
Jul 28

Jul 29

Jul 30

Jul 31

Aug 01

Aug 02

Aug 03

Aug 04

Aug 05

Aug 06

Aug 07

Aug 08

Aug 09

Aug 10
Ziua 4 – Turnul Tokyo, Templul Zojoji & SPIN-uri de scriere japoneză
În a patra zi din tabăra de limba japoneză, programul grupului a continuat cu o vizită la Turnul Tokyo și la Templul Zojoji, precum și cursurile de interes special, constând într-o sesiune de scriere japoneză. Seara a adus o ploaie torențială, ce a răcorit puțin atmosfera, însă ne-a stricat puțin programul de seară când doream să vizităm o cafenea cu pisici. Am decis totuși să amânăm această activitate pe o altă zi și să ne întoarcem la reședință, unde am încheiat seara pregătindu-ne pentru ziua de mâine, când cursurile vor începe de la ora 08:50.
Astăzi ora stabilită pentru mic-dejun a fost ora 9:00, astfel că am putut să dormim puțin mai mult. Majoritatea tinerilor s-a acomodat destul de bine cu fusul orar, mai ales că zilele pline au ajutat la un somn neîntrerupt și odihnitor. 😊 După ce ne-am încărcat bateriile cu micul-dejun, am pornit într-o nouă incursiune în Tokyo.
Prima oprire: Turnul Tokyo. Acesta este un turn de telecomunicații, situat în parcul Shiba din Tokyo, fiind a doua structură artificială ca înălțime din întreaga Japonie, după Tokyo Skytree (634 m). Turnul Eiffel din Franța a fost inspirația pentru Turnul Tokyo, după cum putem observa și în designul structurii, însă cu o înălțime de 333 m, acesta din urmă îl depășește cu 13 m pe primul.
Construit în 1958 și simbolizând renașterea economică a Japoniei, turnul Tokyo este una dintre cele mai populare atracții din oraș. Acesta este prevăzut cu o platformă de observare la 150 m – pe care am vizitat-o și noi – și cu alta la 250 m, ambele oferind panorame spectaculoase asupra orașului Tokyo. Am profitat și noi din plin de aceste panorame pentru nenumărate poze, am explorat și am identificat anumite obiective din oraș, am vizitat magazinul de suveniruri și nu am ratat ocazia de a mai aduna câteva ștampile – o modalitate interesantă de a colecționa suveniruri originale din Japonia prin intermediul ștampilelor aflate la dispoziția tuturor în diferite locuri de interes, inclusiv la stațiile de metrou.
La baza turnului, pe un întreg etaj se găsesc magazine cu suveniruri și un Food Court cu diferite restaurante și un supermarket Lawson. După vizita în turn, am făcut și noi o oprire aici pentru a mânca prânzul, în funcție de poftele fiecăruia.
Unii dintre noi au ales să încerce anumite preparate tradiționale japoneze, precum un ramen autentic – tăiețeii speciali despre care vă povesteam și ieri, însă cei subțiri; alții au preferat variante clasice de pizza sau burgeri.
Prețurile variază desigur în funcție de preparat și ingredientele alese, începând de la 500 de yeni. Am observat însă că majoritatea alegem să mâncăm un prânz consistent și pentru că orezul și tăiețeii sunt destul de sățioși, seara ne rezumăm la un onigiri sau alte sendvișuri tradiționale cu orez și ton/somon/legume etc. de la supermarket, costul unui astfel de sendviș variind între 180 și 250 yeni, astfel că ne putem încadra în bugetul de mese alocat.
După prânz, am pornit spre următorul nostru obiectiv: Templul Zojoji, aflat la câteva minute distanță de Turnul Tokyo. Împreună creează o priveliște minunată și reprezentativă pentru acest oraș magnific, după cum puteți vedea și în pozele noastre. 😎
Cu o arhitectură impresionantă și cea mai veche structură de lemn din oraș – poarta aflată la intrarea principală, precum și gazda a peste 1000 de statuete Jizo, Templul Zojoji este unul dintre cele mai frumoase și populare temple din Tokyo.
Acesta este un templu budist și a fost înființat în anul 1393 de preotul Yuyo Shoso ca primul centru de practică din zona Kanto. În perioada Edo, acesta reprezenta templul faimiliei pentru Shogunii Tokugawa, fiind centrul administrativ pentru nenumărate alte temple Jodo Shu din Japonia.
Numele Porții Principale (și cea mai veche structură de lemn din oraș) este Sangedatsumon, care în traducere înseamnă poartă (mon) trimisă (gedatsu) de trei (san) stări de spirit: lăcomia (貪 ton), furia (瞋 shin) și prostia (癡 chi). Se spune că dacă atingi poarta trecând prin ea și îți dorești să fii iertat pentru greșelile făcute, te poți conecta la energia potrivită ce te eliberează de acestea. 💕
Statuetele Jizo sunt ceva deosebit în Japonia – sculptate în piatră în forma unor copii, îmbrăcate cu haine croșetate, purtând căciulițe roșii, dar și decorațiuni sub formă de flori sau jucării, acestea reprezintă sufletele micuților mai puțin norocoși, pentru care părinții aleg să se roage în acest fel inedit. Tradițiile sunt diferite în fiecare colț al lumii și chiar dacă sună puțin ciudat gândindu-ne la concept, energia transmisă este una pozitivă și calmă.
