Tabăra Japoneză Tokyo – Ziua 7

Jul 28
Jul 29
Jul 30
Jul 31
Aug 01
Aug 02
Aug 03
Aug 04
Aug 05
Aug 06
Aug 07
Aug 08
Aug 09
Aug 10

Ziua 7 – Excursie în Kamakura

Iată că a sosit și weekendul în tabăra internațională din Tokyo, Japonia, iar pentru ziua de sâmbătă am avut programată o excursie în tradiționalul orășel Kamakura. Inițial, programul nostru de astăzi includea și o oprire la insula Enoshima, însă ne-am reogarnizat cu aceasta pentru ziua de mâine. Am ajuns așadar la reședință puțin mai devreme decât de obicei, mai ales că oboseala resimțită în urma unei săptămâni pline și-a spus cuvântul pentru mulți dintre noi.

Am început și această zi destul de dimineață, astfel că la ora 8:00 – după ce am mâncat micul-dejun, porneam spre stația Nippori, de unde urma să schimbăm 2 trenuri pentru a ajunge la stația Kamakura. Aici urma să ne întâlnim cu Sora – liderul de activități din partea școlii și ceilalți elevi individuali ce au ales să participe la această excursie. Acești elevi individuali, locuind la familii gazde răspândite prin zone diferite din Tokyo, nu au putut ajunge la ora stabilită inițial pentru întâlnire (ora 10:00), iar aceasta a fost mutată la 45 de minute mai târziu. În schimb, noi ne-am descurcat destul de bine, așa că am mai avut o oră de explorare înainte de această întâlnire. Am sugerat grupului să facem o plimbare pe strada Komachi-dori, aflată la 2 minute de stație.

Pe această stradă se regăsesc diferite magazine locale și restaurante sau cafenele de tot felul. Kamakura este un oraș tradițional al templelor, cu o natură frumoasă și bogată, fiind înconjurat atât de munți, cât și de mare, iar această stradă aduce un strop de modernitate din agitația zonelor vibrante în acest cadru seren. Am intrat și noi în buticurile care ne-au atras, am încercat diferite produse ce ne chemau parcă la degustare, ne-am bucurat de ospitalitatea localnicilor și ne-am amuzat de cât de dificil este când nu cunoaștem prea bine limba locală. 😊

La ora 10:45 ne-am reunit cu Sora și ceilalți 6 elevi internaționali și am pornit spre primul nostru obiectiv de astăzi și cel mai important centru cultural și Shinto shrine (templu aparținând șintoismului – religia tradițională a Japoniei) din Kamakura: Tsurugaoka Hachimangu Shrine.

Acest templu îi este dedicat lui Hachiman, zeul protector al familiei Minamoto (care a construit acest templu) și a samurailor în general. Situată la capătul unor scări pe o platformă ce tronează parcă asupra orașului, clădirea principală include și un mic muzeu, pe care majoritatea tinerilor l-au vizitat, mai puțin eu, Mara și Corina – dorind să explorăm mai mult curtea interioară și micile altare ce se întrezăreau la fiecare pas. Am găsit și aici o buclă pentru sănătate și noroc, pe care Mara și Corina au reprezentat-o foarte bine, iar mai apoi ne-am mai plimbat puțin de-a lungul celor două lacuri pline de lotuși, căutând puțină răcoare și umbră.

Temperaturile ridicate persistă în Japonia, iar umiditatea ridicată își pune amprenta și mai tare asupra climei. Orășelul se aglomerase și el, foarte multe persoane venind aici să viziteze aceste temple și altare renumite din zonă. Iar mulți dintre tineri rămâneau ușor, ușor fără prea multă energie.

După ce vizita s-a încheiat, am avut o oră liberă pentru masa de prânz. Am căutat așadar o locație în apropiere, unde să putem mânca împreună și am găsit un restaurant tradițional japonez, unde am ales fiecare ce ni s-a părut mai interesant pentru gustul nostru. Unii dintre noi au făcut alegerile potrivite, alții nu neapărat, însă am avut ocazia să mai încercăm și alte preparate japoneze și să ne răcorim puțin, toate restaurantele și cafenelele folosind aerul condiționat în această perioadă.

