Iată cum studiul în străinătate îți poate transforma viitorul academic

Locuri noi, mâncăruri noi, fețe noi – studiul în străinătate face apel la curiozitatea și simțul nostru de aventură. Mulți oameni spun că petrec cele mai frumoase momente în străinătate – și că această experiență îi  transformă. Cât despre performanțele academice, cu siguranță trebuie să existe anumite avantaje și în această privință.

Studiu in strainatate

Indiferent dacă obții note mai bune, găsești mai multă motivație sau creezi obiective mai clare, studiul în străinătate îți poate transforma viitorul academic și te poate orienta în direcția pe care dorești să o urmezi – iată cum:

1. Îți redescoperi motivația

Studiul în străinătate îți modifică rutina familiară de zi cu zi. Te ajută să vezi lucrurile din unghiuri noi. E momentul să spui la revedere rutinei și salut unui nou început. Vei aborda școala sau universitatea cu o curiozitate și o motivație reînnoită. S-ar putea să îți dai seama că apreciezi un subiect care te plictisea sau te înscrii la o clasă sau un curs neașteptat. Ieșirea din zona ta de confort te face să apreciezi experiența cu atât mai mult când te întorci acasă.

2. Fluența lingvistică este îmbunătățită

Deși schimburile de studenți care implică călătoria într-o altă țară și o altă universitate timp de câteva luni sunt pe bună dreptate populare și îți pot îmbunătăți abilitățile de limbă, un mod și mai accesibil de a experimenta beneficiile studierii în străinătate este să înveți o limbă în străinătate (dezvăluire completă: este specialitatea noastră). Poți urma un curs de limbi străine în perioada vacanței sau poți face unul după ce ai absolvit universitatea pentru a-ți da seama de următoarea mișcare (vezi punctul 6).

Și indiferent de limba pe care ai studiat-o în străinătate, diferența va fi clară în sala de curs. Ai adăugat cuvinte noi în vocabularul tău, ai trecut peste câteva greșeli de pronunție și te simți mai confortabil în conversațiile cu colegii de clasă. Te vei simți împlinit știind că ai îmbunătățit o abilitate importantă și cui nu îi place această senzație? Poate chiar dorești să studiezi o altă limbă sau să îți aprofundezi abilitățile curente de limbă cu un alt program de studiu în străinătate.

3. Îți poți gestiona mai bine studiile

Odată ce ai locuit în străinătate, te poți descurca în orice situație. Totul este nou când ajungi la destinație, de la transportul public la moneda locală și la obiceiurile culturale. Trebuie să-ți găsești ritmul și să te adaptezi. Pe parcurs, dezvolți abilități valoroase, cum ar fi încrederea în sine, managementul timpului, resurse, disciplină și chiar creativitate. Aceste abilități sar în rucsacul cu experiențe de viață și călătoresc înapoi cu tine. Fii gata să-ți organizezi listele de activități cu ușurință, ia inițiativa în proiecte de grup, gândește-te creativ la probleme complicate și pregătește-te pentru examene fără stres.

4. Îți extinzi cercul de prieteni

Oamenii spun pe bună dreptate că nu contează ce știi, ci pe cine știi. Noii prieteni, membrii familiei gazdă, mentorii și profesorii pot deveni surse de inspirație pentru tine în viitoarele eforturi academice. Poate că primești un stagiu de practică de la cineva cunoscut sau te decizi să studiezi în străinătate într-un oraș la care nu te-ai gândi altfel. Păstrează legătura cu oamenii pe care îi întâlnești, nu știi niciodată unde ar putea duce.

5. Ești mai căutat pentru stagii de practică sau burse

Studiul în străinătate le arată oamenilor că ești deschis la nou și curios în legatură cu lumea largă. Este o investiție în tine și în viitorul tău, care te diferențiază de ceilalți. Când soliciți un stagiu de practică sau o bursă, povestește despre modul în care experiența te-a provocat și te-a ajutat. S-ar putea să nu fie o modalitate automată de a obține un „da”, dar cu siguranță vei obține puncte importante în plus.

6. Găsești claritate în obiectivele tale

Este în regulă să nu știi care îți vor fi următorii pași. Viața nu este menită să fie o linie dreaptă, iar aceasta poate include evoluția academică. Nimic nu se compară cu o călătorie în străinătate pentru a-ți face ordine în gânduri și pentru a-ți da seama ce vrei. Uneori, tot ce avem nevoie este o mică schimbare pentru ca motorul motivației să funcționeze din nou. Fă-ți timp pentru a scrie obiectivele înainte și după călătorie. Compară-le și vezi ce s-a schimbat.

7. Îți extinzi viziunea asupra lumii

Viața într-o cultură străină este interesantă, dar și provocatoare. Înveți să comunici cu diferite culturi, descoperi modalități creative de rezolvare a problemelor și te expui la noi moduri de gândire. Nimic nu se compară cu a întâlni persoane care te provoacă să gândești inovativ. Vei reveni acasă și îi vei aprecia mai mult pe cei din jurul tău. Poate chiar descoperi că pui la îndoială concepțiile tale de viață.

8. Decizi să urmezi un program de învățământ superior

Studiul în străinătate îți poate extinde orizonturile educaționale nu doar pe termen scurt. Sondajele arată în mod continuu că studenții care studiază în străinătate chiar și pentru un program de scurtă durată au mai multe sanșe să obțină o diplomă de absolvire. Are sens. Experiența ta în străinătate îți poate schimba viața. Te-ar putea inspira să urmărești eforturi academice suplimentare, poate chiar o diplomă postuniversitară.

Acest text a fost tradus și adaptat de pe blogul EF.