Tradiții interesante de Paște

8 tradiții interesante de Paște din jurul lumii

Paștele înseamnă mult mai mult decât o vacanță și ocazia de a mânca bucate delicioase și ciocolată sub formă de iepurași ori ouă de toate mărimile. Este înainte de toate o foarte importantă sărbătoare religioasă, ce aduce cu ea o mulțime de tradiții. Totuși, de-a lungul anilor, multe obiceiuri din jurul lumii au fost adaptate și reinterpretate. Chiar dacă nu mai credeți în iepurașul de Paște, unele obiceiuri sunt de-a dreptul interesante și ar trebui cunoscute de către toată lumea, mai ales fiindcă ne pregătim să întâlnim sute de elevi din zeci de țări diferite vara aceasta în sezonul de tabere internaționale Qdays. Iată așadar cum îți poți uimi noii prieteni, cunoscând unele dintre cele mai interesante tradiții legate de această sărbătoare:

  1. Înălțarea zmeilor

Oamenii din Bermuda țintesc cerul în perioada Paștelui: ridicarea zmeilor este una dintre activitățile lor preferate cu ocazia acestei sărbători. Locuitorii acestor insule își fabrică propriile zmeie folosind bețe de lemn, hârtie colorată și modele interesante. Fiecare zmeu are și o parte dintr-o hârtie specială pe post de ”zornăitoare”, care face un zgomot specific – altfel spus, sunetul Paștelui în Bermude. Lumea se adună pentru a înălța zmeiele în locurile preferate ori se duce la festivalul anual al zmeului, în Vinerea Mare, pe plaja din Horseshoe Bay.

  1. Mistere și povești cu detectivi

În unele părți ale lumii, Paștele e vremea misterelor, și nu vorbim aici despre a descoperi cine a mușcat urechile iepurașului de ciocolată sau cine a spart oul încondeiat pus ca decor în coșul cu ouă roșii… Nu, vorbim despre Påskekrimmen, tradiția norvegiană de a citi, urmări la televizor sau asculta mistere polițiste și povești cu detectivi în perioada sărbătorilor de Paște. Toată țara pare a fi în suspans în timp ce editorii, producătorii, posturile TV și radio participă la tradiție aducând noi și noi povești polițiste. Până și companiile de lactate intră în joc, publicând scurte povești pe cutiile de lapte.

  1. Vânătoare de ouă

Cui nu-i place să caute prin casă ori pe afară coșulețele umplute cu ouă de ciocolată? În Germania, Elveția și multe alte țări de altfel, coșulețe cu dulciuri sunt ascunse pentru amuzamentul și deliciul copiilor (și al adulților, să recunoaștem!). Aceste ”cuiburi” sunt așadar coșuri sau cutiuțe ornate și umplute cu iepurași de ciocolată, ouă de ciocolată, dulciuri și jucării pe care iepurașul de Paște le ascunde personal.

8-Easter-traditions-from-around-the-world_blog-hero-low[1]

  1. Bătaie cu apă

Puține lucruri sunt mai reprezentative pentru Paște decât o bătaie prietenoasă cu apă. Cel puțin așa spun locuitorii Poloniei, care sărbătoresc Śmigus-dyngus (Lunea Udă, fiindcă sărbătoarea are loc luni, în a doua zi de Paște) aruncând cu apă unul spre celălalt. Mai demult, sărbătoarea se adresa tinerilor băieți, care astfel curtau tinere fete, însă în zilele noastre, toată lumea se bate cu apă! Armele utilizate sunt pistoale cu apă, sticle goale de șampon și desigur tradiționala găleată – de fapt orice poate ține apă. ?

  1. Un festin al ouălor

Ouăle și Paștele sunt precum Crăciunul și cadourile – și sunt probabil utilizate de către toată lumea în această perioadă. Lumea le colorează, le ornează, le ascunde pentru a le găsi, le rostogolește pe dealuri, le ciocnește pentru a decide câștigătorul (cel care se va bucura de cel mai mult noroc) sau pur și simple le mănâncă. Așa se întâmplă și în Haux, Franța, unde în jur de 1,000 de oameni se adună pentru a mânca împreună o omletă uriașă făcută din peste 4,000 de ouă și mai mult de 50 de kilograme de bacon, usturoi și ceapă.

  1. Aruncatul oalelor de lut

Dacă sunteți pe insula grecească Corfu în perioada Paștelui, feriți-vă de oalele de lut zburătoare. În Sâmbăta Mare, la ora 11 fix, locuitorii insulei aruncă oale de lut (de toate dimensiunile) de pe balcoanele lor. Tradiția există încă din secolul al 16-lea, când oamenii aruncau pe geam lucrurile vechi, pe care nu le mai foloseau, pentru a se pregăti de un nou an – spartul vaselor de lut fiind menit să sperie spiritele rele și să marcheze un nou început.

  1. Împărțirea covrigilor

În Luxemburg, localnicii sărbătoresc Bretzelsonnden, duminica pretzel-ilor, în a treia duminică din postul Paștelui. În Luxemburg, covrigii sunt de fapt niște produse de panificație dulci, pufoase, glazurate și acoperite cu migdale, așa încât, dacă ar fi după noi, fiecare duminică ar fi destinată acestei sărbători. Întorcându-ne la Bretzelsonnden – băieții oferă acești covrigi fetelor pe care le plac. Dacă fata acceptă darul, băiatul are voie să o viziteze în Duminica Paștelui pentru a primi la schimb un ou. Dacă Paștele este într-un an bisect, rolurile se inversează, fetele fiind cele care oferă covrigi băieților.

The-origin-of-Easter-and-other-mysteries_568x464[1]

  1. Halloween

Suedezii și alți câțiva vecini din Scandinavia sărbătoresc Haloweenul primăvara, în joia dinaintea Paștelui. Copiii se îmbracă în vrăjitoare (cu echipament complet, ce include mături) și merg din ușă în ușă cerând dulciuri. Copiii oferă adesea ramuri de salcie împodobite sau desene făcute de către ei, în schimbul dulciurilor primite. Tradiția vine dintr-o legendă locală: vrăjitoarele din Suedia mergeau pe o insulă numită Blåkulla înaintea Paștelui pentru a petrece cu diavolul. Pentru a se asigura că vrăjitoarele nu se întorc, suedezii aprind focuri de tabără imense în Duminica Paștelui.

Cunoaște lumea alături de noi în oricare dintre cele 52 de școli EF sau alege o tabără în străinătate alături de alți tineri din România pentru a trăi cea mai frumoasă vacanță de până acum!

 

Acest text a fost tradus și adaptat de pe blogul EF.