Jun 23
Jun 24
Jun 25
Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29
Jun 30
Jul 01
Jul 02
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06
Ziua 7 – Excursie la Cambridge
Ziua de astăzi a fost o zi mult așteptată. Ne-am reunit de la ora 7:30 pentru a merge la micul dejun, iar apoi am pornit în excursia la Cambridge. Cantina și-a schimbat puțin programul în favoarea noastră – a celor care au ales să petreacă ziua în diferite excursii de weekend, organizate de școală. Printre preparatele clasice cu care ne-a obișnuit, cantina a servit astăzi și o plăcintă interesantă cu brânză și ceapă, chifteluțe de legume sau cașcaval și șuncă de curcan pentru sendvișuri.
După micul dejun ne-am întâlnit în recepția școlii cu liderii EF care se ocupau de această activitate. După o verificare rapidă a tuturor numelor de pe listă – împreună cu noi au mai venit și 3 elevi din Italia, am pornit spre strada principală, unde urma să ne preia autocarul pentru excursia în Cambridge. Ne-am bucurat să vedem că autocarul este deja la locul de întâlnire, astfel încât în jurul orei 8:30 pornisem deja la drum. Ari și colega ei – care urmau să fie ghizii noștri pentru ziua de azi – au creat și un grup de Whatsapp special pentru această activitate, astfel încât să putem păstra legătura pe tot parcursul zilei și ne-au informat că în aproximativ 2 ore vom ajunge în orașul rival al Oxfordului. 😎
Pe parcursul călătoriei, majoritatea am mai furat câteva minute bune de somn, am mai povestit sau am ascultat muzică, însă timpul a zburat destul de rapid și iată-ne ajunși în Cambridge. 🥳
Am început să descoperim orașul cu un tur al principalelor obiective, urmând apoi să avem o pauză pentru prânz și timp liber, vizita încheindu-se cu o sesiune relaxantă de punting.
Cambridge este un binecunoscut oraș de pe râul Cam din estul Angliei, care găzduiește prestigioasa Universitate din Cambridge, datând din anul 1209 și fiind una dintre top trei universități din întreaga lume. Universitatea este compusă din 31 de colegii diferite, care concurează unul împotriva celuilalt pentru a fi cel mai bun. Printre colegiile renumite se numără King’s College, Trinity College, St John’s College și Magdalen College. Se spune că Universitatea a fost fondată de savanți care au plecat din Oxford în urma unei dispute cu reprezentanții orașului. Numele orașului a apărut foarte simplu – negustorii au construit un pod peste râul Cam pentru a le scurta un ocol de 7 mile atunci când voiau să își vândă bunurile celor de pe partea cealaltă a râului. Podul a fost așa de util încât numele locului a rămas: Cam Bridge.
Ne-a atras atenția Corpus Clock – un ceas sculptural din aur de 24 de carate, aflat în fața bilbiotecii Taylor a Colegiului Corpus Cristi, numit și mâncătorul timpului. A fost inaugurat în anul 2008 chiar de renumitul fizician Stephen Hawkins, în urma unei investiții de 1 milion de lire sterline, iar cadranul ceasului pare a fi învârtit de o insectă imensă ce devorează timpul.
Turul ne-a purtat pe la diverse colegii din Cambridge, precum Darwin College, Queens College, Pembroke College, Corpus Christi College, King’s College, St. John’s College, dar și alte obiective precum Mathematical Bridge sau mărul lui Isaac Newton.
Cel mai notabil colegiu este Trinity – considerat cel mai bogat colegiu din Cambridge datorită numărului mare de pământuri și proprietăți pe care le deține – până și strada principală din fața colegiului este deținută de acesta. În trecut însă, se spunea că poți merge pe jos din Cambridge în Oxford traversând doar terenuri aparținând Trinity College. Mai mult, la intrarea în colegiul Trinity este un măr ce se spune că a fost plantat din lăstarul mărului lui Newton, cel care a dezvoltat Teoria Gravitației și desigur a studiat aici. Colegiul a fost fondat de către Henry al VIII-lea, care a și murit la câțiva ani după inaugurare, lăsând întreaga sa avere acestei instituții academice de prestigiu. 32 premii Nobel au fost câștigate de membri acestui singur colegiu – un număr mai mare decât toți câștigătorii de la Universitatea din Oxford și Universitățile franceze la un loc. 😳
La intrarea în Trinity, există o statuie a lui Henry ce poartă o coroană pe cap, un glob de aur într-o mână și… piciorul unui scaun vechi în cealaltă mână. De fapt, el avea un sceptru care a fost furat, iar studenților li s-a părut ciudat ca un rege să nu aibă nimic în mână, așa încât, s-au furișat și au pus piciorul scaunului în locul sceptrului. 😁
În fața acestui colegiu s-a încheiat și turul nostru, urmând aproximativ 3 ore de explorare pe cont propriu. Le-am propus tuturor să mergem la o vizită a colegiului King’s College – faimos în special pentru capela sa iconică renumită în întreaga lume. Mai întâi ne-am oprit puțin într-o mică piațetă, unde se desfășura un târg cu produse hand-made. Aici câțiva dintre noi au găsit câteva suveniruri interesante pentru cei dragi, iar ceilalți au încercat prăjiturile locale delicioase.
Am pornit apoi către King’s College unde am explorat renumita capelă și curțile frumoase. Nu am putut intra în clădirile școlii, însă capela a fost de-a dreptul impresionantă, vitraliile sale fiind printre cele mai frumoase din lume. Am aflat mai târziu că Războiul Rozelor a însemnat că durata construirii capelei a fost de circa 100 de ani.
