Jun 23
Jun 24
Jun 25
Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29
Jun 30
Jul 01
Jul 02
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06
Ziua 5 – Vizite la Colegii, cursuri și activități sportive
Astăzi a fost din nou zi de cursuri pentru elevii din tabăra în Oxford și ultima zi a Porților Deschise la Colegiile din Oxford. Deoarece orarul de la școală era stabilit pentru a doua parte a zilei, ne-am trezit dis de dimineață și am profitat de ocazie pentru a mai vizita câteva colegii.
După ce am mâncat micul dejun, majoritatea am pornit împreună într-o nouă incursiune în Oxford. Discutând cu elevii traseul vizitelor de azi, am realizat că am fost destul de rapizi în a ne pregăti, și vom ajunge la Chirst Church – primul colegiu pe lista noastră de astăzi – mult mai devreme de începerea programului. Ne-am reorienat și am putut prticipa la o prezentare a Queen’s College despre viața de student la acest Colegiu.
Zis și făcut. Prezentarea a fost foarte interesantă, mai ales că invitate erau și trei studente ale colegiului, care au povestit diverse aspecte din perspectiva lor. Am aflat astfel că tutorialele (la care participă de obicei 3 sau 4 elevi și ale căror conținut poate varia în funcție de interesele participanților) sunt foarte apreciate de studenții universității, deoarece le oferă o experiență personalizată de învățare. Referitor la modul în care se face alocarea celor care aplică și optează pentru un colegiu, dar pot fi repartizați la un altul, fetele au menționat un lucru care ni s-a părut că a rezumat foarte bine tot procesul – You don’t actually choose the College, the College chooses you.
Queen’s College este unul dintre cele mai bogate, dar și cele mai vechi colegii ale Universității din Oxford, iar unul dintre lucrurile interesante de aici a fost biblioteca cea veche care încă este în folosință.
Un alt lucru aparte la colegii este faptul că, în cele mai multe cazuri, bibliotecile sunt deschise 24 de ore pe zi. Totodată, astăzi am aflat că studenții de la colegiile din Oxford pot alege să stea în cămin sau să opteze pentru o cazare privată – dar de cele mai multe ori cazarea în campus este preferată de către aceștia, fiind desigur mai ieftină. Elevii plătesc doar pentru 25 de săptămâni, atât cât ține anul școlar la Oxford, ce e împărțit în trei trimestre: Michaelmas (toamna), Hilary (primăvara) și Trinity (vara). De asemenea, atât la Queen’s, cât și la alte Colegii există diferite burse pentru studenți și programe de suport financiar.
După Queen’s, am pornit spre Christ Church College, unde – de această dată am fost norocoși, iar unul dintre studenții colegiului ne-a oferit un tur pe parcursul căruia am aflat detalii interesante și am admirat spectacolul arhitectural.
Christ Church este unul dintre cele mai mari colegii din Oxford, cu aproximativ 450 de studenți care urmează cursurile de licență și 150 pe cele de masterat.
Pe parcursul studiilor, Colegiul devine casa studenților, acesta fiind locul unde studiază, trăiesc și mănâncă. Diferite părți ale clădirilor care formează Colegiul Christ Church au fost folosite pentru anumite scene din filmul “Harry Potter și Piatra Filozofală”, iar pe unele dintre acestea le-am putut admira și noi.
Încăperile au o arhitectură deosebită, desprinsă parcă din alte lumi, astfel că am înțeles acum de unde și inspirația pentru romanul “Alice în Țara Minunilor”, Lewis Caroll – autorul cărții – fiind unul dintre studenții de la Christ Church.
Am vizitat așadar Sala de Mese, care este și centrul vieții la colegiu, unde studenții și profesorii se adună pentru a mânca cina în fiecare zi, iar cu diferite ocazii este locul care găzduiește diferite evenimente speciale. De asemenea, am putut vedea unde trăiesc studenții, iar apartamentul prezentat pentru două persoane, ne-a întrecut așteptările.
Am ajuns apoi în bibliotecă și am încheiat turul în grădina din interiorul campusului, care are un design autentic, conturat de o fântână arteziană în centrul căreia se găsește statuia zeului roman Mercur. Nu am ratat nici o vizită scurtă la Catedrala Christ Church, mare parte fiind reconstruită între anii 1170 și 1190. Este unică în lume prin faptul că este atât o catedrală episcopală, cât și capela Colegiului Christ Church.
Mai departe ne-am îndreptat către Magdalen College, care se pronunță Molden și care ocupă cel mai mult spațiu fizic dintre colegiile din Oxford. Acesta a fost și ultimul colegiu pe care l-am vizitat, astfel ca elevii să aibă timp suficient pentru a se întoarce în campus să mănânce prânzul și mai apoi să meargă la cursuri.
