Să stai izolat în casă poate fi o adevărată corvoadă. Orele întregi petrecute cu ochii în ecran trebuie întrerupte de pauze scurte, pentru a-ți menține concentrarea și pentru a rupe monotonia. Decât să stai să dai scroll pe TikTok sau pe Instagram, profită de acest timp să faci lucrurile pe care le-ai amânat până acum.
Ordonează-ți camera
Iată un moment potrivit să te îngrijești de viața ta și să pui lucrurile în ordine. Ajungând să lucrezi într-un spațiu restrâns pentru o perioadă mai lungă de timp, să fie și plin de haine murdare și vase nespălate poate să-l facă să pară sufocant. Deschide geamul, aranjează-ți hainele și du vasele în bucătărie. Aspiră podeaua, curăță suprafețele și schimbă așternutul. Chiar dacă faci câte puțin în fiecare zi și nu pe toate deodată, să-ți păstrezi lucrurile curate și ordonate ajută să eliberezi puțin spațiu și îți ocupă mintea cu ceva.
Îngrijește o plantă
Dacă tot ai făcut curat se poate să fi eliberat puțin spațiu pe podea sau pe pervazul geamului. Iată un moment bun să îngrijești planta pe care mereu ți-ai dorit-o. Chiar dacă este un mic cactus, să dedici puțin timp sa citești despre îngrijirea plantelor poate fi o scuză binevenită pentru a-ți lua o mică pauză. Să uzi planta, să o cureți, și să îngrijești solul, fiecare necesită timp și concentrare. Plantele aduc de asemenea și o sursă proaspătă de oxigen unei camere, și un strop de culoare spațiului. Chiar dacă numai plantezi semințe vei pune bazele unui proiect pe termen lung. Începe de jos și vei deveni un bun îngrijitor cât ai clipi.
Hrănește-ți curiozitatea
Poate suna straniu pentru cei care stați acasă să învățați, dar să studiezi despre o temă în afara studiului pentru școală, doar pentru a-ți hrăni curiozitatea poate fi foarte reconfortant. De te simți blocat încercând să memorezi ceva pentru școală, ia-ți 30 de minute în fiecare zi în care să îți ocupi mintea cu ceva complet diferit. Asta îi va oferi creierului tău un moment de răgaz, în timp ce stimulezi aceleași sinapse ca în timpul studiului. Alege un subiect ce ți-a stârnit mereu curiozitatea și încearcă să parcurgi câteva pagini pe Wikipedia. Nu e necesar să îți iei notițe și nici să petreci mai mult de 5-10 minute pe un subiect. Chiar de nu pare folositor, într-o zi îți va fi la îndemână la un concurs de cultură generală.
Deprinde o nouă îndemânare
Asta se potrivește pentru zilele lungi de weekend în care în mod obișnuit ai ieși împreună cu prietenii. Dacă tot ai nevoie de ceva de făcut, dă-ți șansa să încerci ceva nou: poți învăța să jonglezi, poate să îți îmbogățești vocabularul pentru o limbă străină, sau să faci origami. Youtube este plin de de tutoriale, iar aplicații mobile precum cum ar fi Duolingo sunt o modalitate bună de a îți ocupa timpul. Orice îți stimulează creierul fără să îl solicite în mod direct va fi de ajutor. Să înveți ceva nou ține de sesiuni scurte și recurente. Nu vei putea să devii maestru într-o singură zi, dar prin exerciții repetate pe o perioadă mai lungă de timp vei observa progresul.
Să rămânem izolați poate fi greu pentru fiecare dintre noi. Concentrându-ți atenția pe un proiect personal poți lua pauzele necesare de la sarcinile principale fără să simți că pierzi timpul. Cheia către succes este să nu uiți acest exercițiu când lucrurile vor reveni la normal. Jonglează în continuare, păstrează-ți camera curată și nu-ți lăsa plantele să se ofilească și te vei alege cu o serie de obiceiuri benefice ce te vor ține o viață întreagă.
Acest articol este o traducere și adaptare a Making the most of your time at home.