Tabăra Japoneză Tokyo – Ziua 2

Jul 28
Jul 29
Jul 30
Jul 31
Aug 01
Aug 02
Aug 03
Aug 04
Aug 05
Aug 06
Aug 07
Aug 08
Aug 09
Aug 10

Ziua 2 – Prima zi la școală & Shibuya City

Prima zi de luni în tabăra internațională din Japonia a debutat cu un program dedicat sesiunii de orientare și prezentare, precum și turului într-unul dintre cele mai populare și vibrante cartiere din Tokyo, cât și principala zonă de interes – aici fiind situată și școala EF. Am cunoscut liderii celorlalte grupuri de elevi venite din Italia, China, Taiwan, ceilalți participanți internaționali, dar și echipa EF Tokyo; am vizitat stația Shibuya, cât și renumita intersecție din acest district; am mâncat un prânz autentic Bento în stil japonez; ne-am plimbat într-un cartier boem – Shimokitazawa; iar seara am încheiat-o la reședință unde am stabilit planul pentru ziua de mâine.

Ziua a început la ora 7:30 când ne-am întâlnit cu toții în sala de mese pentru micul dejun. Fiecare dintre noi a putut alege două produse precum iaurt cu fructe, sucuri naturale din fructe, biscuiți simpli sau cu ciocolată, jeleuri cu fructe, mere, banane, ceaiuri japoneze și desigur pâine simplă sau cu matcha, cu unt și diferite tipuri de gem, cafea sau ceai clasic.

La ora 8:10 eram cu toții pregătiți de plecare, astfel că am pornit pe jos la stația de tren Sendagi, situată la 5 minute de cazarea noastră. Ajunși în stație, am fost puțin surprinși văzând cât de aglomerate erau trenurile. Am realizat că este o oră de vârf și că va trebui să ne facem loc printre pasageri pentru a putea ajunge la timp la școală. Zis și făcut! Ne-am asigurat că știm cu toții la ce stație urmează să coborâm și am reușit să ne urcăm în 2 vagoane apropiate. Ne-am mirat când, după a 5-a stație, trenul se eliberase destul de mult, inclusiv cu locuri, ce au fost binevenite. 😊 23 de minute mai târzu ajungeam la destinația finală, de unde am pornit într-o plimbare plăcută de 10 minute până la clădirea Cross Tower – unde își are sediul școala EF.

Ajunși la școală am fost ghidați spre etajul 24 al clădirii, unde avea loc înregistrarea noilor participanți. Aceștia au primit fiecare câte o mapă de bun-venit cu produse personalizate EF. Tot acum angajații școlii au verificat încă o dată cu tinerii noștri dacă au vreun fel de cunoștințe de limba japoneză, iar mai apoi au fost atribuiți unei clase pentru începători, alături de alți elevi aflați la același nivel.

A urmat plimbarea în Shibuya, la stația principală și zona renumitei intersecții, precum și la un magazin popular cu nenumărate produse japoneze. Aici am fost conduși de Ayano, una dintre coordonatoarele de activități de la școală. Turul a început cu o serie de informații despre Cross Tower – clădirea școlii, apoi am traversat spre o altă clădire impunătoare, unde este posibil ca elevii să aibă programate cursuri.

Am continuat spre stația Shibuya, unde ne-am oprit pentru a afla mai multe despre cardurile de transport, liniile de tren și metrou, maniera de a urmări indicațiile în stație pentru a lua trenul corect etc. Intersecția Shibuya a fost momentul WOW al zilei. După cum bine remarcau tinerii din grupul nostru, zona se aseamănă foarte mult cu Times Square din New York, clădirile zgârie-nori, pline de ecrane cu diferite reclame sau desene animate, care mai de care mai colorate și captivante fiind punctul principal de atracție, alături de această interesecție – care este cea mai aglomerată din lume (la fiecare 30 de minute și mai ales la orele de vârf aproximativ 45 000 de oameni traversează pe cele cinci treceri de pietoni).

Ayano ne-a arătat apoi un magazin cu diferite produse japoneze: cosmetice, alimentare, farmaceutice etc. …de toate pentru toți, am putea spune. 😁 Întregul grup a avut 20 de minute pentru explorare, iar apoi ne-am întors la școală pentru prezentarea de bun-venit.
În sala pregătită pentru această sesiune, ne aștepta deja directoarea școlii EF Tokyo – Livia Santana, care ne-a prezentat pe rând echipa departamentului academic, a celui ce se ocupă de cazare, serviciile pentru studenți și activități. Apoi, fiecare departament, a avut unul sau doi reprezentați care ne-au povestit mai pe larg toate detaliile.
Nu înainte însă ca participanții ce au mai experimentat în trecut și alte programe EF să fie răsplătiți cu un mic dar simbolic – o sticlă de apă reutilizabilă EF. 🤩 Menționez că lecțiile de japoneză au început, deoarece în timpul prezentărilor, engleza a fost destul de puțin folosită, ajutându-ne astfel să reținem câteva cuvinte și expresii noi. Tudor a fost foarte conștiincios luându-și chiar și notițe – Bravo, Tudor!👏🏻