Magdalen College a fost fondat în anul 1458 și este unul dintre cele mai proeminente colegii ale Universității. Aici studiază aproximativ 500 de studenți atât la programele de licență, cât și la studiile post-universitare.
Am ajuns la Colegiu chiar la fix pentru un tur al campusului, oferit de unul dintre studenți. Pe durata turului, am putut admira parcul, grădinile cu căprioare, capela, clădirile cu săli de clasă și cele cu dormitoare, cât și clădirea în care locuiește Președintele Colegiului, împreună cu familia sa. Ghidul nostru ne-a prezentat chiar și 2 dormitoare în care studenții ar putea fi cazați: unul simplu – o cameră cu pat, dulap, birou și un altul dintre cele preferate de studenți, format din 2 camere – dormitor și cameră de studiu.
Ni s-a povestit și despre evenimentul care are loc în Marele Turn din campus, eveniment care atrage un număr mare de turiști anual. Pe data de 1 mai, la ora 6 dimineața, corul Colegiului Magdalen cântă Hymnus Eucharisticus din acest turn. În această zi se sărbătorește venirea primăverii cu muzică și voie bună, printr-un eveniment denumit “Mat Morning” care aduce împreună toate comunitățile din Oxford, și nu numai.
Printre elevii care au studiat aici se numără: Regele Edward al VIII lea, Oscar Wilde, C.S. Lewis, John Turner (fost prim ministru al Canadei), Nicholas Kristof (câștigător al premiului Pulitzer), Edward Gibbon etc. De asemenea, nouă câștigători ai Premiului Nobel au fost elevi, cercetători sau profesori aici. Istoria antică și modernă, drept, matematică, artă, psihologia experimentală, biologia, limbile europene și muzica sunt doar câteva dintre materiile care se pot studia la acest colegiu.
Elevilor li s-a părut interesant să descopere arhitectura deosebită a colegiilor și elementele constitutive nelipsite din niciunul dintre acestea – capela, biblioteca, barul studenților; dar și experiența vieții la colegiu din perspectiva actualilor studenți.
Am pornit așadar înapoi spre campus, unii pe jos, alții cu autobuzul, iar în jurul orei 13:00 eram cu toții la cantină, gata să mâncăm prânzul. Cantina a servit pentru prânz: sendvișuri sau boluri cu orez și legume sau somon, orez cu legume și friptură de vită în sos chimichurri și salată, sau hot-dog cu cartofi prăjiți, iar la desert fructe.
La ora 17:00 cursurile s-au încheiat pentru unii dintre elevi, în timp ce alții mai aveau o sesiune online ce s-a încheiat la ora 18:30. Deși majoritatea dintre noi ne-am înscris la activitatea cu jocuri sportive în parc de la ora 18:00, doar Maria M. a ajuns la timp. Cu toate acestea, am reușit să ne reorganizăm și să ne adunăm cu toții în parc o oră mai târziu, după ce toată lumea și-a terminat cursurile și a luat cina.
După amiază, vremea în Oxford s-a mai răcorit, temperatura scăzând de la 26-27 de grade la 19-20 de grade, iar vântul a bătut destul de tare, astfel că a trebuit să ne gândim la un joc antrenant și distractiv pentru a ne putea încâlzi. După ce s-au jucat puțin cu mingiile din dotare, le-am propus tuturor jocul Capture the Flag – Capturează steagul. Ne-am împărțit rapid în două echipe, am folosit două tricouri de culori diferite pe post de steaguri, am delimit terenurile, iar mai apoi ne-am jucat. Fiind prima dată când jucam acest joc pentru majoritatea, ne-a luat puțin timp să înțelegem și să stabilim anumite reguli și limite, mai ales că parcul unde am mers este și unul foarte întins, care nu ne-a ajutat foarte mult la delimitarea zonelor fiecărei echipe. Dar cel mai important lucru este că ne-am mișcat, ne-am distrat și ne-am încălzit. 😁
Mai apoi ne-am întors în campus, seara încheindu-se în lounge-ul din reședință cu o partidă de Catan, vizionarea uneia dintre părțile filmului Harry Potter, citit, socializat sau , pur și simplu, relaxare și odihnă.
Iată ce ne-a spus Ioana despre ziua de astăzi:
Today was a much windier day than the others, but despite this we still had a lot of fun activities outside, especially the “Sports in the park” one, where we played “Capture the flag”. I had a lot of fun with the group there.
Și mâine avem în program activități pe care le așteptăm cu nerăbdare, așadar nu ratați jurnalul!
Pe curând!
Mai multe imagini din a cincea zi a taberei de limba engleză Oxford aici: Album Facebook Tabăra Oxford