Tabăra Engleză Oxford – Ziua 8

Jun 23
Jun 24
Jun 25
Jun 26
Jun 27
Jun 28
Jun 29
Jun 30
Jul 01
Jul 02
Jul 03
Jul 04
Jul 05
Jul 06

Ziua 8 – Excursie la Londra

Astăzi elevii din tabăra de limba engleză de la Oxford au explorat capitala Angliei – Londra! Am avut din nou o zi lungă, însă foarte frumoasă, cu vreme tipic britanică și vizite la cele mai importante obiective – o zi de care cu siguranță ne vom aminti cu drag mult timp de acum înainte. Seara am petrecut-o înapoi în campus, odihnindu-ne sau socializând cu ceilalți elevi și pregătindu-ne pentru o nouă săptămână de cursuri interesante!

Așadar astăzi ne-am întâlnit odihniți și cu forțe proaspete la ora 8:00 pentru a mânca micul dejun înainte de a porni la drum spre capitala britanică. Meniul micului dejun a inclus: ochiuri, bacon, chiftele de cartofi, cereale, budincă de ovăz, iaurt simplu sau cu fructe, nutella, gemuri și unt.

La ora 8:30 ne întâlneam cu liderii de activități EF ce aveau să ne fie ghizi în această excursie, dar și cu ceilalți elevi internaționali care ne-au însoțit, iar la 9 eram deja așezați confortabil pe locurile noastre din autocar, pregătiți de călătoria spre Londra. O oră jumătate mai târziu ne aflam deja în centrul acestui oraș impresionant.

Se spune că în Londra se vorbesc în jur de 300 de limbi străine diferite – atât de variat este orașul din punct de vedere cultural! Orașul este și foarte aglomerat de obicei, însă astăzi ni s-a părut că a fost mai bine decât ne așteptam, mai ales în prima jumătate a zilei. Vremea se anunța a fi întocmai potrivită pentru plimbare, însă ne-a reamintit faptul că suntem totuși în Anglia, astfel că ne-am bucurat atât de o ploaie ușoară de vară, cât și de soarele strălucitor. 🌞

Cu peste 8.7 milioane de locuitori și peste 31 de milioane de vizitatori anual, Londra este una dintre cele mai îndrăgite destinații turistice din întreaga lume și a doua cea mai vizitată, aceasta fiind o excursie pe care nu o puteam rata.

Turul nostru a început de la London Eye – acesta fiind și punctul de întâlnire stabilit pentru întâlnirea dinaintea plimbării cu vaporașul pe Tamisa.

London Eye  este o roată uriașă de observare, localizată în Grădinile Jubileului, pe malul sudic al Tamisei. Structura de 135 de metri înalțime a fost construită ca parte a sărbatoririi noului mileniu în Londra.

Am continuat apoi traseul spre Big Ben și Houses of Parliament, Catedrala Westminster Abbey, pentru ca în jurul orei 11 să ne aflăm în fața Buckingham Palace, care este resedința oficială din Londra a suveranului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și care a fost deschis pentru prima dată pentru publicul larg în anul 1993. Intrarea la Palatul Buckingham se face prin Curtea Ambasadorilor de pe strada Buckingham Palace.

În zilele noastre, Palatul Buckingham este folosit nu numai ca resedință pentru Rege, dar și pentru treburile administrative ale instituției monarhice. În apartamentele și sălile Palatului, Majestatea Sa primește vizitele oficiale ale invitaților la Palat. Ne-am bucurat să ajungem la Palat chiar la momentul schimbării gărzilor; ținuta gărzilor, sincronizarea acestora și atmosfera degajată oferindu-ne un moment pe care ne doream foarte mult să îl trăim. Am aflat de la ghizii noștri că regele se afla la Palat, deoarece steagul britanic era ridicat. De asemenea, am aflat că în Palat sunt 775 de camere și doar 78 de băi. 😁

Picadilly Circus, denumit și Times Square of London, este următoarea piață renumită spre care ne-am continuat traseul, încheind turul oferit de școală lângă Leicester Square. Aici ni s-au oferit încă trei ore pentru explorare, înainte de a ne reuni la London Eye.

Deoarece tinerii erau gata pentru masa de prânz și pentru explorarea acestei zone vibrante, le-am acordat o oră în care să descopere împrejurimile în grupuri mai mici, în funcție de ce doreau să facă. Majoritatea au mers în Chinatown, unde au găsit locații cu preparate gustoase, după cum mi-au mărturisit ulterior; iar ceilalți au ales burgerii delicioși de la Five Guys.

Ne-am reunit la ora 13:30 și am descoperit piațeta cochetă Leicester Square, unde am admirat statuile din bronz ale unor personaje celebre precum Mary Poppins, Charlie Chaplin, Mr. Bean sau William Shakespeare.