Ne-am și distrat desigur pentru că toți cei circa 100 de elevi internaționali (din SUA, Germania, Franța, China, Spania, România desigur 🙂) mai încurcau răspunsurile la întrebări, însă angajații EF se asigurau că înțelege toată lumea cel puțin mesajul esențial.

Ce ni s-a părut foarte interesant este faptul că în zona de relaxare de la școală există o masă specială – denumită Japanese Lunch Table – unde în fiecare zi la ora prânzului angajații EF, sau chiar și alți japonezi mănâncă prânzul împreună și discută desigur în limba japoneză cu cei interesați să exerseze limba, să învețe cuvinte și expresii noi, să îi cunoască, să socializeze și să prindă încredere în a comunica cât mai mult – pentru că acesta este unul dintre elementele principale în învățarea limbii – să o vorbești și să o trăiești, desigur. 😉

Pentru masa de prânz, ne-am bucurat să aflăm că vom primi vouchere pentru un bento box în stil japonez, achiziționat de la un restaurant situat la parterul clădirii Cross Tower. Termenul bento sau bento box se folosește pentru a descrie o cutie de prânz japoneză cu diferite preparate ce formează o masă completă cu o varietate de gusturi, texturi și grupuri de alimente, aranjate meticulos în spațiul propriu. Opțiunile erau foarte variate, dar eu zic că noi am reușit să ne decidem destul de rapid în funcție de aspectul fiecărui bento, dar și ținând cont de produsele incluse. Am apreciat si faptul că ne-am putut încălzi mâncarea la cuptorul cu microunde, iar mai apoi ne-am încercat abilitățile în mânuirea bețișoarelor. Unora le-a ieșit chiar foarte bine, noi ceilalți…mai încercăm. 😁


După prânz, ne-am întors în sala de prezentare, unde a avut loc un seminar introductiv al limbii și culturii japoneze. Da, în limba japoneză, desigur. 😁 Susținut într-un mod interactiv, seminarul a fost o adevărată reușită, fiind foarte apreciat de toată lumea. 🇯🇵👏🏻

Împreună cu grupul am decis să mergem la o cafenea rooftop pentru o priveliște mai amplă asupra intersecției Shibuya. Am plecat așadar de la școală spre această locație, unde am savurat o băutură răcoritoare și ne-am bucurat de priveliștea spectaculoasă. Nu am ratat desigur ocazia pentru nenumărate poze. 😊


Sandra și Anne ne-au povestit și ne-au ghidat apoi spre statuia memorială a cățelului Hachiko – un câine japonez din rasa Akita, renumit pentru loialitatea remarcabilă față de stăpânul său, pe care a continuat să îl aștepte pentru încă circa 9 ani după moartea sa, la aceeași stație unde acesta cobora când se întorcea de la serviciu. O poveste tristă într-adevăr, dar care a rămas în istoria japoneză ca un simbol al loialității și fidelității. 💕


După ce ne-am amuzat la stația Shibuya, încercând să găsim intrarea către stația de tren pentru a ajunge în următoarea noastră locație, am ajuns în Shimokitazawa. Acesta este un cartier boem, foarte popular printre tinerii japonezi, cât și cei internaționali, pentru multitudinea de magazine vintage, cele de muzică, cafenele și restaurante cochete și o atmosferă mult mai relaxată decât cea din Shibuya. Și pentru că fiecare dorea să exploreze un alt magazin sau loc din împrejurimi, le-am oferit tuturor 90 de minute de explorare a zonei, după care ne-am reîntâlnit la stația de tren, pentru a ne întoarce la cazare.


Ajunși la cazare puțin obosiți, dar încântați de o zi plină și frumoasă, am decis că ne vom ocupa fiecare de cină – unii dintre noi alegând gustări de la supermarketul 7/11, aflat la câteva minute distanță, iar alții comandând o pizza. La 20:30 ne-am revăzut pentru o scurta ședință de seară pe terasa reședinței, unde am discutat programul pentru mâine, după care ne-am spus noapte bună. Mâine este prima zi de cursuri și cu toții așteptăm cu nerăbdare să descoperim și alte lucruri noi!

Așadar pe mâine!

Mai multe imagini din a doua zi de tabără puteți vedea aici: Album Facebook Tabără Japonia