Ne-am plimbat și noi pe aleile din jurul templului și am admirat atât arhitectura, cât și măreția acestor clădiri. Am intrat și în templu, unde mirosul specific templelor budiste și bețișoarele parfumate ne-au încărcat parcă energetic, mai ales că astăzi a fost din nou o zi foarte călduroasă.
Am încheiat vizita la templu și am decis să mergem spre școală chiar dacă mai aveam puțin timp liber. Am decis împreună că tinerilor le-ar prinde bine să se și relaxeze puțin și să aibă ocazia să socializeze și cu alți colegi internaționali veniți la școala EF Tokyo.
Zis și făcut. După o plimbare de 10 minute până la stația de metrou, iar apoi o călătorie cu acesta de aproximativ 30 de minute, am ajuns la stația Shibuya și mai apoi la școală. Aici, tinerii din grupul nostru nici nu s-au așezat bine că i-am și văzut povestind cu un coleg din Portugalia. 😊
A urmat apoi sesiunea de interes special, constând în 2 lecții de scriere japoneză, alături de alți colegi din Elveția, Portugalia, Germania, Makao, Franța. M-am alăturat și eu clasei la această lecție și trebuie să recunosc că este destul de dificil, dar personal mi se pare și foarte interesant, mai ales că este total diferit de tot ceea ce știm noi. Tineri noștri cu siguranță au mult mai multe cunoștințe desigur, i-am și văzut astăzi că se descurcă destul de bine. S-a discutat despre cele trei tipuri de caractere folosite pentru scriere: Hiragana, Katakana și Kanji. Se pare că Hiragana este forma cea mai simplă, Katakana – este folosită pentru țări, nume științifice ale animalelor și plantelor etc, iar Kanji este cel mai avansat sistem – folosit de nativi. Deci nu un sistem, ci trei…😁
Am primit cu toții și un caiet de lucru în care am putut să exersăm desigur scrierea caracterelor, urmând apoi un exercițiu menit să îi ajute pe elevi în a descoperi cuvinte noi și a reține mai ușor cum se scriu acestea. A fost un curs interesant, iar tinerii se declară și ei încântați de tot ce este nou și interactiv.
Seria testimonialelor pentru această tabără începe cu Anne, care astăzi ne-a împărtășit impresiile ei de până acum:
こんにちは、皆さん!私のなまえわアンネです。日本に来られて嬉しいです。
( ◠‿◠ ) – Bună tuturor! Numele meu este Anne. Sunt fericită ca sunt in Japonia.
Vizita în Tokyo alături de QDays și EF este un vis împlinit pentru mine. Acestă destinație a fost întotdeauna în topul locurilor pe care mi le doream să le văd, așa că sunt încântată să pot spune că am reușit să ajung aici în cele din urmă. Orașul este plin de energie și vibrație, iar peisajele urbane sunt absolut fascinante. M-am bucurat să pot explora atât locurile emblematice precum Tokyo Tower și districtul Shibuya cu renumita trecere, cât și colțurile puțin mai ascunse ale Tokyo-ului, descoperind magazinaşe cu multe suveniruri care au o cultură bogată și unică.
Cele două profesoare de japoneză, Honoka și Nana, pe care le-am avut zilele acestea s-au dovedit a fi extrem de drăguțe și implicate în procesul nostru de învățare. Ele știu foarte bine cum să ne capteze atenția și să ne mențină entuziasmul pentru cursuri, care sunt întotdeauna interactive și distractive. Lecțiile acoperă o gamă largă de subiecte, de la gramatică și vocabular, până la conversație și alfabet.
Suntem un grup unit de 9 persoane care se înțeleg foarte bine unele cu celelalte. Nu există bisericuțe sau tensiuni în interiorul grupului, ci mai degrabă o atmosferă armonioasă și de colaborare. M-am bucurat să-mi fac prieteni noi în timpul acestei călătorii și sper că legăturile create vor continua și după ce ne vom întoarce acasă.
Odată cursurile încheiate, aveam în plan o vizită la o cafenea cu pisici – o activitate destul de răspândită în Tokyo și cu siguranță ar fi fost un moment de relaxare bine-venit, însă din păcate în această seară ploaia torențială și vântul ce s-a întețit la momentul plecării noastre ne-au făcut să ne răzgândim. Am decis așadar că ne vom întoarce la cazare și vom vizita o astfel de cafenea în zilele următoare.
40 de minute mai târziu ajungeam în zona Nippori, unde după o ultimă oprire la supermarket pentru niște gustări de seară, ne-am îndreptat grăbiți spre reședință. Am încheiat seara mai devreme, dar asta le-a oferit tuturor timp pentru a se relaxa puțin și a se pregăti pentru cursurile de mâine, care vor începe dis-de-dimineață. După-amiază avem programată o vizită într-un alt district captivant, deci o nouă zi plină. Așadar, pe curând!
Mai multe imagini din a patra zi de tabără puteți vedea aici: Album Facebook Tabără Japonia