Plimbarea a continuat spre Trafalgare Square (un spațiu public și de atracție turistică din centrul Londrei). În mijlocul pieței se află Coloana lui Nelson, care este străjuită de patru statui în formă de lei, aflate la baza acesteia. Piața este folosită și pentru demonstrații politice și adunări publice sau concerte. Spre exemplu astăzi în piață se desfășura Canada Day – un festival cu muzică live și mâncare stradală, pentru sărbătorirea culturii canadiene în inima Londrei. Ne-am bucurat de muzică ce răsuna în piață și am descoperit puțin zona, unde se află și muzeul de artă National Gallery. Andrei și Maria M. ar fi vrut să intre, mai ales că intrarea este gratuită, însă coadă destul de lungă și timpul destul de scurt pe care îl mai aveam de petrecut în zonă ne-au determinat să continuăm împreună traseul spre Covent Garden și mai apoi spre punctul de întâlnire.

Covent Garden este una dintre zonele moderne din Londra – cunoscută pentru magazinele sale elegante, actorii și muzicienii de straă, restaurante, teatre, Royal Opera House și Piața Covent Garden. Aceasta din urmă este o piață tradițională cu standuri de artă, articole hand-made, bijuterii, suveniruri, dar și florării sau produse alimentare. Elevii au avut și aici jumătate de oră pentru a explora, Codrin mărturisindu-mi că aceasta a fost locația sa preferată din turul de astăzi. 😊

Ne-am regrupat apoi și după o scurtă pauză de aprovizionare la supermarket, am pornit spre London Eye, de unde urma să începem plimbarea cu vaporașul pe Tamisa. În 15 minute ajungeam la destinație, fix la ora stabilită – foarte eficienți și organizați am fost astăzi. În plus, toată lumea a respectat timpul stabilit pentru reîntâlnire și le mulțumesc pentru asta. 🙌🏻

La ora 15:45 eram îmbarcați pentru o plimbare pe Tamisa. Vanessa și Maria B. au fost norocoasele ce au mai prins locuri libere pe puntea superioară, iar noi ceilalți am găsit locuri confortabile în zona acoperită, însă am putut admira obiectivele la fel de bine. Am fost norocoși să avem și un ghid simpatic, care ne-a povestit despre clădirile și principalele obiective turistice pe lângă care am trecut, înveselind atmosfera cu glume și voie bună.

Am aflat că Tower Bridge a fost inaugurat în 1894 și că vasele mari încă mai pot trece pe sub pod, fiind nevoie ca sosirea să fie anunțată prin telefon cu cel puțin 24 ore în avans. Singura zi când Podul nu se deschide este cu ocazia London Marathon Day, deoarece acesta face parte din traseul parcurs de participanți.

Am admirat și Shakespeare’s Globe, locul unde diferite piese de teatru se mai joacă și astăzi, iar în apropiere se află muzeul Tate Modern, cu diverse expoziții de artă contemporană ce atrag anual mii de turiști. Am continuat pe sub Millenium Bridge, iar în dreapta noastră se înalța grandioasă Catedrala St. Paul, unul dintre cele mai faimoase obiective din Londra, cu o arhitectură aparte aparținând stilului baroc. Turnul OXO constituie un reper de orientare, care, la nivelul superior al clădirii din care face parte, găzduiește o serie de apartamente de lux. Și Hotelul Savoy, pe care l-am putut admira de asemenea de-a lungul plimbării, este un hotel de lux de 5 stele, la doar câteva minute distanță de Covent Garden.

Am încheiat turul cu barca la Westminster Pier, unde se află situate London Eye, Big Ben și Houses of Parliament, iar de acolo am pornit spre autocarul ce ne aștepta pentru a ne conduce înapoi în campus. La ora 19:00, ne aflam cu toții în campus. Majoritatea au rămas direct să ia cina: orez, chiftele de vită, friptură de porc la cuptor sau ciulama de ciuperci și tofu, morcov la abur, salate, smoothie cu fructe de pădure, iar la desert o delicioasă prăjitură cu ciocolată.

Am rugat-o pe Maria M. să ne spună cum i s-a părut ziua de astăzi:
We ended our first week in England by visiting the capital city. As soon as we arrived in London, we were greeted by a big grey cloud of traditional British rain, which then quickly disappeared, revealing golden sun rays that made every building glisten. We were particularly mesmerized by the Elizabeth Tower, Buckingham Palace, and the Palace of Westminster! During our free time, we explored as much of the city as we could: the Chinatown (where most of us had lunch), Piccadilly Circus, Waterstones Library (a place where some of us decided we could comfortably live for the rest of our lives), the London Eye, and the statues of Winston Churchill, Shakespeare, Mary Poppins, and even Mr. Bean!
London is a gorgeous city and an amazing way for us to get closer together. Now that we’re back in Oxford, we can’t wait to find out what the next week holds for us!

Seara am încheiat-o relaxându-ne și povestind despre impresiile din acest weekend plin. De asemenea, am remarcat că în campus apăreau din ce în ce mai mulți elevi, duminica fiind ziua de sosire pentru cei care aleg un astfel de program. Mâine începe o nouă săptămână de cursuri de limba engleză și activități interesante în tabără! Așadar, nu ratați jurnalul!

Pe curând!

Mai multe imagini din a opta zi de tabără puteți vedea aici: Album Facebook Tabăra Oxford