Am experimentat și noi atmosfera vibrantă a orașului, cu studenți care participau la ceremoniile de absolvire. Am aflat că robele lor și detaliile atașate pe acestea au diferite semnificații, putând oferi informații despre colegiul la care au studiat sau tipul programului, cât și recunoașterea excelențelor academice. De asemenea, fiecare colegiu are un anumit traseu, dar și ritual care se respectă în cadrul unui astfel de ceremonii.
După vizita la King’s College, am pornit spre Cambridge Market Square, unde toată lumea a avut o oră pauză de masă. În această piață elevii au putut alege între tipuri de mâncare din diferite țări. Spre exemplu, Andrei și Maria M. mi-au povestit că au încercat specialități spaniole, de care au fost foarte încântați. S-au și amuzat copios comandând, așadar un prânz pe gustul lor – aș îndrăzni să spun. 😎 Alți elevi nu au ratat ocazia de a mânca un burger delicios la Five Guys. Cu siguranță, fiecare a găsit ceva pe gustul său.
Ne-am reunit apoi majoritatea în fața Bisericii Great St Mary’s, pe care am vizitat-o, iar apoi nu am ratat ocazia de a urca în Turnul acesteia pentru o deosebită priveliște panoramică asupra orașului. 123 de trepte mai târziu am ajuns în vârf, dar scara era aici mai îngustă așa că urcarea a fost mult mai grea decât în turnul din Oxford. De sus am putut admira o panoramă superbă a orașului, dar și curțile colegiilor de sub noi unde aveau loc ceremoniile de absolvire.
Ana ne-a spus că nu putem pleca din Cambridge fără să încercăm ceva tradițional – fudge (un desert cremos și compact cu diferite arome similar ciocolatei de casă). Desigur că nu am putut spune nu acestei propuneri și ne-am îndulcit cu toții după gustul propriu. Delicios! Mulțumim de recomandare, Ana! 💕
La 14:45 ne reuneam cu întregul grup pentru sesiunea de punting. În scurt timp ne împărțeam în 2 grupuri – bărcile acestea au fost mai mari decât cele din Oxford – și ne urcam pe puntul alocat, unde cel care a condus a fost și ghidul nostru, oferindu-ne pe parcursul a 45 de minute tot felul de informații interesante despre oraș sau o discuție relaxantă cu elevii.
Rivalitatea dintre Cambridge și Oxford este binecunoscută, datând de mai bine de 800 de ani, dintr-o perioadă în care aceste două Universități erau singurele din Anglia. În ambele orașe este un Pod al Suspinelor, ambele orașe au câte un muzeu ce aparține de Universitate, precum și câte o editură bine cunoscută. În ambele orașe există câte o grădină botanică, câte o bibliotecă și mai multe companii de teatru, însă Oxford este mai mare cu aproximativ 30%. Cu toate că în trecut Universitatea din Cambridge era cunoscută ca excelând la științe exacte, iar Oxford la filologie și științe sociale, acum diferențele dintre departamentele celor două universități sunt foarte mici, procesul de învățare fiind foarte riguros la ambele.
Printre discuțiile avute și informațiile primite, ne-am relaxat și ne-am bucurat de o plimbare foarte plăcută. Ne-a surprins totuși aglomerația de pe râul Cam, care era plin de punturi cu turiști și localnici deopotrivă, maniera de manevrare a acestei bărci fiind încă de neînțeles pentru unii dintre noi, mai ales în așa trafic intens.
Și pentru că ne-am încadrat foarte bine cu programul, ne-a mai rămas aproximativ jumătate de oră de relaxare pe iarba din parc, înainte de a porni înapoi spre campusul din Oxford. Astăzi a fost din nou o zi călduroasă, perfectă pentru vizita în Cambridge. Suntem destul de norocoși în ceea ce privește vremea în Anglia – sperăm să fie tot cam la fel măcar până la sfârșitul săptămânii viitoare. 😁🤞🏻
I-am întrebat pe elevi care oraș le place mai mult: Oxford sau Cambridge. Cei mai mulți dintre ei mi-au răspuns că preferă Oxfordul! Vom profita din plin și de săptămâna viitoare pentru ca ei să descopere și mai multe locuri interesatnte din acest oraș captivant! 🙌🏻
Astăzi a fost rândul lui Codrin să ne spună impresiile lui despre ziua de astăzi:
Today was a beautiful day. In the morning, we left for Cambridge. After a stroll through the city center and a meal, we visited King’s College Chapel, which was truly impressive. I especially enjoyed the architecture. However, what I liked most was punting with the guide. He told us a lot of fascinating information, such as details about a secret society that places various objects on top of tall buildings in Cambridge.
La ora 18:30 am sosit înapoi în campus, la timp pentru cină! În seara aceasta am mâncat cartofi prăjiți cu pui marinat piri-piri la cuptor sau creveți, salată, smoothie din mango și banane, iar ca desert – vafă.
După aceea, elevii au avut timp liber, alegând fiecare să se odihnească sau să mai socializeze în zonele de relaxare din campus. La un moment dat, câțiva dintre noi ne-am regăsit în lounge-ul reședinței noastre, unde – după cum bine mi-au atras atenția elevii – am sărbătorit încheierea cu succes a primei săptămâni de tabără. Cum am sărbătorit vă întrebați?! Am comandat împreună deserturi delicioase, iar mai apoi grupul și-a exprimat dorința de a merge la karaoke. Mi-au făcut și o demonstrație de câteva melodii, deci nu i-am putut refuza și le-am promis că săptămâna viitoare vom avea și așa ceva în program. 😁
A fost o zi lungă și frumoasă, iar mâine ne așteaptă…Londraaa! Nu ratați așadar jurnalul de mâine!
Vă salutăm cu drag din Oxford! Pe curând!
Mai multe imagini din a șaptea zi de tabără puteți vedea aici: Album Facebook Tabăra Oxford