Viza SUA – Informații Utile

În fiecare an, participanții la tabere Qdays în străinătate urmează procedura de obținere a vizei pentru SUA. Qdays Educational oferă sprijinul și îndrumarea pentru ca procesul de obținere a vizei să fie cât mai simplu. Am pregătit o listă de răspunsuri pentru a clarifica unele dintre cele mai întâlnite întrebări legate de întregul proces.

 

Pași pentru obținerea vizei:

 1. Se completează Formularul DS160
 2. Se achita taxa de 160 USD – se plăteşte la orice sucursală Banca Transilvania în LEI
 3. Se face programare pentru interviu la Ambasada
 4. Se pregătesc documentele pentru interviu
 5. INTERVIU la Ambasada SUA din București
 6. După interviu pașaportul poate fi ridicat de la orice sediu TNT sau livrat la domiciliu

 

Visa SUA Qdays

Q: Este necesar să am o viză SUA valabilă pentru a mă înscrie la o tabără Qdays?

A: Pentru înscrierea la tabără, elevii nu trebuie să aibă viză. Procedura de obținere a vizei va fi demarată după confirmarea înscrierii și primirea scrisorilor de accept la curs de la școală.

 

Q: Este necesară obținerea unei vize de turist sau a unei vize de studiu pentru a participa la tabere?

A: Elevii pot călători cu viză de turist, nefiind nevoie de o viză de studiu. Clasa B1/B2 / Subtipul: B2 (Tourism/Medical Treatment) fiind suficientă.

 

Q: Care este procedura de solicitare a vizelor?

A: Procedura de solicitare a vizelor – PAS CU PAS este explicată aici: http://www.ustraveldocs.com/ro_ro/ro-niv-visaapply.asp

 

Q: Trebuie să mă prezint la Ambasadă pentru interviul de obținere a vizei?

A: Este obligatorie prezența la Ambasada SUA din București pentru toți cetățenii români care urmează procedura de obținere a vizei.

 

Q: Trebuie să fie prezenți și părinții la interviul de la Ambasada?

A: Pentru toți elevii sub 18 ani, este necesar ca aceștia să fie însoțiți de ambii părinți la interviu. Dacă numai unul dintre părinți se prezintă la interviu, este necesară prezentarea unei procuri notariale din partea celuilalt părinte, prin care își exprimă acordul ca minorul să efectueze călătoria în Statele Unite ale Americii sau o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, în original, prin care este stabilită custodia minorului.

 

Q: Participantul la curs sau tabără a deținut o viză, dar aceasta a expirat. Cum procedez?

A: Dacă participantul la tabără a deținut o viză, dar aceasta a expirat și vreți să o reînnoiți citiți aici: http://www.ustraveldocs.com/ro_ro/ro-niv-visarenew.asp

 

Q: Voi primi un model de formular, pentru a putea completa informațiile comune grupului?

A: Da, fiecare participant la tabără va primi un formular de exemplu, unde sunt evidențiate informațiile utile despre deplasare: adresa școlii și a campusului, persoana de contact de la școală, orar de zbor, etc.

 

Q: Cât durează completarea formularului DS-160?

A: Completarea formularului de viză SUA durează aproximativ 45 de minute. Informații despre completarea formularului găsiți aici: http://www.ustraveldocs.com/ro_ro/ro-niv-ds160complete.asp

 

Q: Dacă am început să completez formularul DS-160 și am întrerupt procedura, trebuie să o reiau de la început?

A: Când doriți să reluați procedura, trebuie să introduceți numărul unic al formularului (application ID number), împreună cu răspunsul la întrebarea secretă pe care ați ales-o la început.

 

Q: Trebuie să completez formularul în limba engleză?

A: Da, formularul DS-160 trebuie completat în limba engleză. În cazul în care întâmpinați dificultăți de înțelegere, mutați cursorul peste întrebare, iar traducerea în limba română va apărea.

 

Q: Ce acte îmi sunt necesare la interviul de la Ambasadă?

A: Următoarele documente sunt obligatorii pentru toți solicitanții de viză temporară indiferent de tipul vizei:

 • Un pașaport valabil
 • Chitanța în original de la Banca Transilvania pentru taxa de viză
 • O fotografie (https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/photos.html) vezi criterii de acceptare a fotografiei); In sala de asteptare a Sectiei Consulare exista o cabina foto unde puteti face poze pentru solicitarea de viza. Pretul este de 15 RON pentru un set de sase poze. Va rugăm aduceți suma fixă, deoarece aparatul nu dă rest. Dacă ați folosit o fotografie digitală la completarea formularului, nu este necesar să mai duceți alte fotografii.
 • Pagina de confirmare a formularului DS-160. https://ceac.state.gov/genniv/ <- apasati aici pentru a accesa formularul și a începe completarea lui!
 • Toți solicitanții de viză cu vârste sub 18 ani trebuie să prezinte certificatul de naștere în original.
 • În general, solicitanții de viză temporară trebuie să aducă și alte documente care demonstrează legăturile personale și economice cu România. Exemple:
 • Adeverinta de la locul de muncă actual și cartea de munca / adeverință de la liceu/ școală;
 • Dovezi de susținere financiară (incluzând extrase de cont, istoricul salariului sau taloane de pensie);
 • Dovezi de proprietate (pentru case, terenuri, afaceri);

Suplimentar, vă recomandăm să duceți la interviu și documentele pe care le-ați primit de la Qdays (scrisorile de confirmare și accept la curs). Desigur, multe dintre cele de mai sus nu se aplică elevilor minori, însă părinții pot duce în numele lor documentele respective.

 

Q: Trebuie să am documentele traduse în limba engleză?

A: Nu este necesar să traduceţi documentele în limba engleză atunci când solicitaţi o viză temporară. Totodată este de preferat să veniţi cu actele în original decât cu copii ale acestora.

 

Q: Unde se plătește taxa de viză?

A: Taxa pentru viză se plăteşte la orice sucursală Banca Transilvania în LEI, la cursul stabilit de Ambasadă, echivalentul a 160 USD (Dolari Americani). Pentru a putea achita această taxă, e obligatoriu să generați o foaie de plată. Qdays vă poate ajuta și în acest sens.

 

Q: Cum și când se programează interviul?

A: Odată ce ați completat formularul DS160 și ați achitat taxa de viză puteți fie să sunați la call center-ul Ambasadei pentru a solicita o programare, fie să discutați acest aspect cu reprezentantul Qdays ce v-a asistat la înscriere. Qdays Educational este înregistrat la Ambasadă ca și coordonator de călătorie, astfel putem accesa calendarul de programări, iar Dvs. vă puteți alege ziua în care doriți să vă programăm interviul.