Jul 28
Jul 29
Jul 30
Jul 31
Aug 01
Aug 02
Aug 03
Aug 04
Aug 05
Aug 06
Aug 07
Aug 08
Aug 09
Aug 10
Ziua 3 – Ikebukuro Safety Center, Sunshine City & primele cursuri
Ce bine ne-a prins somnul de noaptea trecută, mai ales că marți a fost și prima zi de cursuri, iar tinerii s-au simțit norocoși deoarece acestea au fost programate după-amiază de la ora 17:00. Dimineața a fost alocată vizitei la Centrul de Siguranță Ikebukuro, alături de unul dintre grupurile din China, după care noi am continuat ziua cu o plimbare în Sunshine City și la Centrul Pokemon & Nintendo, situat în această zonă animată. După cursuri, am admirat intersecția Shibuya și pe timpul nopții, seara încheindu-se odată ajunși la cazare.
Ziua a început ca de obicei cu micul dejun, tinerii fiind destul de punctuali la întâlnirile stabilite. Desigur, nici azi nu au lipsit iaurturile și sucurile cu fructe, biscuiții simpli sau cu ciocolată, cașcavalul topit, gemurile, untul, cafeaua și ceaiurile, însă și supa japoneză specifică acestei mese – încă nu am fost tentați să o încercăm, însă cu siguranță o vom face în zilele următoare.
Am pornit apoi pe traseul stabilit către Cross Tower – clădirea școlii – unde urma să ne întâlnim cu Cece, cea care ne-a condus apoi la Centrul de Siguranță Ikebukuro, unde ne-am alăturat grupului din China, ce ne aștepta deja acolo. Aici am participat la o sesiune de informare despre cutremure – acestea fiind destul de frecvente în Japonia și despre cum să reacționăm în astfel de situații.
Pentru început a trebuit să ne lăsăm lucrurile într-un dulap de la intrare, inclusiv telefoanele mobile, deoarece urma să participăm la o simulare a unui cutremur, iar acestea nu erau permise. Sesiunea a început cu un film de prezentare a cutremurului devastator din Japonia, ce a avut loc în 11 martie 2011 în partea de est și a măsurat o intensitate de 9,1 pe scara Richter. Am aflat că acest cutremur s-a datorat cel mai probabil deplasării simultane a mai multor plăci tectonice, ceea ce a creat o intensitate întâlnită în cazuri extrem de rare. Pe lângă intensitatea ridicată, cutremurul a durat circa 6 minute, fiind urmat de nenumărate replici ce au avut de asemenea magnitudini mari de circa 7 grade, un tsunami de mare amploare și un accident nuclear. Consecințele acestui cutremur au fost așadar catastrofice – de la câteva mii de victime, la locuințe distruse, căderi în sistemul cu aprovizionare de energie electrică, distrugerea aeroportului Sendai etc. Desigur că în urma acestei experiențe, japonezii au reușit să se redreseze treptat și să învețe cum anume să poată evita cât mai mult impactul unor astfel de fenomene ce nu pot fi neapărat controlate. Urmărind acest film, ne-am dat seama că România este o țară destul de bine poziționată geografic, fiind totuși ferită de astfel de fenomene catastrofice și suntem recunoscători pentru asta.
A urmat apoi o sesiune în care am experimentat o simulare a unui cutremur de 7 grade, primind instrucțiunile despre cum ar trebui să reacționăm și unde să ne adăpostim în astfel de situații. Grupați câte 4, am intrat pe rând în zona delimitată pentru această simulare și timp de 40 de secunde am simțit pe pielea noastră mișcările unui astfel de cutremur. La final, am avut și un mic chestionar pentru a verifica dacă am reținut principalele reguli de siguranță în astfel de cazuri, am primit informații despre alertele primite înaintea unui jishin – cutremur, dar și un card ce atestă faptul că am participat la această sesiune. Locuitorii Japoniei trebuie să participe de 2 ori pe an la o astfel de sesiune.
Sunshine City în districtul Ikebukuro a fost următoarea noastră destinație. Considerat orașul din oraș, acest complex comercial și de divertisment găzduiește nenumărate magazine tematice, restaurante, un muzeu, teatru, cinematograf, acvariu, planetariu și diferite parcuri de amuzament interioare. Și aceasta este o zonă foarte animată, specifică cartierelor centrale din Tokyo. Am ajuns aici pe jos de la Centrul de Siguranță, într-o plimbare de circa 20 de minute și am mers direct la clădirea principală unde se regăsea un Centru Pokemon & Nintendo.
