Tabăra Japoneză Tokyo – Ziua 9

Jul 28
Jul 29
Jul 30
Jul 31
Aug 01
Aug 02
Aug 03
Aug 04
Aug 05
Aug 06
Aug 07
Aug 08
Aug 09
Aug 10

Ziua 9 – Vizită în Asakusa și cursuri de japoneză

Luni am început a doua săptămână de tabără de japoneză la școala din Tokyo, și implicit tinerii au reluat cursurile de limbă. Acestea se desfășoară în cursul după-amiezii luni, marți și miercuri, iar joi și vineri – de dimineață. Așadar, astăzi – dimineața a fost dedicată vizitei în districtul Asakusa, unde se află cel mai vechi și mai instagramabil templu din Tokyo. 😁 Seara, ne-am reîntors la clădirea Guvernului din Tokyo, unde am admirat o panoramă spectaculoasă asupra orașului pe timpul nopții, iar mai apoi am revenit la reședință.

Dimineața a început ca de obicei, cu micul-dejun, iar apoi am pornit spre punctul nostru de interes: Asakusa, districtul ce păstrează elemente specifice din vremurile străvechi ale acestui oraș încântător.

Punctul de atracție principal al acestui district este templul Sensoji – un popular templu budist, construit în secolul șapte. Ne-am întâlnit în fața uneia dintre cele două porți principale ale templului cu Ayano de la școala EF, care ne-a povestit câteva detalii interesante și ne-a condus într-un tur al principalelor atracții din zonă. Această poartă – Kaminarimon – este un simbol al districtului, ce și-a luat denumirea de la zeii tunetului și al vântului, protectorii acestui templu. Lampionul gigantic aflat în centrul porții este un simbol iconic al districtului Asakusa, iar la baza acestuia este gravat un dragon plin de semnificații.

Am trecut așadar prin poartă și am cotinuat pe Kaminarimon-dori sau strada Nakamise – strada principală ce duce spre templu. Zona era împânzită de lume, localnici și turiști, aici aflându-se și diverse buticuri tradiționale, cu suveniruri sau produse japoneze și restaurante locale, ce sunt la mare căutare.

Templul Sensoji este cel mai vechi templu budist din Tokyo și unul dintre cele mai semnificative, fiind dedicat lui Kannon – zeul compasiunii. Impresionant atât prin arhitectură, cât și prin celelalte clădiri ce îl înconjoară, templul reprezintă cadrul perfect a nenumărate poze și filmări pentru toată lumea. Ayano ne-a povestit despre fumul purificator emanat de bețișoarele parfumate ce ardeau în fața templului, iar tinerii nu au ezitat în a se “purifica” și ei.

Există desigur și un loc unde purificare se face cu apă, așa cum am mai întâlnit și la alte temple. Rugăciunea la templu presupune două reverențe – una la începutul rugăciunii, iar cealaltă la final, asta după ce fiecare persoană care dorește aruncă monede în cutia de la intrare. Sunt preferate monedele de 5 yeni, care au și o gaură în mijloc, acestea fiind considerate norocoase (go-en), în special în dragoste.

Am continuat apoi spre Asakusa Shrine, de unde cei care doreau puteau cumpăra ca amintire, inscripții caligrafice pe pânză sau diferite alte materiale. Atenția ne-a fost însă furată de un loc cu o-mikuji. Pentru o donație de 100 yeni, cei interesați pot consulta oracolul divin pentru răspunsul la întrebările lor. Un container de metal ce conține bețe din lemn inscripționate cu numere este agitat pentru ca acestea să se amestece, iar mai apoi scot un singur băț, al cărui număr corespunde unui sertar din cele 100 posibile, unde se găsește răspunsul mult-așteptat.

Desigur că l-am încercat și noi, chiar dacă Ayano ne avertizase că templul Sensoji este renumit pentru multe răspunsuri cu ghinion. Unii dintre noi au și înțeles de ce, însă nu ne-am descurajat pentru că ne-am înnodat bilețelele cu ghinion pe sforile aflate lângă sertare, astfel încât ghinionul să fie curățat din dorințele noastre. Norocoșii s-au bucurat de veștile bune și bilețele cu noroc, pe care le vor cu siguranță le vor păstra.

O altă clădire impresionantă, ce dă o frumusețe aparte locului este Pagoda (pe 5 niveluri). Aceasta se aseamănă unui turn, cunoscut și sub denumirea de stupa și conține cenușa lui Buddha. Aceasta este una dintre cele mai populare din Japonia și una dintre puținele ce au supraviețuit în Tokyo.

Am încheiat acest tur interesant cu Ayano, după care am avut cu toții aproximativ o oră pentru explorarea împrejurimilor până la a ne reuni pentru masa de prânz. Mara, Anne și Corina au dorit să încerce kimonourile tradiționale japoneze, iar ceilalți au ales să viziteze buticurile din zonă. Am căutat împreună cu fetele o locație pentru închiriat astfel de îmbrăcăminte tradițională, și spre încântarea lor am găsit destul de repede. Ținutele alese li se potrivesc perfect, după cum puteți vedea și în poze, iar ele mi-au mărturisit că s-au simțit ca niște prințese. Întregul proces de îmbrăcare a durat circa 20 de minute, însă a meritat așteptarea. 💕

