Dacă ai nevoie de inspirație pentru a face acest an cel mai bun de până acum, ai ajuns în locul potrivit: învățarea unei limbi străine ar trebui să fie obiectivul tău în noul an. De ce? Îți va oferi superputeri și va face acest an unul infinit mai interesant și mai distractiv.
Am adunat opt sfaturi pentru ca acest an să fie cel în care vei învăța o limbă străină:
1. Fii realist
Nu vrem să stricăm buna-dispoziție, dar probabil că nu vei deveni fluent în spaniolă într-o săptămână sau chiar într-o lună – dar poți învăța să numeri până la 100 într-o săptămână sau să memorezi cum să conjugi 10 verbe neregulate în 10 zile. Cu cât obiectivele tale sunt mai realizabile, cu atât le vei atinge mai ușor, ceea ce va face întreaga experiență mult mai satisfăcătoare.
Dacă îți împarți obiectivele lingvistice în pași mai mici, acestea vor deveni parte a rutinei de zi cu zi într-o clipită și, după câteva săptămâni, vei începe temele la limba chineză în timpul navetei sau antrenamentului, fără să te gândești la asta.
2. Fii specific și fă-ți un plan
A spune că vrei să înveți limba engleză este o rezoluție extraordinară, dar va fi mai eficient să te gândești la un obiectiv specific: poate vrei să urmărești un film american fără subtitrări până la sfârșitul anului, să citești o carte fără să folosești un dicționar sau să călătorești la Londra și să comanzi pește și chipsuri ca un adevărat britanic?
Rezoluțiile bune (și satisfăcătoare) au rezultate tangibile, deci asigură-te că planul tău de învățare a limbilor străine are o țintă specifică și poate fi împărțit în pași mici. Iată cum să faci acești pași urmând un plan pentru a deveni fluent într-un an.
3. Alege-ți metoda
Există o mulțime de instrumente de învățare a limbilor străine – fișiere audio, podcast, aplicații, excursii de studiu în străinătate, învățare în tandem și, desigur, cursuri online și offline. Asigură-te că alegi metoda care funcționează cel mai bine pentru tine: dacă nu îți place să înveți singur, este posibil ca podcast-urile să nu fie cea mai bună opțiune – găsește în schimb un prieten cu care să lucrezi sau participă la un curs. S-ar putea să dureze ceva timp pentru a găsi metoda perfectă sau combinația de metode, dar aceasta face parte din experiența de învățare și te va ajuta să îți atingi obiectivul.
4. Pregătește-te pentru obstacole pe drum
Vor fi zile sau chiar săptămâni când nimic nu ți se mai pare distractiv și ești foarte ocupat cu școala sau munca – gramatica italiană este ultimul lucru pe care îl ai în minte, indiferent cât de tare îți dorești să mergi la Roma și să mănânci înghețată în timp ce admiri Colosseumul. Dacă nu ai timp sau energie pentru adjective și adverbe timp de o săptămână sau două, este perfect în regulă. Nu te descuraja din cauza amânărilor și nu renunța la planul tău – în schimb, motivează-te și reia de unde ai rămas. Roma nu a fost construită într-o zi, la urma urmei.
5. Monitorizează-ți progresul
Chiar dacă testele nu sunt atât de distractive, este crucial să ții evidența realizărilor tale. O mulțime de aplicații și clase au examene integrate pe care trebuie să le susții înainte de a trece mai departe, dar există și diverse teste gratuite online care te vor ajuta să îți evaluezi nivelul de limbă pe parcurs. Dacă nu dorești să fii testat, dar ești încă hotărât să urmărești cu succes un film fără subtitrări, încearcă să urmărești clipuri mai scurte (cum ar fi trailere de filme, de exemplu) sau desene animate pentru a verifica cât de mult înțelegi deja.
6. Spune-le celor din jur despre obiectivele tale
Dacă studiezi cu un prieten sau într-o clasă, vei avea automat o mică presiune din partea colegilor pentru a-ți face temele, însă dacă preferi să studiezi singur, asigură-te că le spui prietenilor, familiei sau internetului despre planurile tale, astfel încât să poți fi tras la răspundere – și ei îți pot verifica și monitoriza progresul. Să fii nevoit să împărtășești actualizări regulate despre vocabularul tău german este un instrument motivațional excelent, și chiar motivarea de care avem uneori nevoie.
7. Răsfață-te și distrează-te
Când îți împarți obiectivele în pași mai mici, va fi mai ușor să vezi rezultatele – și să îți contorizezi reușitele. De fiecare dată când atingi un punct de reper, răsfață-te – fie că este o brioșă (sau trei) sau o cămașă nouă pentru viitoarea ta vacanță în străinătate. Desigur, ai putea să sărbătorești toate acele noi fraze japoneze mergând la un restaurant cu sushi și practicându-le în viața reală?
8. Alege calea directă (dar pitorească) și studiază în străinătate
Dacă dorești să avansezi mai repede și să experimentezi aproape toate puterile menționate mai sus aproape imediat, învățarea unei limbi în străinătate ar putea fi planul perfect pentru noul an. Învățarea cuvintelor noi și descoperirea gramaticii sunt mult mai distractive în timp ce călătorești în lume și îți completezi pașaportul cu noi ștampile. Suntem părtinitori, dar să recunoaștem, rezoluțiile nu au cum să devină mai interesante decât atât.
Acest articol este o traducere și adaptare a New year, new language – 8 tips to make it happen.