Însă înainte de a explora acest centru, ne-am oprit în zona de restaurante pentru a căuta un loc potrivit în care să mâncăm prânzul. Am găsit împreună un restaurant tradițional japonez cu Udon noodles – diferite preparate cu tăieței japonezi speciali, un fel de ramen, dar cu tăieței mai groși. Ne-am personalizat fiecare porția de Udon noodles după preferințe, unii mai simplu, alții mai diversificat, însă la sfârșit cu toții ne-am declarat mulțumiți de alegerea făcută, mâncarea fiind chiar gustoasă. 😋
Menționez că pentru prânzurile ce nu pot fi servite la școală, deoarece grupul nostru este plecat în diferite vizite sau activități, cât și pentru cină – deoarece am ales să avem flexibilitate cu ora întoarcerii la cazare, am primit de la școală un buget de 10 000 yeni de persoană pentru 4 prânzuri și 6 cine, alocate acestei săptămâni (joi și vineri vom lua prânzul la școală). Pentru săptămâna ce urmează în funcție de program, ne va fi alocată suma aferentă pentru încă 6 cine și prânzurile ce nu pot fi luate la școală.
Ne bucurăm de această flexibilitate, deoarece ne oferă ocazia să încercăm diferite mâncăruri tradiționale japoneze sau, în cazul în care nu ne surâde neapărat această idee, să optăm pentru alte opțiuni clasice – nefiind astfel condiționați de mesele alese pentru noi. 😎
După ce am prânzit, am vizitat centrul Pokemon & Nintendo. Pentru pasionați acesta este un adevărat rai. Și noi, care nu suntem cei mai înfocați fani, am fost plăcut surprinși de diversitatea magazinelor și locațiilor de divertisment ce includ personaje specifice desenelor animate sau jocurilor video. De la o cafenea Pokemon și magazine cu bine-cunoscutele figurine până la locații unde oamenii se jucau jocuri specifice cu cartonașe Pokemon pentru o anumită perioadă de timp, locul acesta era plin de Pokemoni. 😁Am petrecut aici cam 45 de minute, iar apoi am revenit în zona Sunshine City, unde am avut o oră de explorare, timp în care am explorat magazinele și locațiile inedite aflate atât pe strada principală, cât și în aleile adiacente.
În jurul orei 16 ne-am regrupat pentru a lua trenul înapoi către școală. Ne-am gândit că ploaia de vară ce ne-a prins pe traseu va mai răcori puțin aerul, însă ne-am cam bucurat în zadar. Temperaturile sunt încă destul de mari pentru această perioadă, iar umiditatea ridicată face ca acestea să se resimtă mult mai tare, însă noi ne bucurăm în continuare de aventura noastră inedită. 💕
În scurt timp am ajuns la școală, unde lounge-ul era plin de tineri ce urmau să înceapă cursurile de la ora 17:00. Puteam distinge desigur limba japoneză, dar și alte limbi străine precum suedeză, chineză, italiană, germană, engleză, semn că mulți dintre cei aflați acolo erau destul de începători și puțin timizi. Nu după mult timp, sala de seminar s-a umplut și tinerii au început cursurile. Două seminarii cu o pauză între ele au trecut destul de repede, iar tinerii din grup mi-au dezvăluit că a fost o lecție interesantă și distractivă. Desigur că părerile despre maniera de predare sunt împărțite, însă ținând cont atât de nivelul tinerilor, cât și de așteptările fiecăruia, este și normal să fie așa.
Destul de obosiți după încă o zi plină, am decis să mai facem o scurtă oprire la intersecția Shibuya pentru a o putea admira și în timpul serii. Cu toții am rămas plăcut suprinși văzând un alt decor al acestui loc spectaculos: agitația era și mai mare, mult mai mulți oameni: tineri, turiști, localnici deopotrivă, muzică, reclamele colorate – o atmosferă vibrantă ce ne dădea o energie aparte. Vom mai reveni cu siguranță, însă pentru astăzi am decis să încheiem cu o poză de grup, iar apoi drumul înapoi spre cazare.
Aflându-ne la stația Shibuya am decis să schimbăm puțin traseul, coborând de această dată la stația Nippori, aflată la 10 minute de cazare. Ne-am oprit la un 7/11 pentru aprovizionare, majoritatea dintre noi optând și pentru un onigiri cu ton sau somon și alte gustări delicioase și accesibile, potrivite pentru cină. Desigur, fiecare dintre tineri poate alege variante și de alte supermarketuri din zonă – Family Mart sau Lawson, pot alege să mănânce în restaurantul hotelului sau în alte locații pe gustul lor. Am continuat apoi traseul spre cazare prin cartierul Yanaka Ginza ce își păstrează vechiul farmec japonez și pe care am promis că îl vom vizita și într-o altă zi.
Ajunși la cazare, ne-am bucurat pentru colegii noștri care au primit astăzi bagajele. 🥳🥳🥳 Așa că ne-am declarat mulțumiți și ne-am retras fiecare în camere pentru odihna binevenită. 🤗 Pe mâine!
Mai multe imagini din a treia zi de tabără puteți vedea aici: Album Facebook Tabără Japonia