târziu intram pe poarta colegiului Oriel, un colegiu mai mic dar cu tradiție, cu multe flori, curți interioare frumos întreținute și ceva neașteptat – ghidul nostru, student la medicină în anul trei, cu un accent britanic pronunțat, ne-a luat prin surprindere când ne-a răspuns în limba română la o întrebare. Andrei a fost luat la întrebări de Ioana, care era curioasă în legătură cu procedura de admitere pentru studenții din afara UK.
După Oriel, ne-am oprit să ne mâncăm sandvișurile și ce am mai avut pe la noi, iar apoi cu forțe proaspete ne-am îndreptat spre cel mai colorat colegiu de azi, Brasenose. Aici ne-a preluat o fostă studentă, actualmente lector universitar, care ne-a plimbat prin tot ceea ce înseamnă viața de student: camere, sala de mese, pivnița cu un mic bar (evident, închis, pentru că elevii în vizită sunt majoritatea minori), dar mai ales biblioteca din 1664, care e exact opusul unei săli de lectură prăfuite și întunecoase. Din contră, ne-au încântat pereții luminoși și tavanul pictat în culori pastelate – se vedea încântarea pe chipul copiilor.
După tur, în sfârșit a sosit clipa să ne îndreptăm spre Magdalen College, unde urma să ne vedem cu o parte din cei care avuseseră cursuri dimineață. Aici am trecut prin câteva săli, bilbliotecă, sala de mese etc, inclusiv curtea interioară în care pășteau căprioare. Ne-am întâlnit cu o studentă care tocmai absolvise studii de biochimie, și care a discutat cu grupul nostru despre cerințele de admitere, ce urmăresc în general examinatorii, ce fel de activități extra-curriculare arată bine într-un CV și așa mai departe.
Următorul pe listă a fost Queen’s College, unde Teodora și Cristi s-au dus la o prezentare cu profesorii de profil real, iar noi am urmat turul după rețeta deja cunoscută: camere, spații comune, bibliotecă.
După Queen’s, eram nițel obosiți dar nu ne-am lăsat, așa că unii din copiii abia-veniți au mers înspre Christ Church, iar ceilalți am luat la pas New College. În ciuda numelui, este unul din cele mai vechi colegii din Oxford, inființat în 1379. Aici ne-a condus o studentă care ne-a lăsat să vedem rapid biblioteca și ne-a plimbat prin curtea interioară, cu multe plante și flori, și ne-a îndrumat spre un claustru, o curte interioară superbă, cu copaci și multe arcade de piatră, unde a fost filmată încă o scenă din Harry Potter și Pocalul de Foc.
La Balliol College ne-a ajutat Sam, student la medicină, ceea ce din nou s-a potrivit bine deoarece aveam în grup câteva fete interesate de studii de medicină. La finalul turului, am fost încântați să vedem că aici la Balliol amenajaseră o cameră mare în care elevii și vizitatorii pot discuta cu studenții de la diferite departamente, despre experiența lor ca studenți și, foarte important, despre criterii de admitere, testele necesare și multe altele.
După Balliol, am discutat împreună să vizităm Christ Church, ca fiind unul din cele mai interesante locuri de vizitat, mai ales că deja grupul nostru își schimbase complet componența, pe măsură ce au venit tinerii care învățaseră dimineața și ne-am despărțit de cei care au plecat la cursuri. Aici o foarte mică parte din noi, care știa deja turul, s-a refugiat în încăperea cu ceai și biscuiți 😊
La final, Teo, Alexandra, Maria și Ingrid au mers prin librării și la plimbare, iar noi ne-am întors cu autobuzul acasă, unde ne aștepta masa de seară, care a constat în salată la alegere, peste în sos tomat, quesadilla vegetariană sau tocană de vită cu spanac, cartofi wedges și mazăre, plus ca desert fructe și tartă de pere cu migdale. A fost un meniu foarte apreciat, în special tocana fiind foarte lăudată.
La masă ne-am reîntâlnit cu grupul care mersese mai devreme direct la Christ Church College, și am schimbat impresii și glume.
Dacă tot a venit vorba de impresii, i-am rugat pe Cristi și pe Edit să ne spună câteva cuvinte despre ziua de astăzi.
Cristi B: Mi a placut vizita la colegii , din punct de vedere arhitectural e foarte interesant pentru ca da un vibe medieval. Mi a placut cel mai mult”new college” pentru ca avea camere foarte frumoase si o biblioteca impresionanta.
Edit: Ziua Porților Deschise la colegiile din Oxford m-a fascinat profund, oferindu-mi o perspectiva captivanta asupra prestigiului și tradițiilor academice în acest venerabil oraș universitar. Am fost fermecata de arhitectura gotică și atmosfera care domnea în campusul universitar.
Zilele acestea, dacă dați de grupul nostru sigur auziți și un joc de cuvinte amuzant. Inițial a fost vorba de un proiect dat ca temă, însă ideea a prins și în fiecare zi auzim câteva noi.
După masă am avut program de voie, iar unii din noi s-au grupat și au mers la sala de gimnastică, în parc, la magazine etc. Mai pe seară a avut loc jocul de fotbal organizat ca activitate de tabără, prilej de plimbări prin parc, sport și distracție.
Dat fiind că aproape toată lumea a bifat cel puțin două-trei colegii azi pe lângă cursuri (unii mult mai multe), ne-am dus la culcare. Mâine avem planuri tot legate de Open Days, așa că ținem aproape.
Mai multe imagini din tabăra de limba engleză Oxford aici: Album Facebook Tabăra Oxford