Jun 23
Jun 24
Jun 25
Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29
Jun 30
Jul 01
Jul 02
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06
Ziua 10 – Muzeul Ashmolean, cursuri și activități
Pentru că astăzi toți elevii aveau cursurile după-amiază, am stabilit încă de aseară că vom dormi puțin mai mult și ne vom întâlni la ora 8:20 pentru micul dejun, iar apoi la 9:30 pentru activitatea propusă – vizită la Muzeul Ashmolean. După incursiunea în oraș, ne-am întors în campus pentru prânz și cursurile de limba engleză, iar la finalul zilei, unii dintre elevi au urmărit meciul de fotbal, alții au participat la o activitate organizată de școală, iar ceilalți s-au recreat în zonele de relaxare.
Am fost plăcut surprinsă și m-am bucurat desigur să văd că majoritatea tinerilor s-au mobilizat pentru vizita la muzeu, astfel că la ora 9:40, împreună cu Paul, David, Codrin, Tudor, Andrei, Ioana, Ana și Maria M. am plecat într-o plimbare plăcută spre cel mai mare muzeu din Oxford – Ashmolean. Branka, Vanessa și Maria B. au decis să se odihnească puțin mai mult astăzi, iar Patric a preferat să petreacă timpul cu prietenii săi din Italia, mai ales că, așa cum îmi spunea astăzi, timpul rămas se scurtează pe zi ce trece.
Ashmolean Museum (cu numele complet “Ashmolean Museum of Art and Archaeology”) de pe strada Beaumont, este primul muzeu universitar din lume și cel mai vechi muzeu public din Marea Britanie. Muzeul Ashmolean își are originile într-un „cabinet de curiozități”, fiind compus dintr-o colecție de obiecte rare din jurul lumii. A fost înființat în anul 1683 și redeschis în anul 2009 după o reamenajare majoră, iar în luna noiembrie 2011, au fost deschise noi galerii despre Egipt și regiunea de-a lungul râului Nil din nordul Sudanului și sudul Egiptului, cunoscută în antichitate drept Nubia.
Muzeul Ashmolean găzduiește o colecție impresionantă de obiecte din multe colțuri ale lumii, aparținând unor diferite perioade istorice. Unele dintre acestea au fost descoperite de arheologi, altele au fost special făcute pentru muzeu sau au fost donate muzeului de către oameni obișnuiți, turiști sau iubitori de artă. Întreaga colecție a muzeului reprezintă o adevărată comoară culturală pentru Oxford.
Fiind parte a Universității din Oxford, cunoașterea și educația sunt principiile cheie pe baza cărora funcționează muzeul, iar grupul nostru de elevi a fost entuziasmat de varietatea exponatelor pe care le-au putut studia: picturi de artă modernă din diferite perioade; obiecte aparținând culturii din Japonia, China, India, Egipt; instrumente muzicale și tapițerii; diferite tipuri de bijuterii, sculpturi și alte obiecte fascinante.
De asemenea, în unele dintre încăperi, există reproduceri interactive ale unor exponate ce le permit celor interesați să încerce anumite tehnici sau materiale ce erau folosite în vremurile de demult, în anumite colțuri ale lumii sau provocări ce le stârnesc imaginația cu privire la diferite domenii. Ana, spre exemplu, a desenat o zeiță a puterii inspirându-se din imaginea expusă, iar David a încercat scrisul cuneiform, în timp ce Andrei a folosit o lupă pentru a observa detaliile exponatelor de mici dimensiuni din încăperea respectivă.
Am petrecut aproximativ o oră încercând să vedem cât mai multe obiecte interesante, însă am ajuns cu toții la concluzia că am putea petrece cu ușurință o zi întreagă în acest muzeu captivant.
