Tabăra Japoneză Tokyo – Ziua 11

Jul 28
Jul 29
Jul 30
Jul 31
Aug 01
Aug 02
Aug 03
Aug 04
Aug 05
Aug 06
Aug 07
Aug 08
Aug 09
Aug 10

Ziua 11 – Muzeul Fukagawa Edo, Stația Tokyo, Palatul Imperial, SPIN-uri & Ginza

Astăzi, grupul taberei din Tokyo, Japonia a ajuns în câteva locuri interesante și pline de tradiție și istorie: Muzeul Fukagawa Edo, Stația Tokyo și Palatul Imperial. După-amiaza a continuat cu lecțiile de interes special, iar mai apoi cu o vizită în districtul vibrant Ginza, seara încheindu-se la reședință după o nouă zi plină.

După rutina dimineții ce include micul-dejun, am pornit spre stația din apropiere pentru a lua metroul către primul nostru obiectiv de astăzi: Muzeul Fukagawa Edo, pentru care școala ne rezervase deja vizita. Jumătate de oră mai târziu ajungeam la destinație, gata să explorăm replica unui cartier shitamachi dintre anii 1830 – 1844, perioada Tempo.

Muzeul include 11 clădiri: case tradiționale, buticuri locale, un teatru, o barcă, o tavernă și un turn de observație, toate fiind construite cu tehnici tradiționale. Tranziția de la zi la noapte se face cu ajutorul sunetelor și luminilor, ce ajută la crearea unui cadru realistic. Obiectele aparținând expoziției sunt schimbate periodic, în fiecare anotimp, pentru a oferi o atmosferă aparte în orice moment al anului.

Ne-am plimbat și noi pe străduțele orășelului, am intrat în casele și buticurile tradiționale, am citit despre locuitorii orașului și am urmărit câteva filmulețe interesante despre anumite tradiții importante pentru localnici ce țin de muzică sau sporturi, precum și despre măiestria sculpturii în sticlă prin tehnica japoneză kiriko. După aproximativ o oră, când toată lumea terminase sesiunea de poze și s-a declarat mulțumită de vizită, am decis că este timpul să pornim spre următorul obiectiv: Tokyo Station.

Clădirea Stației Tokyo, construită din cărămidă roșie și având o arhitectură impresionantă și deosebită față de alte stații din zonă, era un obiectiv pe care trebuia neapărat să îl viziteze și grupul nostru. Această stație este și una dintre cele mai mari, fiind foarte ușor să te pierzi aici. Aproximativ 3000 de trenuri sosesc și pleacă zilnic în fiecare zi din acest hub important, iar Linia JR are circa 28 de platforme, doar pentru trenurile sale. Desigur că magazinele sunt nelipsite, la fel și restaurantele de tot felul.

Stația Tokyo a fost proiectată de Tatsuno Kingo, un arhitect recunoscut și respectat din zona Meiji, construcția fiind încheiată în 1914. Notabile sunt și cele două acoperișuri sub formă de dom de la ieșirile de nord și sud, care arată la fel ca acum 100 de ani, datorită renovărilor făcute în 2014.

După ce am admirat clădirea în exterior, precum și zgârie-norii din împrejurimi, am făcut o poză de grup și ne-am aventurat apoi în interior cu scopul de a găsi Character Street – o zonă plină cu buticuri dedicate diferitor personaje din desenele animate japoneze sau manga, precum și alte caractere tradiționale. Ne-a ajutat lucrul în echipă și ne-am orientat împreună destul de repede, ajungând în scurt timp la locul căutat. Le-am oferit tuturor jumătate de oră de explorare, după care ne-am reunit pentru masa de prânz.

Pentru masa de prânz, le-am propus tinerilor să căutăm zona de food court, unde puteam alege între pachete de mâncare proaspătă – cu diferite preparate sau ne puteam orienta la unul dintre restaurantele locale. Maria, Sandra și Anastasia observaseră deja un restaurant italian cu pizza și au dorit să meargă acolo, iar noi ceilalți am pornit spre food court.

Și pentru că opțiunile erau destul de multe, ne-am luat după preferințe: o porție de sushi, un bol cu diverse ingrediente sau un sendviș, după care am căutat un loc unde puteam lua masa, ajungând la o cafenea unde am adăugat o cafea și un desert. 😁

A fost puțin dificil să ne reorientăm pentru a ajunge la punctul de întâlnire, însă ne-am descurcat până la urmă. 😊 Ne-am reîntâlnit și cu fetele, care optaseră până la urmă pentru vita tradițională japoneză în stilul celei încercate de Tudor, Daria și Mihai la Insula Enoshima. Verdictul lor: delicios. 😋

Cu toată lumea gata din nou de plimbare, am pornit spre Palatul Imperial –  reședința Familiei Imperiale a Japoniei – și Grădinile de Est ale acestuia, aflate la 10 minute distanță de mers pe jos de stația Tokyo. Se pare totuși că masa de astăzi nu i-a energizat pe tineri atât de mult pe cât mă așteptam, deoarece mulți dintre ei nu mai aveau răbdare pentru plimbarea prin grădini.

