Jul 28
Jul 29
Jul 30
Jul 31
Aug 01
Aug 02
Aug 03
Aug 04
Aug 05
Aug 06
Aug 07
Aug 08
Aug 09
Aug 10
Ziua 10 – Meiji Shrine, Harajuku & nihongo (japoneză)
O nouă zi, o nouă aventură. Descoperim în continuare locuri noi, exersăm japoneza și explorăm această cultură aparte, profitând din plin de timpul rămas. Pe ordinea de zi am avut vizita la Meiji Shrine – un alt templu renumit din Tokyo, cumpărături în districtul Harajuku și bineînțeles cursurile de japoneză, seara încheindu-se destul de repede, deoarece mâine ziua începe mai devreme. 🙃
Și astăzi am început ziua la ora 9:00 – o oră acceptabilă pentru tinerii noștri. 😁 Am mâncat micul-dejun, ne-am dezmeticit puțin și am pornit spre școală, unde urma să ne întâlnim cu Nicole – lidera de activități pentru azi, dar și cu grupul de 19 elevi din Italia. La sugestia tinerilor, astăzi am schimbat puțin traseul și am mers la stația Nippori cu stația finală Shibuya. Am fost foarte punctuali chiar, mai ales că am ajuns la punctul de întâlnire înaintea celorlalți. 😎
La scurt timp au ajuns și colegii noștri, astfel că Nicole ne-a povestit puțin despre itinerarul zilei, după care am pornit pe jos spre prima oprire: Meiji Jingu Shrine.
În ciuda căldurii sufocante, majoritatea ne-am bucurat de plimbare. Am descoperit astfel o zonă nouă aparținând tot de Shibuya: am trecut pe lângă stadionul național Yoyogi – una dintre locațiile Jocurilor Olimpice din 2020, cât și pe lângă parcul Yoyogi, unul dintre cele mai întinse parcuri din Tokyo și locul de naștere pentru districtul Harajuku. Am ajuns apoi la intrarea templului Meiji Jingu, ce impresionează prin măreția porții Torii aflată la intrarea principală, însă în același timp și prin simplitatea ei. Am făcut o poză de grup și am pornit spre templu, într-o plimbare plăcută prin pădurea ce înconjoară împrejurimile.
Meiji Jingu este un shinto shrine, șintoismul fiind adânc înrădăcinat în modul de viață japonez. Această religie nu are un anumit fondator, nicio carte sfântă, însă pune accent spre exemplu pe armonia cu natura sau pe sinceritatea și deschiderea sufletelor oamenilor. Templul Meiji este dedicat sufletelor divine ale Împăratului Meiji și a soției sale – Împărăteasa Shoken, care au fost niște conducători foarte apreciați și respectați, mai ales datorită interesului lor în educația internațională și a politicilor progresiste pe care le-au implementat de-a lungul timpului.
Nicole ne-a povestit că pădurea ce înconjoară templul a fost plantată de tineri voluntari, 100 000 de arbori fiind donați din întreaga Japonie, reducând astfel și costurile prevăzute inițial. Această pădure a fost gândită ca o pădure eternă, iar în prezent – după circa 100 de ani nu se observă niciun fel de diferență față de o pădure naturală, aici regăsindu-se și diverse animale și plante pe cale de dispariție.
Împăratul și Împărăteasa excelau în a scrie waka (poeme tradiționale Japoneze de 31 de silabe), iar versurile a două dintre acestea se regăsesc de-a lungul traseului până la templu. De asemenea, Împăratul era un mare fan al vinului; iar Sake este un tip de alcool tradițional japonez – similar cu pălinca românească, aș spune eu. Producătorii acestor băuturi oferă anual butoaie de sake și vin ca un fel ofrandă spiritelor divine în semn de respect și mulțumire pentru grija sufletelor Împăratului și Împărătesei.
Am descoperit, după cum spuneam, un templu pe cât de minimalist (comparativ cu celelalte vizitate), pe atât de spectaculos prin energia calmă ce era emanată peste tot în jur. Am petrecut aproximativ jumătate de oră aici, după care ne-am separat de grupul din Italia, ce urma să se întoarcă la școală pentru cursuri. Noi, în schimb am pornit mai departe pentru a explora cartierul Harajuku.
Înainte de toate, am mers pe strada Takeshita – o stradă populară din acest cartier, plină cu buticuri de tot felul, cafenele de genul celor cu pisici, însă și cu alte animăluțe simpatice, magazine cu dulciuri și gustări de tot felul, plus o zonă cu restaurante, de unde ne-am propus să luăm prânzul. Tinerii au fost super entuziasmați că în sfârșit am ajuns într-o zonă hip/cool/groovy 😎 numai bună pentru cumpărături pentru toate gusturile.