După prânz, următorul obiectiv a fost Templul Hase. Însă până la acest punct puteam ajunge fie mergând 30 de minute pe jos, fie alegând să mergem cu trenul local pe vechea linie Enoden (înființată încă din anul 1900). Vă las să ghiciți ce am ales! 😁 Nu ne așteptam desigur ca trenul să fie aproape neîncăpător, însă am reușit să ne strecurăm și noi și să rezistăm pentru 3 stații, cât dura călătoria noastră până la stația Hase și mai apoi Templul Hasedera.

Am fost plăcut impresionați și de acest templu budist, renumit pentru statuia ridicată în cinstea zeiței Kannon. Aceasta este o sculptură dintr-un lemn special și are 9,18 m înălțime, fiind situată în înteriorul clădirii principale a templului.

Și aici templul principal este înconjurat de o curte interioară spectaculoasă, cu diferite alte altare, o mică peșteră, un lac cu pești koi colorați, treptele ce ne-au purtat către o panoramă spectaculoasă asupra orașului Kamakura, o pădurice de bambus etc. Întreg ansamblul templului excelează prin frumusețe și diversitate, fiind ridicat pe culmea unui deal. Ne-a mai atras atenția când urcam scările către templu și un altar înconjurat de o mulțime de statuete mici, de piatră. O mulțime… însemnând câteva sute cel puțin, care ofereau o notă aparte acestui cadru spiritual.

Tinerilor le-a plăcut foarte mult și muzeul din interiorul templului, unde au putut afla mai multe informații despre această parte sacră a culturii japoneze.

Am avut și aici timp suficient pentru explorare, iar mai apoi ne-am îndreptat către obiectivul final al turului de azi: Daibutsu – Statuia Marelui Buddha.

Imensa statuie din bronz, în aer liber, de 13, 35 m înălțime este reprezentarea budismului și a doua cea mai înaltă statuie de acest fel din Japonia. Și chiar dacă locul acesta este destul de aglomerat, peste tot răzbate un calm specific. Mai mult decât atât am putut chiar intra în interiorul statuii, unde am descoperit câteva informații despre cum a fost construită această statuie.

Noi ne-am oprit câteva secunde și am luat o pauză de la lumea de afară, chiar dacă în interiorul statuii era o atmosferă sufocantă. Am zărit la ieșirea din statuie și o pereche de sandale din paie, de 1,8 m lungime, despre care am aflat că – primele au fost împletite de copii în 1951 cu speranța că Buddha le va folosi pentru a străbate Japonia în lung și în lat, iar acum sunt reînnoite de acelasi club al copiilor la fiecare trei ani. Interesant!

Sandra ne-a spus astăzi câteva impresii despre experiența ei:

寺院の国、日本
Japonia tărâmul templelor

Azi am avut ocazia de a vizita orașul Kamakura, oraș cunoscut pentru istoria bogată și templele care pot fi vizitate. Cel mai mult dintre obiectivele vizitate astăzi mi-a plăcut Templul Hasedara. Pe lângă grădina fascinantă care îl înconjura m-a impresionat muzeul unde am învățat despre zeitățile din cultura japoneză.

Când vine vorba despre cursuri în ciuda faptului că japoneza este o limbă dificilă profesoara noastră organizează lecțiile astfel încât să ne fie ușor să învățăm.

I love the Japanese experience!

Am încheiat așadar seria vizitelor zilei de azi cu o mică ședință. Majoritatea tinerilor erau copleșiți de căldură și oboseală și multi dintre ei și-au exprimat dorința de a nu participa la vizita băilor termale ce era programată mâine. Considerând atât programul strict și conservator în cadrul acestor băi cu tradiție, dar și părerea grupului, am stabilit că vom schimba puțin programul și vom renunța la vizita băilor termale, alegând să încheiem vizita de astăzi mai devreme, iar mâine să vizităm insula Enoshima, dar și plaja aflată în vecinătatea acesteia.

Am ajuns la cazare în jurul orei 18:30, după ce am descoperit ce animată este strada Yanaka, aflată chiar la 2 minute de reședință. Desigur că unii dintre noi am mai găsit și câte o gustare de seară, după care ne-am organizat și cu niște haine la spălat și uscat. Mâine ne promitem un program mai relaxat, așa ca de duminică, astfel că vom și dormi puțin mai mult. Mai multe detalii însă în jurnalul de mâine! 😉 Pe curând!

Mai multe imagini din a șaptea zi de tabără puteți vedea aici: Album Facebook Tabără Japonia