Inițial planul includea să ne întâlnim cu Nicole și grupul din Italia, pentru a face această vizită împreună, însă aceștia au întârziat foarte mult cu masa de prânz, așa că am fost nevoiți să ne continuăm turul pe cont propriu, mai ales că tinerii noștri trebuiau să ajungă în scurt timp și la cursuri.

Am intrat pe la Poarta Ote-mon (grădina având 4 porți de intrare diferite). Unii dintre noi ne-am plimbat prin curtea interioară a grădinii, încercând să vedem câteva dintre punctele interesante, precum o casă de apărare cu vedere și asupra Palatului Imperial, ruinele principalului turn de observare, sala de concerte, un turn de unde în vremurile trecute se putea vedea până și muntele Fuji, precum și diferite zone cu plante frumos amenajate, ce oferă o notă elegantă împrejurimilor. Palatul și zona dimprejurul său nu sunt deschise publicului, decât cu ocazii speciale când Familia Imperială își face apariția la balconul Palatului pentru a saluta vizitatorii. Ceilalți s-au retras pe o bancă la umbră, deoarece căldura le-a scăzut considerabil nivelul de energie.

Ne-am reunit apoi și am pornit împreună spre școală, unde au urmat SPIN-urile sau lecțiile de interes special. Tinerii din grupul nostru au continuat cu tipurile de scriere japoneză și au exersat astăzi hiragana.

După cursuri, am pornit spre Ginza – un alt district pe care ne doream să-l vizităm înainte de plecare. Ca și celelalte zone centrale, aceasta este o zonă populară pentru cumpărături, dar și distracție; nelipsind desigur restaurantele și localurile cu mâncare tradițională. Tinerii au avut aici o oră pentru explorare, după care ne-am regrupat pentru a ne întoarce împreună la reședință. Ploaia își făcuse și ea simțită prezența, dar bine că împrumutasem câteva umbrele de la școală.

Astăzi a venit rândul Anastasiei să ne spună despre ziua de astăzi și experiența ei de până acum în Japonia:

Anul acesta am avut șansa să călătoresc pentru prima dată în Japonia, alături de cadrul EF(Education First), pe parcursul a două săptămâni, iar asta s-a dovedit a fi de departe una dintre cele mai minunate experiențe trăite vreodată. Astfel am avut ocazia să întâlnesc oameni deosebiți cu care am explorat împreună fascinanta lume a Japoniei, de la tot ce ține de cultură, valori morale, limbă, și multe alte aspecte reprezentative. Zilele petrecute în Japonia au decurs foarte frumos și organizat, sub îndrumarea unui ghid EF, Alina C., o persoană care a dat dovadă de înțelegere, îngăduință, responsabilitate, seriozitate și bun simț. Datorită entuziasmului și perseverenței sale, am reușit să vizităm unele dintre cele mai spectaculoase și râvnite destinații din Tokyo, printre care se numără Tokyo Tower, Nezu Shrine, Imperial Palace, Fugawaka Edo Museum și multe altele. În ceea ce privește experiența școlii EF din Tokyo, pot spune că am rămas plăcut surprinsă de maniera dinamică și interactivă în care s-au desfășurat cursurile, iar la adresa doamnelor profesor pot susține că ne-au încântat cu personalitățile lor, fiind foarte deschise, blânde, răbdătoare și cu un simpatic simț al umorului. M-am bucurat de fiecare minut al fiecărui curs, din care mereu am învățat câte ceva nou și interesant. Nu pot să neg și să spun că nu mi-a fost inamic principal clima total diferită a acestei țări, însă cu toate acestea, prin prisma activităților distractive și palpitante, am reușit să fac abstracție de căldura moleșitoare și să trăiesc din toată inima această experiență de neuitat. Japonia este și va rămâne mult timp de acum înainte țara mea preferată. Este țara de care eram îndrăgostită dinainte să o vizitez, dar care mi-a câștigat inima pentru totdeauna după ce am ajuns să o explorez, iar asta se datorează celor de la EF, care au reușit să îmi îndeplinească visul de a călători în această țară superbă, iar pentru asta le sunt profund recunoscătoare.

日本に旅行すればどんな問題も解決できる ( Orice problemă se poate rezolva cu o călătorie în Japonia). 😉

Ajunși la reședință, unii dintre noi am mers la supermarket pentru aprovizionarea de seară, iar ceilalți și-au comandat cina la restaurantul hotelului, seara încheindu-se apoi în camere, deoarece mâine cursurile încep de dimineață și plecarea va fi mai matinală decât ne-am obișnuit în ultimele zile. Pe curând.

Mai multe imagini din a unsprezecea zi de tabără puteți vedea aici: Album Facebook Tabără Japonia