Tinerii însă își propuseseră să mai ajungă într-un loc aparte înainte de cursuri, astfel că am pornit împreună spre Librăria Blackwell’s. Din exterior pare o librărie cochetă și mică, însă ce am descoperit în turul oferit de elevi, a fost de-a dreptul impresionant. La subsolul clădirii este un spațiu mult mai mare, organizat într-un mod foarte structurat și primitor, cu cărți din toate domeniile și pentru toate gusturile, de la biografii și cărți de specialitate până la ediții speciale sau limitate ale unor publicații cunoscute sau mai puțin cunoscute. O lume fascinantă, unde am pierdut cu toții noțiunea timpului, căutând autorii preferați sau descoperind pur și simplu titluri noi și fascinante. Nu vă spun câte cărți și-au cumpărat elevii, însă vă pot spune că pe cât sunt de interesante, pe atât sunt de frumoase și cu siguranță mulți dintre ei vor fi ocupați pentru restul verii.😎
Cu Andrei am făcut o vizită la un magazin renumit de muzică, filme, jocuri și electronice, unde am regăsit o colecție impresionantă de viniluri. Andrei a găsit exact ce căuta, așa că ne-am întors apoi la librărie, unde ne-am reunit cu ceilalți și după ce am făcut un tur al librăriei, am plecat împreună spre campus, unde am ajuns la fix pentru masa de prânz: hot dog cu cartofi prăjiți și pizza în curtea interioară, iar la cantină fajita cu pui, nachos, guacamole, salate, lasagna vegetariană cu vinete, boluri cu orez vegetariene sau cu somon și sendvișuri.
Andrei a fost și cel care ne-a împărtășit astăzi impresiile lui:
Today, me and my new-found friends started our day with a visit to the Ashmolean Museum in Oxford, losing ourselves in its rich array of art and historical artifacts. The morning was spent exploring the museum’s diverse exhibits, which provided a fascinating glimpse into various cultures and time periods.
In the afternoon, we ventured into the city to visit several renowned book and vinyl stores. Notable among these were Blackwell’s, a legendary bookstore known for its vast selection of literature, and HMV, where we browsed an impressive collection of vinyl disks(I even got myself one!!).These stops offered a delightful blend of literary and musical discoveries.
The day was called off with a series of very enjoyable and stimulating classes. The sessions were both fun and informative. I had the occasion to not just connect with my romanian friends, but also meet up and get to know people from Germany, Turkey, Italy and Hungary. Later on, we all gathered up in the student lounge, where some played cards, some watched the football match, and some just rested.
După prânz, elevii au avut cursuri, majoritatea continuând discuțiile și proiectele începute în sesiunile anterioare. Spre exemplu, de la Tudor am aflat că au dezbătut în continuare diferite aspecte legate de mediu și sustenabilitate, finalizând cu un kahoot la care au luat parte și colegii internaționali din Germania, Slovacia, Spania, Chile și Ungaria. Maria M. a ieșit câștigătoare, iar Tudor a ieșit pe locul 4. Felicitări amândurora! 🥳 Tot de la Tudor am aflat că astăzi, în timpul vizionării meciului de fotbal, i s-a alăturat și directorul școlii din Oxford, cu care a discutat atât despre meci, cât și despre cum i se pare această experiență. Cu directorul școlii, elevii au interacționat și în timpul mesei de prânz, când acesta a servit tuturor celor curioși și curajoși să încerce – o băutură tradițională turneului de tenis de la Wimbledon – Pimm’s Cup (dar desigur fără alcool). Verdictul: Ne place! 😁
La ora 17:00 unii dintre elevi au urmărit meciul Naționalei la fotbal, iar de la ora 18:00 – Branka, Ioana, Ana, Andrei și Maria M. au participat la activitatea organizată de școală – Create your Scrapbook. Astfel, folosindu-se de diverse materiale primite și cu multă imaginație au putut să creeze propriul lor album – s-au descurcat minunat, iar pozele vorbesc de la sine! Cu siguranță aceasta este o amintire pe care o vor lua (la propriu) cu ei acasă 😁 Unii dintre ei ne-au rugat și pe noi să semnăm albumele, dorind să aibă un mic suvenir de la fiecare dintre noi. 💕
După cină, unde am putut opta pentru orez, chiftele de vită cu sos roșu, pui stir-fry, vinete gratinate, baby morcovi la abur, diverse salate, smoothie cu fructe de pădure, jeleu de piersici, iaurt cu fructe sau fructe, ne-am reunit la o scurtă ședință pentru organizarea zilei de mâine, iar seara s-a încheiat în lounge alături de noi elevi din grupul argentinian care ni s-au alăturat în weekendul care a trecut. Grupul vesel a jucat cărți, în timp ce alții au vizionat un alt meci de fotbal ori tenis sau au socializat în campusul principal, până la ora de curfew, desigur.
Mâine urmează o nouă zi de lecții de interes special, iar elevii vor susține testele de absolvire. Nu ratați jurnalul de mâine!
Pe curând!
Mai multe imagini din a zecea zi de tabără puteți vedea aici: Album Facebook Tabăra Oxford