Tabăra Japoneză Tokyo – Ziua 5

Jul 28
Jul 29
Jul 30
Jul 31
Aug 01
Aug 02
Aug 03
Aug 04
Aug 05
Aug 06
Aug 07
Aug 08
Aug 09
Aug 10

Ziua 5 – Cursuri interesante și vizită în Kawagoe

Ziua de joi a început cu o dimineață dedicată cursurilor de limba japoneză, ce s-au terminat după prânz, în jurul orei 14:00. La prânz am încercat un nou preparat tradițional japonez – Takoyaki, iar după-amiaza am rezervat-o pentru o vizită în tradiționalul Kawagoe. Seara ne-am întors la reședință pentru odihna bine-meritată.

Ne-am obișnuit deja cu rutina dimineții ce include micul-dejun și călătoria cu trenul de la stația Sendagi pânâ la Omote-Sando și mai apoi o plimbare de 10 minute pe jos până la școală. Astăzi ne-am trezit chiar mai devreme decât de obicei pentru că tinerii au început cursurile la ora 08:50. Ne-am organizat destul de bine cu timpul, însă tot am întârziat 5 minute, deoarece trenurile erau foarte aglomerate, iar la intrarea în clădire era și o coadă destul de lungă pentru liftul ce ne conduce la etajul 27 al clădirii Cross Tower, unde este situată școala. Cu siguranță mâine vom ține cont de asta și ne vom organiza mult mai bine. 😁

Cursurile au fost și astăzi pe placul tuturor, tinerii povestindu-mi că au avut o lecție interactivă și distractivă, în cadrul căreia au exersat partea de ascultare și înțelegere a limbajului, dar au și avut de filmat o scurtă prezentare în limba japoneză, pe care au trimis-o mai apoi profesoarei pentru verificare.

În pauză i-am rugat pe tineri să voteze pentru participarea la două activități solicitate chiar de ei, pentru a ne putea organiza cu rezervări și bilete: una dintre acestea este Disney World, de care majoritatea s-au arătat interesați, iar cealaltă TeamLab Planets – un muzeu inedit din Tokyo și cel mai vizitat muzeu din lume la ora actuală. Toată lumea a votat “hai” (da) pentru ambele activități, iar angajații școlii ne-au ajutat deja cu achiziționarea biletelor pentru Disney. Pentru muzeu, vom plăti direct la locație săptămâna viitoare când timpul ne va permite să includem această activitate în program.

Pentru masa de prânz, Cece a comandat Takoyaki pentru toate grupurile aflate în destinație, însă colegii noștri au întârziat, fiind plecați la o activitate. Am degustat așadar împreună Shirakiku Takoyaki – un preparat reprezentativ pentru mâncarea japoneză stradală, originar din zona Osaka – gogoși rotunde prăjite ce conțin bucăți de caracatiță, ce sunt servite cu diferite sosuri și garnituri. Părerile au fost împărțite despre acestea: unii dintre tineri considerându-le delicioase, iar alții preferând poate preparatele mai clasice. Cu siguranță vom mai încerca și alte preparate! 😋

Cursurile au continuat cu încă o sesiune, iar apoi a venit timpul pentru explorare. Destinația – Kawagoe, un oraș din zona Saitama. Situat la o oră distanță cu trenul față de școală, acest oraș este cunoscut sub numele de “Micul Edo” sau Koedo, folosind astfel vechea denumire pentru Tokyo. Cu o istorie bogată și nenumărate clădiri în stilul Edo, orașul are o atmosferă aparte.

Prima oprire în Kawagoe a fost Templul Kitain. Acesta este un templu budist aparținând școlii Tendai, unde se regăsesc singurele clădiri rămase din vechiul Castel Edo. Inițial parte a unui complex de 3 temple construite în 830, Kitain a devenit templu principal în secolul 17 sub conducerea lui Tenkai – o personalitate renumită în relații foarte bune de prietenie cu primii 3 shoguni ai perioadei Edo. În 1638, un incendiu aproape a distrus acest templu pe care al-3-lea shogun – Tokugawa l-a reconstruit prin mutarea câtorva clădiri de la Castelul Edo la Kawagoe, acestea fiind singurele rămase după cutremurul devastator din 1923.

Tot aici se regăsesc și statuile Gohyaku Rakan – 540 statuete din piatră reprezentând discipolii lui Buddha, fiecare având o expresie facială distinctă. Acestea sunt însă situate într-o zonă separată din curtea templului, ce era închisă la ora vizitei noastre. Ne-am bucurat însă de templu și împrejurimi, am admirat grădinile și atmosfera calmă, după care am pornit mai departe în turul nostru.

Și astăzi a fost o zi foarte călduroasă, așadar mersul pe jos nu a fost neapărat partea noastră preferată, însă ne-am bucurat să descoperim arhitectura interesantă a caselor tradiționale din zonă, cât și străduțele înguste și cochete.

Punctul următor de interes era o locație unde ne doream să participăm la o ceremonie de ceai, însă programul prezentat pe internet nu corespundea cu programul real, astfel că a trebuit să ne reorganizăm și am mers la cafeneaua Starbucks – pentru o altfel de ceremonie a ceaiului – un ceai răcoritor cu matcha sau alte arome, o cafea și o gustare japoneză. 😋 A fost o oprire ideală ca să prindem forțe proaspete pentru continuarea turului. În plus, arhitectura clădirii unde se află cafeneaua Starbucks este una deosebită, în stil japonez desigur.

