Tabăra Engleză Oxford – Ziua 9

Jun 25
Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29
Jun 30
Jul 01
Jul 02
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06
Jul 07
Jul 08

Ziua 9 – Cursuri, Muzeul Ashmolean și petrecere

A început a doua săptămână de cursuri la Oxford și, ca niște școlari sârguincioși ce suntem, am luat micul dejun devreme și ne-am îndreptat o parte spre cursuri, o parte spre muzeul Ashmolean… și o foarte mică parte înapoi în pat, fiind răpuși de oboseala excursiilor din weekend. 🙂

Ashmolean Museum (cu numele complet Ashmolean Museum of Art and Archaeology) de pe strada Beaumont, este primul muzeu universitar din lume și cel mai vechi muzeu public din Marea Britanie. Muzeul Ashmolean își are originile într-un „cabinet de curiozități”, fiind compus dintr-o colecție de obiecte rare din jurul lumii.  A fost înființat în anul 1683 și redeschis în anul 2009 după o reamenajare majoră, iar în luna noiembrie 2011, au fost deschise noi galerii despre Egipt și regiunea de-a lungul râului Nil din nordul Sudanului și sudul Egiptului, cunoscută în antichitate drept Nubia.

Muzeul Ashmolean găzduiește o colecție impresionantă de obiecte din multe colțuri ale lumii, aparținând unor diferite perioade istorice. Unele dintre acestea au fost descoperite de arheologi, altele au fost special făcute pentru muzeu sau au fost donate muzeului de către oameni obișnuiți, turiști sau iubitori de artă. Întreaga colecție a muzeului reprezintă o adevărată comoară culturală pentru Oxford.

Fiind parte a Universității din Oxford, cunoașterea și educația sunt principiile cheie pe baza cărora funcționează muzeul, iar grupul nostru a fost entuziasmat de varietatea exponatelor pe care le-au putut studia: picturi de artă modernă din diferite perioade; obiecte aparținând culturii din Japonia, China, India, Egipt; instrumente muzicale și tapițerii; diferite tipuri de bijuterii, sculpturi și alte obiecte fascinante, pe care le-am descoperit cu încântare.

Una din expozițiile temporare este cu stampe japoneze ce arată scene din piese Kabuki, una din principalele forme de teatru nipone. Nu am avut timp să zăbovim la fiecare, însă am văzut povestea prințesei Yuki, răpită de un războinic, care desenează folosind petale de flori de cireș un șoricel atât de realist încât mica figură prinde viață și roade legăturile care o țineau pe prințesă, eliberând-o.

E imposibil să vezi întreaga colecție a muzeului într-o singură zi, și cu regret ne-am întors în campus, unde am luat masa de prânz (macaroane cu brânză și chorizo, salată, smootie și un soi de fritatta cu legume, iar la terasă hot dog sau pizza) și ne-am pregătit de cursuri.

Cei care au avut cursurile de dimineață ne-am strâns și am pornit pe jos spre Ashmolean. Pe drum am avut parte de vremea tradițional britanică, adică a răpăit serios, ceea ce ne-a obligat să ne refugiem într-un mic magazin și să ne uităm la (și achiziționăm, eventual) hanorace călduroase. Evident, la câteva minute, ploaia a stat, a ieșit soarele, și s-a făcut chiar cald. 😛

 

Pe lângă colecțiile impresionante de statui de marmură, sarcofage, mumii, vase grecești și multe altele, nu ne-am putut abține să nu ne jucăm cu instalațiile interactive: ne-am pătat de cerneală încercând să scriem în cuneiformă sumero-akkadiană, am „râșnit” un pumn de făină și am privit un sătuc miniatural prin lupă, iar apoi ne-am ales destinul și am aflat dacă zeii ne surâd și recoltele vor fi bogate sau victoria militară deplină anul acesta. 😊După muzeu, Teo și Diana au mers la librărie, iar restul ne-am mai plimbat în grupulețe mici și ne-am întors în campus, pentru masa de seară, ca să avem timp și de mers la petrecere. Petrecerea de luni seara este renumită în campus ca fiind un eveniment deosebit de distractiv, așa că am mâncat rapid orezul cu piept de pui picant sau tocănița de vită, fructul și jeleul cu piersici oferite ca desert și ne-am pregătit de plecare.

Petrecerea a fost foarte reușită din spusele tuturor, și chiar și cei mai introvertiți dintre noi au dansat și s-au simțit bine.

Un mic grup a rămas totuși în campus, unde ne-am uitat împreună la un film în student lounge… și am mâncat popcorn. Părerile sunt împărțite în legătură cu acest ultim aspect, pentru că se pare că zeii egipteni nu ne-au surâs când am ales cutia de popcorn, ea fiind taman cea cu zahăr și sare, deci o combinație puțin ciudată. Băieții au jucat biliard și noi ne-am retras în camere, în așteptarea petrecăreților.

Iată ce impresii ne-au povestit Diana S și Rareș despre seara aceasta și despre tabără în general:

Rares: M-am distrat mult și bine, sala de petrecere m-am așteptat să fie mai mare dar a fost așa mică încât ne-am înghesuit pe acolo. În rest mi-am irosit eticheta de un suc gratis pe sprite care cred că era zero zahăr (adică avea îndulcitor și mie nu îmi plac sucurile fără zahăr🤢).

Dar până la urmă am dansat și am sărit pe acolo. Și m-am simțit de minune.🥳

Diana: I love it here so far I don’t want to go home😂 I like the courses and the teachers a lot because I learn a lot from them and the classmates and people from here are amazing and very friendly. Today I loved the party it was so much fun and I wish we would have a party like this every night.

Mâine vremea se anunță iar ploioasă și noi aveam în plan activitatea EF cu un campionat de frisbee, așa că țineți-ne pumnii!

Mai multe imagini din tabăra de limba engleză Oxford aici: Album Facebook Tabăra Oxford