Câțiva dintre noi am găsit o zonă cu mai multe restaurante, unde am zis că azi încercăm ceva specialități coreene (dacă tot suntem în Japonia, să vedem dacă ne place mâncare și pentru destinația de tabără de anul viitor😁). Zis și făcut! Anne și Mara cu siguranță au fost mai inspirate ca mine, declarându-se mulțumite de alegerile făcute, eu – nu chiar, se pare că abia acum am înțeles ce înseamnă iute – cel puțin la coreeni. 🔥 Jumătate de oră mai târziu, eram deja fiecare în magazinul de interes, încercând să ne încadrăm desigur în cele două ore alocate shoppingului.
Desigur că am ajuns fiecare și dincolo de strada Takeshita, în zona Omotesando, considerată un fel de Champs-Élysées al orașului Tokyo, dar și pe aleile lăturalnice și alte străzi principale, pline cu magazine care mai de care mai frumos decorate, pentru a atrage turiștii și localnicii curioși, dar și dornici de a fi în pas cu moda – atât japoneză, cât și internațională.
Mihai, Tudor și Daria își doreau și ei să ajungă la o cafenea cu pisici, însă văzând câte opțiuni sunt în această zonă, au ales ceva inedit – o cafenea cu vidre. Da, nici eu nu mă gândeam că există așa ceva când am auzit-o prima dată pe Sandra spunându-mi că i-ar plăcea să viziteze una. Însă, m-am convins. 😁 Desigur, din cele povestite, locul nu era chiar o cafenea, însă cei trei au fost încântați de experiența lor, așadar nu putem decât să ne bucurăm pentru ei. 🤗
Mihai a dorit să participe și la o expoziție anime, la care își făcuse rezervare astăzi, așadar el a plecat mai repede spre Shibuya, expoziția desfășurându-se la un alt etaj al clădirii Cross Tower, unde își are sediul și școala. Anastasia i s-a alăturat și ea.
Expoziția lui Gege Akutami pentru fanii Jujutsu Kaisen este prima expoziție la scară largă de artă originală pentru această serie populară de anime și manga. Aceștia au astfel ocazia să vadă cum a fost creată această manga – cu detalii necunoscute publicului larg, inclusiv manuscrise originale și o trecere în revistă a tehnicilor digitale de desen folosite de Akutami. Desigur, nu lipsesc produsele personalizate pentru doritori.
Tinerii mi-au povestit că le-a plăcut această expoziție, putând să descopere mai în detaliu această serie anime și manga preferată. Mihai a spus că ar fi fost și mai interesant dacă existau și ceva traduceri în engleză ca să poată înțelege informațiile furnizate, însă eu zic că data viitoare – cu mai multă practică, ei vor înțelege mult mai bine japoneza și nu vor mai avea nevoie de engleză. 😉
A venit rândul lui Mihai să ne scrie câteva rânduri despre ziua de astăzi:
Dimineață, după ce ne-am trezit și am luat micul dejun, am luat metroul spre Shibuya, unde ne-am întâlnit cu grupul de italieni. După o plimbare de un sfert de oră prin căldura înăbușitoare a Japoniei, am ajuns în curtea templului Meiji, unde drumul pietruit era încojurat de o pădure de copaci înalți. După ce am ajuns la templu, am făcut câteva poze priveliștii impresionante, iar apoi ne-am odihnit pe una dintre băncile din împrejurimi.
După câteva minute, ne-am regrupat și am mers în cartierul Harajuku, unde se aflau o multitudine de magazine și restaurante. Eu alături de 2 colegi am mers într-un loc unde puteai filma și mângâia vidre. Timp de jumătate de oră, ne-am bucurat toți 3 de această experiență unică.
Mai târziu, am plecat, împreună cu o altă colegă, spre expoziția unuia dintre serialele mele animate preferate. Deși întreaga expoziție a fost doar în japoneză, eu tot m-am simțit excelent și rămân recunoscător că am reușit să iau parte la așa ceva.
De la expoziție am fugit direct spre cursuri, unde am reușit să nu întârzii mai mult de 5 minute.
În cele din urmă, am ajuns la cazare extenuat, dar foarte mulțumit de ziua pe care am avut-o. Abia aștept să văd cum ne vom petrece timpul rămas în Tokyo.
猿も木から落ちる – Și maimuțele cad din copaci. – Nimeni nu este perfect.
Am revenit apoi la școală, cursurile începând de la ora 17:00. Astăzi, profesoara i-a surprins cu un joc Kahoot la care cel mai bine s-a descurcat Anne. 🥳 Bravo, Anne! 👏🏻 În rest, au discutat despre mâncare și au făcut exerciții interactive. La final, toți elevii din grupă au ieșit din clasă și au trebuit să găsească alte persoane de la alte clase pe care să le intervieze – în japoneză, desigur. 👏🏻😁
Cursurile s-au încheiat astăzi la ora 19:50, așa că am stabilit să plecăm direct spre reședință, mai ales că aveam și câteva plase de cumpărături cu noi.
Seara am încheiat-o la odihnă, mâine ziua începând mai devreme decât ne-am obișnuit în această săptămână. Așadar, pe mâine!
Mai multe imagini din a zecea zi de tabără puteți vedea aici: Album Facebook Tabără Japonia