Am continuat apoi cu o oprire la Turnul cu clopot – Toki no Kane – o clădire renumită și reprezentativă pentru această regiune. Clopotul acestui turn funcționează de 400 de ani și este unul dintre puținele turnuri din lemn cu clopot rămase în Japonia la momentul actual. Am prins și noi momentul orei fixe, când clopotul a fost tras de 3 ori, sunetul fiind foarte diferit de ceea ce ne așteptam, fiind destul de asemănător cu cel al unui gong.

Plimbarea ne-a condus pe strada Kurazukuri Ichibangai, unde am putut admira micile magazine istorice kurazukuri situate de o parte și de alta a străzii. Ne-am întors astfel în timp, în perioada Edo (1600 – 1800) și ne-am imaginat cum era viața pe atunci în acest orășel tradițional. Poate că foarte diferit sau poate că japonezii au reușit să păstreze la fel de multe obiceiuri din vremea respectivă…

Am continuat spre o altă stradă renumită – Taisho-roman, unde am intrat într-o altă perioadă – Taisho, la începutul anilor 1900. Această perioadă a fost puternic influențată de cultura vestică, iar acest lucru se reflectă în arhitectura clădirilor ce au un stil distinctiv european.

În drum spre această stradă, ne-a furat privirile un alt templu – Choki-in, unde se găsește o statuie a lui Buddha în stil Gandhara și o grădină deosebită. Am admirat și aici arhitectura clădirii și îmrejurimile, am imortalizat câteva cadre și am pornit mai departe.

Soarele deja apunea, oferind o imagine spectaculoasă asupra orașului, iar lăsarea serii a adus și puțină răcoare, numai bună pentru traseul final până la ultima noastră oprire din această zi – Kawagoe Hikawa Shrine.

Cu o vechime de 1500 de ani, acest Shinto Shrine este renumit pentru energiile sale ce țin de puterea dragostei și a compatibilității. Este de asemenea gazda a 5 zeități – Susanō no Mikoto, Kushinadahime no Mikoto, Ashinazuchi no Mikoto, Tenazuchi no Mikoto, și Ōnamuchi no Mikoto. Se spune că două cupluri s-au și căsătorit aici, acest lucru contribuind la răspândirea ideii că acest shrine este sacru pentru compatibilitatea cuplurilor.

Ne-am plimbat și noi prin curtea interioară și am admirat templele, altarele, statuile, bucurându-ne din plin de atmosfera serenă a acestui loc, mai ales că era și foarte frumos luminat. Tunelul Ema și Coridorul Clopoțeilor de Vânt sunt la fel de spectaculoase, primul fiind un coridor decorat de jur-împrejur cu Ema – plăcuțe din lemn pentru rugăciuni ce conțin dorințele celor ce vizitează acest loc sacru, iar cel din urmă – un coridor lung de 10 m cu aproximativ 2000 de clopoței de vânt multicolori, ce scot un sunet aparte. Împreună creează un cadru feeric unde ne-am relaxat și noi pentru câteva momente.

Între timp, i-am observat pe Mihai și Tudor executând bucla norocului în jurul unei porți interesante, iar mai apoi tot ei au descoperit și au făcut ritualul hitogata nagashi – trimițând pe un râu artificial siluete din hârtie ce trebuiau să treacă pe sub o poartă, situată de-a lungul apei. Acest ritual este unul de purificare și noroc în dragoste. 😁

Am încheiat vizita cu o poză de grup, iar mai apoi ne-am îndreptat spre stația de autobuz, pentru a ne începe călătoria înapoi spre reședință. Destul de obosiți, dar încântați de cele văzute astăzi și după un drum mai lung decât de obicei, eram din nou la stația Nippori – cu care ne-am familiarizat deja. Nu am ratat ocazia să ne oprim pentru aprovizionarea cu onigiri sau alte gustări de seară – vă mărturisesc că sunt foarte gustoase și printre preferatele noastre.

Am rugat-o pe Maria să ne spună astăzi impresiile ei:

Astăzi am avut parte de ore de curs într-o atmosferă prietenoasă, dar, totodată, prielnică învățării expresiilor pentru începători și vocabularului esențial. Capitolele parcurse ne-au ajutat să punem bazele limbii japoneze și să facem cunoștință într-un mod simplu cu cei din jurul nostru. Profesoara a fost extrem de deschisă și ne-a explicat toate nelămuririle, ajutându-ne să ne obișnuim mai rapid cu limba japoneză.
Cât despre oraș, m-a surprins într-un mod plăcut, depășindu-mi așteptările. Totul este animat aici, clădirile imense și posterele atractive de pe străzi dau culoare punctelor turistice și ne îmbunătățesc tuturor starea de spirit. În același timp, casele tradiționale japoneze, cu acoperișurile lor din țiglă și grădinile aranjate, nu dau greș în a ne face să ne oprim și să le fotografiem. Aceste case au o arhitectură specifică, cu interioare din lemn și tatami, aducând o notă de autenticitate și istorie în peisajul urban.
Sunt cu adevărat nerăbdătoare să cunosc mai multe despre cultura japoneză! … 日本よ、愛しています!❤

Ajunși la cazare, ne-am spus rapid noapte bună pentru că mâine este o nouă zi și trebuie să ne odihnim. Nu ratați jurnalul de mâine.

Pe curând!

Mai multe imagini din a cincea zi de tabără puteți vedea aici: Album Facebook Tabără Japonia