Și pentru că fetele aveau aproximativ trei ore la dispoziție pentru purtarea kimonourilor, au fost de acord să mergem mai întâi la masă și abia apoi să se organizeze cu sesiunea de poze și ulterior restituirea acestora la locație. Foarte bună decizie au luat, deoarece restaurantul tradițional la care ne făcuse rezervare școala le-a oferit cadrul perfect pentru una dintre sesiuni. Astăzi am luat masa în zona delimitată în stil zashiki a localului – pe podeaua tatami, la o masă joasă și am mâncat, în funcție de preferințe: legume la tigaie cu orez și supă miso, carne de porc cu curry și orez sau macrou prăjit cu salată de varză, orez și supă miso. Un cadru deosebit, iar mâncarea gustoasă! Mulțumim! Mai dorim! 😁

După masă, fetele au rămas în Asakusa pentru a mai face câteva fotografii în zona templului Sensoji, îmbrăcate în superbele kimonouri, iar noi, ceilalți am decis să ne îndreptăm spre școală, în zona Shibuya. Și pentru că the sky is the limit în zona Shibuya, le-am oferit acestora încă o oră de explorare pentru a ajunge fiecare în locurile dorite. 😎

Ne-am reunit apoi cu toții la școală, cu 10 minute înainte de începerea cursurilor, tinerii fiind entuziasmați și pregătiți de lecții noi. Am aflat mai târziu că Daria și Sandra au luat nota maximă la o evaluare a cunoștințelor în clasă. Bravo, fetelor! Felicitări! 👏🏻🥳 Deasemenea, tinerilor li s-a cerut astăzi feedback despre experiența lor la cursuri, dar și în Japonia de către profesoara lor de la clasă. Recunosc că am tras puțin cu urechea, dar entuziasmul cu care i-am auzit povestind și feedbackul pozitiv nu au făcut decât să mă bucure. 🤗

La finalul zilei planul nostru era să vizităm un muzeu inedit din Tokyo, însă biletele erau deja epuizate pentru ziua de astăzi. Ca să nu pierdem ocazia, ne-am organizat rapid și ne-am cumpărat biletele pentru vineri seara, deoarece atunci era singura opțiune potrivită programului nostru, dar și liberă.

Așadar a trebuit să ne reorganizăm – shopping în Shibuya seara?! Oricând, vă va răspunde grupul nostru. 😁 Însă nu le-am acordat decât 30 de minute, pentru ca mai apoi să mergem la Clădirea Guvernului, unde am putut urca gratuit la etajul 45 al turnului sudic pentru o priveliște panoramică minunată asupra orașului pe timpul nopții. Chiar dacă inițial au fost puțin sceptici de încă o vizită la clădirea Guvernului, ajunși în turn și-au schimbat părerea și s-au bucurat de propunere.

Am revenit apoi la cazare, unde ne-am spus rapid noapte bună pentru a ne pregăti de ziua de mâine și odihna bine-meritată.

Astăzi Mara ne-a împărtășit impresiile ei de până acum:

初めまして、私はマラです。私は現在、夢の街に住んでいます – Eu sunt Mara, încântată de cunoștință! În acest moment trăiesc în orașul visurilor mele.

Dacă îmi spunea cineva acum câteva luni de zile că voi ajunge să am posibilitatea de a ajunge în Tokyo, unul dintre cele mai spectaculoase orașe ale lumii, nu aș fi crezut. Este cu adevărat un vis devenit realitate. Încă din momentul în care am coborât din avion și până acum, nu încetează în a mă surprinde. Tokyo este orașul care arată precum în filme, imaginea lui pe timp de zi contrastând cu lumina, viața și forfota pe care o are pe timp de noapte. Cu siguranță, am ajuns să am parte de această experiență uimitoare doar cu ajutorul EF și QDays, motiv pentru care voi lua în considerare posibile aventuri în viitor.

Un alt motiv pentru care am ales această destinație a fost și limba japoneză, pentru care am o pasiune deosebită. Această tabără oferă îmbinarea perfectă între timpul liber în care putem vizita și aprofunda cunoștințele noastre despre cultura asiatică și cursurile propriu zise de limbă. Orele sunt foarte interactive și reușesc să acopere toate planurile, de la înțelegerea alfabetului, până la a putea purta o conversație de bază, așa cum am învățat în prima săptămână, să ne prezentăm. Bineînțeles, cursurile se completează foarte bine cu micile conversații pe care le poți avea cu localnicii fie la restaurante, magazine sau locuri turistice.

Ziua de astăzi a debutat, spre bucuria noastră, puțin mai târziu decât de obicei, motiv pentru care am plecat mai energetică și dornică să vizitez următorul nostru punct, până la începerea orelor- templul Sensō-ji. Aflat în Asakusa, templul Sensō-ji este cel mai vechi templu aflat în orașul Tokyo, fiind și cel mai impresionant de până acum. Am practicat numeroase ritualuri specifice japoneze, lucru ce m-a învăluit și mai mult în lumea lor plină de mituri, credință și mister. Însă partea mea preferată a acestei zile a fost purtarea primului meu kimono. M-a ajutat să înțeleg și mai mult tradițiile lor, fiind un moment pe care mi-l doream de foarte mult timp.
Alături de Corina și Anne, ne-am plimbat toate trei pe micile străduțe, cumpărând suveniruri și făcând multe poze ce vor rămâne mereu în amintirea noastră.
După finalizarea cursurilor, seara s-a încheiat neașteptat cu o priveliște a orașului de la înălțime, în Tokyo Metropolitan Government Building, o imagine absolut spectaculoasă. Obosiți după o zi plină, ne-am îndreptat apoi spre cazare, un drum de 45 minute cu metroul, spre a ne relaxa pentru o nouă zi în Tokyo.

Pe curând!

Mai multe imagini din a noua zi de tabără puteți vedea aici: Album Facebook Tabără Japonia